Pereiti į pagrindinį turinį

„Merkurijaus“ stovykloje linksma ir be naktipiečių

2009-07-24 10:50
Mąsto: kas laimės šaškių partiją: vadovas ar vaikai?
Mąsto: kas laimės šaškių partiją: vadovas ar vaikai? / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kačerginėje įsikūrusioje vaikų stovykloje "Merkurijus" baigiasi trečioji iš šešių pamainų. Stovyklos viršininkė Liza Pastuchova guodžiasi dėl krizės, tačiau gyvenimas čia verda.

Tėvai – mažiau išrankūs

Stovyklos vadovė stebisi, kad šiemet, skirtingai nei ankstesniais metais, savo atžalas į stovyklą atvežę tėvai nesiskundžia dėl geležinių lovų ir gyvenimo sąlygų. "Dabar tėvai tik žiūri, kad vaikas būtų patenkintas, kad jis būtų užimtas. Anksčiau prireikdavo visokių paaiškinimų", – šypsojosi L.Pastuchova.

Pasikeitimų stovykloje yra ir daugiau. Anksčiau po šokių išalkę vaikai galėdavo prieš miegą pasistiprinti naktipiečiais – obuoliais ar kitokiais užkandžiais. Šiemet nuspręsta to atsisakyti. "Pernai vaikai valgydavo penkis kartus per dieną, bet dėl krizės ir padidėjusių kainų naktipiečių teko atsisakyti", – aiškino vadovė.

Sulaukia mažiau vaikų

Stovyklos administracija kainų nusprendė nekelti, tačiau jaunųjų stovyklautojų šiemet smarkiai sumažėjo. Pirmąją pamainą apsilankė aštuoniasdešimt vaikų, o anksčiau stovyklaudavo apie tris šimtus. Iš trijų šios vasaros pamainų gausiausia – trečioji: "Merkurijuje" susirinko šiek tiek daugiau nei du šimtai mažųjų poilsiautojų.

Nepaisant, kad buvo nedaug susidomėjusiųjų, sunkiau gyvenančių šeimų vaikai stovyklauti šiemet galėjo pigiau. Sulaukus valstybės paramos, "Merkurijaus" vadovai pasiūlė jiems kelialapius už pusę kainos.

Sumažėjus vaikų, mažiau liko ir darbuotojų. "Būna labai nesmagu, kai paskambina žmonės, o jų įdarbinti negali", – apgailestavo L.Pastuchova. Ji pastebėjo, kad norinčiųjų įsidarbinti šiemet ypač daug, todėl rinktis vadovus yra iš ko.

Moko vairuoti automobilį

"Pas mus tradiciškai kiekvieną dieną 17 val. vyksta koks nors renginys. Jeigu blogas oras, renkamės salėje. Nors ji ir didelė, du šimtai vaikų sunkiai telpa. Norėtųsi, kad šiandien būtų geras oras ir renginys vyktų estradoje", – vylėsi L.Pastuchova.

Ji džiaugėsi, kad vaikai užduotis vykdo aktyviai ir kiekvieną dieną parengia įdomių pasirodymų, džiuginančių ne tik draugus, bet ir stovyklos personalą.

Anot stovyklos viršininkės, vaikus už pastangas stengiamasi apdovanoti. Jaunieji stovyklautojai dažniausia prašo pratęsti diskotekas. Stovykloje numatyta, kad šokiai tęsiasi iki 22 val. Vėliau poilsiautojai privalo ilsėtis. Tačiau su vaikų tėvais pasirašytos sutartys leidžia vaikams eiti miegoti vėliau. Jauniesiems stovyklautojams – tai didžiausia dovana.

Dieną būreliuose vaikai gali išmokti įvairiausių dalykų: vairuoti automobilį, pasidaryti manikiūrą.

Atvyksta iš įvairių šalių

Į "Merkurijų" atvyksta ne tik Lietuvoje gyvenantys vaikai, bet ir į užsienį išvykusiųjų atžalos. Ne pirmus metus čia apasilanko vaikų iš Kaliningrado srities. Vadovais dirbti kviečiami į Lietuvą atvykusieji pagal studentų mainų programą. Šiemet vaikai turi du užsieniečius vadovus – iš Korėjos ir Kanados. Vyresni vaikai su jais bendrauja angliškai, o nemokantieji šios kalbos puikiai susišneka gestais.

Nemokantiems lietuvių kalbos vaikams šiemet rengiami kursai, o lietuviai iš vadovų gali pasimokyti jų gimtųjų kalbų ir pagerinti anglų kalbos žinias.

Pamėgsta ir sriubą

Nors L.Pastuchova džiaugiasi vaikų klusnumu ir geranoriškumu, kartais prireikia juos ir paguosti, įtikinti ar sudrausminti. Visa tai stengiamasi daryti gražiuoju, kartais žaidimo forma.

Sriubos nenorinčius valgyti vaikus vadovai stengiasi įtikinti ir tokiu būdu: "Vieną šaukštą už mamytę!" O rusakalbį septynmetį už pastangas mokantis lietuvių kalbos ir stovyklautojai apdovanojo žaislu.

"Kambaryje vos įmanoma praeiti, bet jiems gerai", – šypsojosi viršininkė pasakodama apie draugus, kurie būtinai norėjo gyventi kartu ir į penkiavietį kambarį susistūmė septynias lovas.

Jos teigimu, jeigu vaikams taip smagiau, o tėvai neprieštarauja, nedidelės išimtys taisyklėse gali būti padaromos. Vis dėlto tvarka stovykloje, L.Pastuchovos manymu, ypač svarbus dalykas, todėl personalas stengiasi, kad tėvai, palikdami čia vaiką dešimčiai dienų, būtų visiškai ramūs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų