Pereiti į pagrindinį turinį

Maisto produktai brangsta ir turguje

2010-10-21 16:43
Maisto produktai brangsta ir turguje
Maisto produktai brangsta ir turguje / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parduotuvėse pabrangus kai kuriems maisto produktams, vis daugiau vilniečių apsiperka turguje ir taip tikisi sutaupyti vieną kitą litą. Tačiau prekiautojai nesnaudžia – kainos turguose taip pat kyla.

Prekės – kaip parduotuvėse

Pieno produktai, daržovės, vaisiai, duona, mėsa – turguje galima įsigyti visko, ko reikia. Tačiau pasidairius nesunku pastebėti, kad daugelis produktų – visiškai tokie pat kaip didžiuosiuose prekybos centruose.

Šalia prekiaujančių kaimišku pienu, varške ar grietine stovi šaldytuvai, kuriuose – didžiųjų pieno gamintojų produkcija. Jei gerai žinote kainas, sutaupyti įmanoma. Pavyzdžiui, 450 g grietinės indelis sekmadienį "Halės" turguje kainavo beveik puse lito pigiau nei lygiai toks pats prekybos centre, tačiau, pavyzdžiui, pienas – beveik tiek pat brangiau.

Duonos pasirinkimas turguje didelis, bet tik poroje vietų buvo galima įsigyti tikrai (bent jau taip tikino pardavėjai) kaimiškos duonos. Tačiau jos kaina nemaža: 7–9 litai už 1 kg.

Renkantis vaisius ir daržoves taip pat reikia atidumo – nors daugelis sudėti į dėžes lyg būtų ką tik atvežti iš daržo ar sodo, ant kai vaisių ir daržovių matyti prekybininkų lipdukai.

Kokybė – pati geriausia?

Turgus neįsivaizduojamas be derybų. Per jas gali išgirsti visko. Kai kurie pirkėjai bando palenkti pardavėjus graudžiomis istorijomis, kiti grasina ieškosiantys geresnių kainų parduotuvėse.

"Taip, laikai sunkūs, bet ir mums jie nelengvi. Mokesčiai didžiuliai. Negalime visko veltui atiduoti", – su tuo, kad jos daržovės brangios, nenorėjo sutikti jų pardavėja.

Be to, beveik visi pardavėjai kaip vienas tikino, kad jų parduodamų produktų kokybė – pati geriausia. "Nuvažiuokite į bazę, ten, pavyzdžiui, moliūgų labai pigių rasite. Bet šituos aš pati savo darže užauginau, nepalyginsi, koks skonis, nieko nenatūralaus nėra", – savo prekę gyrė kita prekybininkė.

Ar tokie žodžiai teisingi, geriausia įsitikinti ragaujant – bent tuo turgus vis dar išlaiko pranašumą prieš parduotuves.

"Žinote, jei turguje nesiūlo paragauti, vadinasi, netiki savo preke. O jei tikrai žino, kad skanu, nebijo ir pasiūlyti, viliasi, kad patiks", – šypsodamasi patarė mėsos pardavėja Janina.

Nedidinti kainų negali

Apie kainų didinimą turgaus prekybininkai kalbėjo nenoriai. "Jei nebus kitos išeities, dar didinsime kainas", – lyg susitarę gūžčiojo pečiais.

Ir vylėsi, kad pirkėjų tai neatbaidys. "Dažniausiai kas turguje lankosi nuolat, taip ir toliau ateina. Bet apskritai žmonių mažėja, daug į užsienį išvažiuoja. O kas ateina, perka mažiau. Bet mes juk kainas didiname ne dėl to, kad norime pirkėjus apiplėšti, o kad kitaip negalime. Mes juk žmonės paprasti ir suprantame, kad ir kitiems sunku", – tikino daržovių pardavėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų