Pereiti į pagrindinį turinį

Mechaniniai kirviai keičia rankinius

2009-01-14 09:00
Mechaniniai kirviai keičia rankinius
Mechaniniai kirviai keičia rankinius / Tomo Raginos nuotr. Permainos: Ž.Abrasonis tikina, kad brangstantis kuras lietuvius privers namus šildyti malkomis ir išpopuliarins malkų skaldymo techniką.

Malkų kapojimo ir pjovimo technika prekiaujantys verslininkai prognozuoja, kad brangstančios dujos ir mazutas netrukus paskatins lietuvius grįžti prie tradicinio namų šildymo būdo malkomis.

6 kub. m

Tiek malkų pramonine skaldykle galima sukapoti per vieną valandą.

Dujų brangimas – į naudą

Miško transporto technika prekiaujančios bendrovės MTT bendrovės direktorius Žilvinas Abrasonis pasakojo, kad Skandinavijos šalyse jau daugelį metų malkos kapojamos ne kirviais, o mechaniniais skaldymo aparatais.

"Dar prieš pusantrų metų malkų kapojimo technikos Lietuvoje nebuvo. Esame techniškai atsilikę. Pigios dujos lėmė tai, kad medienos pramonėje malkų skaldymo mašinų neprireikdavo, daugelis šildėsi dujomis. Atkūrus nepriklausomybę, kurį laiką taip pat nebuvo didelio malkų poreikio. Dujos brangsta ir brangs, o jas turės pakeisti mediena, todėl malkų skaldyklės Lietuvoje turi perspektyvą. Žmonės pradėjo daugiau domėtis technika, tačiau nepakankamai", – pasakojo Ž.Abrasonis.

Verslininkas tikisi, kad nauja Lietuvoje technika netrukus pradės naudotis ir lietuviai.

"Situacija keičiasi: dujos dar labiau pabrango, o žmonių pajamos mažėja. Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje malkų skaldymo technika yra labai populiari. Taip yra todėl, kad dujos visą laiką šiose šalyse buvo brangios, malkomis šildyti visuomet buvo žymiai pigiau. Panašiai situacija po truputį susiklosto ir Lietuvoje, juk turime daugybę medienos, su kuria galime apšildyti savo namus", – tikino Ž.Abrasonis.

Civilizacijos raidos ženklas

Pašnekovas teigia, kad naujiena turėtų susidomėti ir verslininkai, prekiaujantys malkomis. Iki šiol buvo vadovaujamasi logika, kad geriau pasamdyti 10 pigių darbuotojų, nei investuoti į įrenginius, verslininkas pastebi, kad toks mąstymas pastaruoju laiku kinta.

"Jei dabar prasidėtų ledynmetis, o po milijono metų archeologai nuspręstų ištyrinėti Europą, tai atrastų, kad Lietuvoje iki XXI a. buvo naudojami geležiniai kirviai, o Vakarų Europos gyventojai naudojosi malkų skaldymo įranga – atsilikimas būtų akivaizdus", – stebėjosi vyras.

Ž.Abrasonis sakė, kad malkų skaldymo įrangos galimybės labai plačios – galima įsigyti ne tik pramonei skirtą techniką, skaldyti malkas mechaniškai galima ir namuose. Buitinės malkų skaldyklės kuo puikiausiai tinka vyresniems žmonėms, kurie patys nebeturi jėgų ar galimybių atlikti sunkius darbus namuose.

Ateities kartų kirvis

Per valandą su pramonine skaldykle galima sukapoti nedidelį sunkvežimį – apie 6 kub. m malkų. Buitinė skaldyklė dirba žymiai lėčiau, tačiau ji patogi vyresniems žmonėms, kurie patys nebeturi jėgų ar galimybių atlikti sunkius darbus namuose.

"Nedideliu įrenginiu, skirtu namų ūkiams, galima malkų prisikapoti visam sezonui. Tai būtų nesudėtingas darbas, tikiu, kad malkų kapojimo aparatai taps populiarūs, nes kūrenti namus dujomis, elektra ar mazutu tampa vis brangiau", – tikino verslininkas.

Ž.Abrasonio apskaičiavimais, žiemą dujomis šildyti vidutinio dydžio namą gali kainuoti apie 4800 litų, malkomis – kelis kartus pigiau: nuo 1400 iki 2500 litų, kaina priklauso nuo medienos rūšies ir rinkos kainos. Buitinė malkų skaldyklė kainuoja nuo 1 tūkst. litų, pramoninės – iki 50 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų