Pereiti į pagrindinį turinį

"Maskvos namai" nebestatomi

2008-10-24 09:00

Sustabdytos Maskvos kultūros ir informacijos centro "Maskvos namai" statybos Vilniuje.

Toks sprendimas priimtas po to, kai statybų teritorijoje buvo aptiktos itin vertingos senovinės krosnies liekanos. Kultūros paveldo departamentas sustabdė tolesnes statybas, iki kol bus nuspręsta, kaip išsaugoti šį kultūros palikimą.

Statomų "Maskvos namų" teritorijoje (A.Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirta, Vilnius) atkasta XVII a. pab.–XVIII a. pr. pramoninė deginimo krosnis. Atliekant archeologinius tyrinėjimus buvo nustatyta planinė krosnies struktūra, matmenys, rastos dvi buvusios pakuros arkos, kaitinimo dalis.

Atsižvelgiant į tai, kad sklypas, kuriame rasta krosnis, patenka į Vilniaus senojo miesto vietos su priemiesčiais teritoriją, statybos sustabdytos. Taip pat buvo kreiptasi į Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą su prašymu nustatyti krosnies kultūrinę vertę.

Vakar, spalio 23 d., per neeilinį tarybos posėdį, kuriame taip pat dalyvavo "Maskvos namų" atstovai ir architektai, archeologai, Vilniaus miesto tarybos ir Kultūros paveldo departamento atstovai, buvo nuspręsta, kad atkasta krosnis yra Vilniaus senojo miesto vietos su priemiesčiais vertybė. Atitinkami teisės aktai numato tokių vertybių apsaugą.

Remiantis šia komisijos išvada, Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys bendradarbiaudamas su Kultūros paveldo departamento direktorės įsakymu sudaryta komisija iki spalio 31 d. turės priimti sprendimą, kaip išsaugoti šią vertybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų