Medikų pažymos nereikia, bet reikalaujama

Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susikirto dėl ugdymo įstaigų nelankymą pateisinančių pažymų – vienas jų reikalauja, kitas aiškina, kad to reikalauti savivaldybė neturi teisės. Situaciją aiškinsis Vyriausybės atstovas.

Užkliuvo ministrui

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sausio 9-ąją savo "Facebook" paskyroje pasidalijo Vilniaus miesto tarybos sprendimo, priimto pernai gruodžio 4 d., kopija. Ten, be kita ko, rašoma, kad vaikai, nelankę įstaigos daugiau nei 30 darbo dienų per paskutines 90 kalendorinių dienų be pateisinamos priežasties, pašalinami iš lankančiųjų sąrašo. Tarp pateisinamų priežasčių nurodoma liga, apie tai informavus ugdymo įstaigą įstaigos numatyta tvarka ir pateisinus dėl ligos nelankytas dienas per 3 darbo dienas nuo pirmos atvykimo po ligos dienos, o jeigu vaikas serga daugiau nei 10 dienų, turi būti tai patvirtinantis dokumentas iš www.esveikata.lt svetainės.

"Labai svarbu paaiškinti, kad įrašas e. sveikatoje negali atsirasti jo neįrašant gydytojui. Vadinasi, tėveliai yra vėl verčiami varstyti medikų duris ir prašinėti išrašų iš e. sveikatos, kurių šeimos gydytojai nebeprivalo rašyti dėl nelankymo. Be to, tokiuose išrašuose pilna privačių sveikatos duomenų, pavyzdžiui, tyrimų rezultatai, diagnozės, paskirti vaistai ir t. t. Vadinasi, jie yra verčiami atskleidinėti ir vaikų sveikatos duomenis", – rašė A.Veryga.

I. Gelūno / Fotonanko nuotr.

Be to, ministro teigimu, ne medikų darbas rūpintis ugdymo įstaigų nelankymo pateisinimais, kurie yra susiję su apmokėjimu. Tai turi padaryti savivaldybė, o Vilniaus darželiams ir mokykloms turi pakakti raštiškų tėvų paaiškinimų, kaip jų užteko iki šių metų sausio. E. sveikatoje yra pacientų sveikatos duomenys, kurie neturi būti naudojami apmokėjimo tvarkų įgyvendinimui.

A.Veryga patikino, kad tikrai į šią situaciją žiūrės principingai, nes "gydytojai nėra pažymų rašytojai, o tėveliai ir vaikai neturi tapti situacijos įkaitais".

Paprašė įvertinti

Kad žiūrima principingai, liudija ir tolesni A.Verygos veiksmai. Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipėsi į Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse Julių Arlauską, prašydama imtis priemonių ir įvertinti sostinės savivaldybės tarybos sprendimą dėl išrašų iš medicininių dokumentų, esančių e. sveikatos sistemoje, ugdymo įstaigų nelankymui pateisinti.

Kaip nurodoma ministro pasirašytame rašte, SAM reiškia susirūpinimą, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba, nesilaikydama įstatymuose jai suteiktų įgaliojimų, priėmė sprendimus, kuriais galimai neteisėtai įtvirtino sveikatos duomenų tvarkymo teisinius pagrindus.

Jau anksčiau šiuo klausimu SAM oficialiu raštu kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

Pažymų atsisakyta

Kaip "Vilniaus dieną" informavo SAM patarėja, duomenų apsaugos pareigūnė Neringa Viliūnaitė, ministerija, įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui, turėjo peržiūrėti teisės aktus, reglamentuojančius asmens duomenų tvarkymą, ir įvertinti asmens duomenų tvarkymo teisėtumą kuruojamose srityse.

Nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. atsisakyta išduoti ugdymo įstaigoms medicininės formos Nr. 094/a (jos paskirtis buvo pakeista) pažymas, pagal kurias buvo vykdoma vaikų lankomumo kontrolė ir administruojami mokesčiai ugdymo įstaigoms.

Gydytojai nėra pažymų rašytojai, o tėveliai ir vaikai neturi tapti situacijos įkaitais.

Anot N.Viliūnaitės, ugdymo politiką įgyvendinančios institucijos turėjo sukurti mechanizmą, kuris užtikrintų tinkamą lankomumo kontrolę ir vaikų apskaitos vykdymą netvarkant sveikatos duomenų arba, įrodžius tokių duomenų būtinybę, įteisinant šių duomenų tvarkymą. SAM buvo iš anksto informavusi Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, mokyklų ir darželių steigėjas savivaldybes, kad jos turi rasti kitus įrankius ugdymo įstaigų finansų administravimui bei vaikų apskaitos kontrolei vykdyti – būtent šiai funkcijai buvo naudojamos 094/a pažymos.

Pasak ministerijos atstovės, įstaigoms, pažeidžiančioms Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatas, reglamentuojančias duomenų, susijusių su asmens sveikata, rinkimą ir teikimą, gali būti taikomos administracinės baudos.

N.Viliūnaitės teigimu, SAM mano, kad teisinis pagrindas tvarkyti sveikatos duomenis ugdymo įstaigose, įrodžius tokio tvarkymo būtinybę, galėtų būti įtvirtintas aukštesnės galios teisės aktuose, pavyzdžiui, Švietimo įstatyme ir šį įstatymą įgyvendinančiame Vyriausybės nutarime, kuris reglamentuoja vaikų apskaitos ugdymo įstaigose tvarką.

Ne pažyma – informacija

Vilniaus miesto savivaldybės vyriausioji patarėja švietimo klausimais Alina Kovalevskaja "Vilniaus dienai" teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintuose teisės aktuose niekur nėra paminėtas terminas "pažyma" ir niekur jos nereikalaujama.

Tvarka: sveikatos apsaugos ministerijos atstovai akcentuoja, kad darželiai ir mokyklos nebegali reikalauti nei popierinių, nei elektroninių medicininių pažymų, kuriomis anksčiau buvo pateisinamas vaiko neatvykimas. Scanpix nuotr.

"Rūpinantis vaikų gerove ir siekiant apsaugoti jų teises lankyti ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupę ar mokyklą bei išvengti tėvų piktnaudžiavimo vaiko liga, jei vaikas serga daugiau nei 10 dienų, tėvai ar globėjai turi pateikti informaciją apie tai, kada vaikas paskutinį kartą lankėsi pas gydytoją, t. y. apsilankymo faktą, tačiau jokių kitų asmens duomenų teikti nereikia. Tą tėvai ar globėjai gali padaryti prisijungę prie portalo www.esveikata.lt arba tokią informaciją gali siųsti darželiui e. paštu, arba ją pateikti darželių informacinėje sistemoje skiltyje "Vaikų lankomumas", – teigė A.Kovalevskaja.

Tėvus reikia drausminti

Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacijos prezidentė, sostinės darželio-mokyklos "Dainorėliai" direktorė Liucija Milašauskienė "Vilniaus dienai" teigė, kad, jos įsitikinimu, dėl ligos praleistos dienos turėtų būti pateisinamos oficialiu dokumentu.

"Jeigu mes einame link privalomo priešmokyklinio ugdymo, jeigu norime padidinti vaikų lankomumą, turime žiūrėti pažymas, kontroliuoti lankomumą. O dabar nieko – palaida bala. Pasitikėti kažkokiais tėvų rašteliais? Tai kad jie ir dabar neretai vėluoja susimokėti mėnesio mokestį. Už privačius darželius skuba susimokėti, o į valstybines ugdymo įstaigas ne retas žiūri labai atsainiai – palauks, juo labiau kad paslauga jau suteikta", – sakė ugdymo įstaigų vadovų atstovė.

Anot jos, gali būti piktnaudžiaujama tuo, kad  nereikalaujama jokio medikų patvirtinimo, jog ugdymo įstaiga nelankyta dėl vaiko ligos. Miestuose gal mažiau, tačiau miesteliuose, kaimeliuose jau ir dabar asocialios šeimos vaikų niekur neveda: darželių vadovai patys važiuoja, surenka vaikus ir atsiveža į įstaigą.

L.Milašauskienė teigė nelabai įsivaizduojanti, kokią kitą kontrolės tvarką nei medikų išduoti dokumentai savivaldybė galėtų nustatyti. O ugdymo įstaigoms visiškai nereikia žinoti, kokia liga vaikas sirgo ar serga – pakanka informacijos, nuo kada iki kada jis sirgo. Ir dėl to visiškai nebūtina apkrauti darbu gydytojų – tokį dokumentą gali išduoti ir slaugytojai. Tiesiog konstatavus tokį faktą jokios Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatos nebus pažeistos.

"Nuo rugsėjo iki šiol ugdymo įstaigose buvo suirutė. Tiesiog buvome sutarę su savivaldybe, kad tėvai, atvedę vaiką po ligos, užpildys specialią anketą, ir mes pasitikėsime tuo, ką jie ten įrašo. Klausimas, kiek ten teisybės ir ar tuo nėra piktnaudžiaujama. Jei bus vadovaujamasi miesto tarybos sprendimu, informacija apie ligos laikotarpį turės būti oficiali", – sakė ugdymo įstaigos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
kodel vilnieciu vaikai daznai serga, ?galimai nuo tersalu ,istatymu spragos padarytos pries 10m.kai buvo nuspresta imones tikrinti ,tik pranesus pries 10d.

Turejo sukurti !!!

Turejo sukurti !!! portretas
Paciame straipsnyje minima! Turejo sukurti INSTITUCIJOS mechanizma. Bet jo nera, ir kaltu nera;))))

!!!

!!! portretas
Nesusitvarko Lietuva! Priima sprendima atsisakyti gydytoju pazymu, o vieningo mechanizmo kaip uzkirsti kelia piknaudziavimu nelankantiems mokyklos, nera!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių