Pereiti į pagrindinį turinį

Medikų kyšių byla užsitęsė

2012-07-12 12:00
Medikų kyšių   byla             užsitęsė
Medikų kyšių byla užsitęsė / V.Šiaudikis. Tomo Raginos nuotr.

Garsioji Kauno teritorinių ligonių kasų direktoriaus Virgilijaus Šiaudikio ir buvusios Klinikų direktorės ekonomikai Virginijos Kerienės, kurie kaltinami piktnaudžiavimu ir kyšininkavimu, byla nagrinėjama iš naujo. Taip atsitiko, nes susikompromitavo šią bylą nagrinėjęs teisėjas Almantas Lisauskas.

Turtinga valstybė

Medikų korupcijos bylą perėmė nagrinėti Kauno apylinkės teismo teisėjas Bronislovas Liatukas. Jis tikisi, kad iki metų pabaigos pavyks baigti šią jau senokai narpliojamą medikų bylą. Baudžiamojo proceso kodekse numatyta, kad jei bylos dalyviai neprieštarauja, nebūtina kartoti liudytojų apklausų, o galima remtis anksčiau teisme duotais parodymais. Šioje byloje taip neįvyko.

„Kiti proceso dalyviai sutiko, tačiau V.Šiaudikio advokatė norėjo, kad pats išklausyčiau liudytojų parodymus. Prokuroras tada irgi pareiškė norą, kad byloje esantys telefoninių pokalbių įrašai taip pat būtų išklausyti“, – aiškino B.Liatukas.

„Esame turtinga valstybė, kad galime sau leisti beveik baigtus procesus pradėti nagrinėti iš naujo“, – ironijos neslėpė teisėjas.

Jis atviravo, kad dėl didelės teisėjų kaitos Kauno apylinkės teisme jo nagrinėjamų bylų gerokai padaugėjo. Kai kurias bylas teisėjas perėmė, kai jas nagrinėjusiems teisėjams buvo likę tik išklausyti paskutiniuosius teisiamųjų žodžius ir surašyti bei paskelbti nuosprendį.

Susikompromitavo teisėjas

Medikų korupcijos byla jau buvo baigiama nagrinėti. Teliko išklausyti prokuroro siūlomas bausmes kaltinamiesiems ir motyvus, gynėjų kalbas, siekiant išteisinimo ar švelnesnių bausmių, paskutinius teisiamųjų žodžius ir turėjo būti padėtas taškas – paskelbtas nuosprendis.

Viskas aukštyn kojomis apsivertė, kai šį pavasarį Kauno apylinkės teisme nusirito teisėjų vardą žeminantis šešėlis. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pusę metų klausėsi teisėjo A.Lisausko pokalbių. Pareigūnai net gavo leidimą teisėjo kabinete įmontuoti vaizdo kamerą.

Dėl galbūt daromų nusikalstamų veikų A. Lisauską stebėję STT agentai užfiksavo ne vieną su teisėjo etika prasilenkiantį pokalbį ir susitikimą. Jo veiksmuose nebuvo įžvelgta nusikalstamos veikos, todėl ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Vis dėlto A.Lisausko teisėjo karjera baigėsi.

Stebint A.Lisauską į pareigūnų akiratį pakliuvo dar keli Kauno apylinkės teismo teisėjai: Rimantas Bučma, Valdonė Račiūnienė ir Gerutis Varanavičius, laikinai ėjęs Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas. Pareigūnai užfiksavo ir A.Lisausko pokalbį su anuomet laikinuoju Kauno apygardos administracinio teismo vadovu teisėju Kęstučiu Gudynu. Visi jie atsistatydino.

Apie konfliktą nepagalvojo

Narplioti A.Lisausko nagrinėtą medikų korupcijos bylą speciali teismų sistema „Liteko“ skyrė teisėjui B.Liatukui. Jam iš naujo tenka kviesti šioje byloje liudijusius kompromituojančių vizitų į Ligonių kasas dalyvius. Išskirtinis konjakas, kvietimai grožio ir sveikatingumo procedūroms į Lietuvos sanatorijas, didelį dėmesį rodantys vokeliai į Kauno teritorinės ligonių kasos direktoriaus kabinetą plūdo ištisus metus.

Dar kartą V.Šiaudikiui ir V.Kerienei teks prisiminti egzotiškas keliones į Argentiną ir Indiją. Jas iš privačių bendrovių priėmusi buvusi Kauno klinikų direktorė ekonomikai V.Kerienė tikino nepagalvojusi, kad gali būti įžvelgtas interesų konfliktas.

Buvusi direktorė ekonomikai ir Kauno klinikų nuolatinės pirkimų komisijos pirmininkė V.Kerienė, vykdama į keliones ne už savo pinigus, esą neįvertino, kad išlaidas apmokėjusios bendrovės dalyvavo Klinikų skelbtuose viešuosiuose pirkimuose.

Prokuratūros duomenimis, vienos bendrovės laimėtų konkursų suma viršija 1 mln. litų, kitos artėjo prie 3 mln. litų. V.Kerienė šioms sąsajoms su viešaisiais pirkimais turėjo savo motyvą – esą nuolatinė pirkimų komisija neturi nieko bendra su viešaisiais pirkimais, todėl ji, būdama pirmininkė, esą negalėjo daryti jokios įtakos.

Dovanos – ne kyšis

Kyšių davimu šioje byloje kaltinami bendrovės „Kauno donorystės centras“ vadovas Artūras Jonas Venslauskas ir pavaduotojas Rimgaudas Šepetys.

Šie vyrai ankstesniuose teismo posėdžiuose kalbėjo, kad net ir prašmatniausias konjakas jiems nepasirodė esantis kyšis. Ir apskritai apie tai, kad pas V.Šiaudikį gražu būtų nueiti ne tuščiomis, „Kraujo donorytės centro“ vadovai esą susigriebė tik statydami automobilį prie Ligonių kasos pastato. R.Šepetys tvirtino čiupęs mašinos bagažinėje buvusį butelį, kurį po gimtadienio šventimo ten įdėjo jo giminaitis.

Kyšiais atneštų dovanų nelaikė ir vienos Birštono sanatorijos direktorė, ir vienos Kauno poliklinikos vadovė. Prokurorai jų atneštas dovanas vertino pagal tai, už kokią pinigų sumą tokia dovana atsieitų bet kuriam kitam piliečiui.

Medicinos įstaigų atstovų korupcijos byla teisme nagrinėjama jau antrus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų