Pereiti į pagrindinį turinį

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo planas stringa

2015-10-12 16:00
BNS inf.
Balsuojantys Lukiškėse teigia laisvai apsisprendę, ką palaikyti
Balsuojantys Lukiškėse teigia laisvai apsisprendę, ką palaikyti / K.Vanago/BFL nuotr.

Vyriausybės komisijai pasiūlius nutraukti metus vykstantį Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursą, jo dalyviai teigia, kad derybos su jais net nevyko. Nekilnojamojo turto vystytojų bendrovių atstovai teigia, kad naujame konkurse nedalyvaus arba dalyvaus tik su sąlyga, kad jis vyks profesionaliai.

„Paskutinį kartą bendravome, kai pateikėme galutinį pasiūlymą, daugiau nieko ir nebuvo. Mes sakėme, kad reikia trumpinti projekto terminą ir viskas atsistos į savo vietas. Šiuo metu vienintelis dar gyvas PPP konkursas – naujo Vilniaus policijos komisariato ir areštinės, kuriame ir buvo sutrumpintas terminas. Lukiškių projektui siūlėme tą patį – trumpinti terminą iki 18 metų, nes norima neadekvačiai daug paslaugų už tokią kainą“, - BNS teigė statybų bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Jis siūlymą nutraukti konkursą vertina neigiamai, mat į pasiūlymus nebuvo atsižvelgta.

„Vertinu blogai. Trejus metus dalyvavome ir prisidalyvavome. Koks čia gali būti pasitikėjimas. Siūlėme daugybę variantų, kaip projektą galima įgyvendinti ir sutilpti į pinigus. Tačiau gal kažkas bijo, gal kažko nežino. Valdininkams paprasčiausias būdas nieko nedaryti“, - aiškino jis.

Anot A.Avulio, jei būtų skelbiamas naujas konkursas, „Hanner“ tikriausiai nebedalyvautų: „Labai abejoju. Trejus metus dirbome, išlaikėme tam darbuotoją. Buvo be galo daug tikslinimo, be galo daug derinimo ir toks galutinis rezultatas. Tad neverta gaišti laiko“.

„MG valdos“, kurios įmonė „Pilies projektai“ dalyvavo konkurse, generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė BNS taip pat sakė, jog po pasiūlymų pateikimo su Kalėjimų departamentu nebebendravo, o siūlymas konkursą nutraukti nestebina.

„Mūsų nestebina tokia situacija, nes matome komisijos neprofesionalumą ir viso proceso organizavimo eigą. Paskutinis bendravimas buvo tuomet, kai pateikėme galutinius pasiūlymus. Po to, kai buvo atplėšti vokai, nebebuvo jokių procesų“, - BNS teigė ji.

Anot jos, jei naujas konkursas vyktų kitaip, įmonė jame dalyvautų: „Jeigu naujas konkursas būtų parengtas profesionaliai, o perkančioji organizacija išmokusi pamokas, dalyvautume. Mes dabar matome, kad šiuo metu vykstančiuose kituose PPP konkursuose yra pasiektas jau visiškai kitas lygis“.

Vyriausybės komisija siūlo nutraukti jau metus trunkančias derybas dėl Lukiškių kalėjimo iškeldinimo, nes potencialių partnerių pasiūlymai esą yra gerokai per brangūs nei numatyta suma - 30 mln. eurų. Tokį siūlymą Kalėjimų departamentui praėjusią savaitę pateikė Vyriausybės Viešojo ir privataus kapitalo projektų vertinimo komisija.

„Mes pasiūlėme nutraukti visą tą derybų procesą, jis ir taip nepateisinamai ilgai vyko. Aišku, buvo bandoma pagerinti poziciją, numažinti kainą, bet ji nepakankamai sumažėjo, kita vertus, yra tam tikros išmoktos pamokos, kaip reikėtų valstybės institucijai formuluoti savo poziciją, pasiūlymus, kad gautų adekvatų pasiūlymą iš verslo“, - BNS sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Kancleris neatskleidė, kokia suma buvo suderėta su preliminariu konkurso laimėtoju, tačiau teigė, kad ji gerokai viršija 30 mln. eurų. Anksčiau „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas projektą įgyvendinti siūlė už 79,124 mln. eurų, o „Pilies projektai“ - už 83,816 mln. eurų. Anot A.Mačiulio, šios sumos yra mažesnės.

„Jos pamažėjo, bet nepakankamai“, - BNS tikino kancleris.

Teisingumo ministro atstovas Sergejus Tichomirovas BNS sakė, kad dėl konkurso turi apsispręsti Kalėjimų departamentas - ministerija į šiuos procesus kištis negali.

Departamento atstovė spaudai Karolina Frolovienė BNS sakė, kad sprendimą konkurso komisija turėtų priimti šią savaitę.

„Konkurso komisija kol kas negavo šio siūlymo raštu - tai turėtų įvykti ryt-poryt. Tuomet komisija rinksis ir priims sprendimą. Šią savaitę sprendimai turėtų būti priimti“, - BNS sakė K.Frolovienė.

Šią savaitę konkursą ketina svarstyti Seimo antikorupcijos komisija. Jos vadovas Vitalijus Gailius BNS teigė, kad trūksta informacijos apie konkursą ir jo eigą.

Arvydo Avulio „Hanner“ ir Dariaus Mockaus „MG Baltic“ netiesiogiai valdomos įmonės „Pilies projektai“ pasiūlymai gauti dar pernai rugsėjį. Anksčiau konkursą tikėtasi baigti iki 2014 metų pabaigos, vėliau - iki šios vasaros pradžios.

Planuota, kad perkeliant Lukiškių kalėjimo kompleksą į Pravieniškes, privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus investuotojas juos prižiūrėtų. Vėliau Lukiškių kompleksą planuojama parduoti - tikimasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.

2014 metų liepą Vyriausybė patvirtino naują Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą, kurioje numatyta, kad Lukiškių kalėjimas bus iškeltas iki 2018 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų