Pereiti į pagrindinį turinį

Medžių genėjimo metas

2008-12-02 09:00
Medžių genėjimo metas
Medžių genėjimo metas / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Nurėžė: prie Muzikinio teatro nupjautos trys išpuvusios liepos.

Kaune įsibėgėjo medžių genėjimo ir pjovimo darbai. Kai kurie gyventojai dėl to piktinasi, tačiau specialistai atkerta, kad šis procesas – kontroliuojamas.

Laisvės alėjoje ir sodelyje prie Kauno valstybinio muzikinio teatro per vieną dieną nupjauti penki medžiai. Kai kurie praeiviai neslėpė nepasitenkinimo, kad darbininkai lengva ranka nurėžė dešimtmečius miestą puošusias liepas. Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė įsitikinusi, kad tai padaryti buvo būtina – specialiais prietaisais nustatyta, kad medžių kamienai buvo išpuvę.

Kiekvienais metais pagrindiniai medžių genėjimo ir pjovimo darbai vyksta nuo rugsėjo pabaigos. Nuo šių metų pradžios pasikeitę įstatymai leidžia tai daryti bet kuriuo metų laiku, tačiau rekomenduojama medžius kirsti nukritus lapams. "Labai nesmagu pjauti dar žaliuojantį medį", – pastebėjo M.Stanikūnienė.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius kasmet išduoda maždaug po 700 leidimų medžiams genėti ir pjauti. Skyriaus vedėja sako, kad medžiui nupjauti leidimai neišduodami gana dažnai, tačiau genėti niekada nedraudžiama.

"Mieste medžiai turi būti genėjami. Negalima jų, kaip miške, palikti netvarkomų", – sakė tarnautoja.

Be rimto motyvo medžių neleidžiama pjauti ne tik savivaldybės prižiūrimose teritorijose, bet ir privačiose valdose. Formuojant privačios valdos žemės sklypą Kaune, jo apžiūrėti atvyksta dendrologai, kurie žemės nuosavybės dokumentuose pažymi saugotinus medžius. Žemės savininkui prireikus medį nupjauti, reikalaujama, kad jis kitoje vietoje pasodintų kitą, tokį pat vertingą medį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų