Pereiti į pagrindinį turinį

Mero kėdę nusižiūrėjo konservatoriai

2009-02-03 09:00
Mero kėdę nusižiūrėjo konservatoriai
Mero kėdę nusižiūrėjo konservatoriai / Redakcijos archyvo nuotr. Naujas: neoficialių šaltinių teigimu, mero postą greičiausiai užims konservatorius V.Navickas (kairėje).

Užsitikrinusi daugiau nei pusės Vilniaus tarybos narių paramą merui Juozui Imbrasui nuversti, savivaldybės opozicija ėmė dėlioti naujos valdžios modelį. Jo viršuje – meras konservatorius.

A.Paleckis dar svarstys

Nors jau peržengtas pusės tarybos narių barjeras, opozicija nesustoja ir ieško daugiau politikų, galinčių per tarybos posėdį balsuoti prieš J.Imbrasą. Mat baiminamasi, kad dalis dabar palaikančių interpeliaciją, balsavimo dieną gali apsigalvoti. Todėl iki šios savaitės vidurio tikimasi po interpeliacijos tekstu turėti apie 30 politikų parašų.

Taip pat viliamasi, kad balsavimo dieną nepasitikėjimą J.Imbrasu išreikš Tvarkos ir teisingumo partijos politika nepatenkinti mero bendražygiai.

Vieni tokių – Algirdo Paleckio vadovaujama keturių narių Fronto frakcija. A.Paleckis pastebėtas besisukiojantis apie Liberalų ir centro frakcijos narį Gintautą Babravičių, besirūpinantį parašų interpeliacijai rinkimu. Pats A.Paleckis neigia ketinąs pasirašyti interpeliaciją.

"Mes interpeliacijos klausimo apskritai dar nesame frakcijoje svarstę. Pirmiausia turime patikrinti, kiek surinkta parašų, ir tada svarstysime. Šiuo metu de facto palaikome esamą koaliciją. Su G.Babravičiumi apie naujos valdžios lipdymą nekalbėjome", – gynėsi A.Paleckis.

V.Navickas – būsimas meras?

Tačiau ir be Fronto narių prie valdžios pyrago dalybų sėdi daugiau nei pakankamai žaidėjų: konservatoriai, Liberalų ir centro sąjunga, Liberalų sąjūdis, Nepriklausoma frakcija ir socialdemokratai. Lyg ir sutariama, kad pagrindiniai miesto valdžios svertai turėtų atitekti didžiausioms savivaldybės opozicinėms frakcijoms: Tėvynės sąjungai bei Liberalų ir centro sąjungai. Šios taryboje turi po 10 narių ir yra interpeliacijos J.Imbrasui iniciatorės.

Neoficialių šaltinių teigimu, mero postą greičiausiai užims Tėvynės sąjungos frakcijos narys Vilius Navickas. Pats konservatorius šią informaciją pavadino gandu ir jo komentuoti nenorėtų.

Spėjama, kad savivaldybės administracijos direktoriaus postas būtų patikėtas liberalcentristams. Tačiau kas į jį iškoptų, kalbėti dar anksti. Mat į administracijos direktoriaus vietą nusitaikę liberalcentristai, konservatoriai, ir... socialdemokratai.

Socialdemokratai – auksiniai

Socialdemokratų pozicija kelia nuostabą, nes jų frakcija viena mažiausių taryboje. Ją tesudaro keturi nariai. Be to, frakcija oficialiai dalyvauja derybose dėl Tvarkos ir teisingumo valdančiosios koalicijos sustiprinimo. Ar sumoję, kad šios koalicijos dienos jau suskaičiuotos, jie staiga vėl metėsi į opozicijos pusę?

"Tai, kas darosi Tvarkos ir teisingumo koalicijoje, visiškai nenormalu. Visas kortas, kurios iš esmės jau buvo sudėliotos, sumaišė susikūrusi Fronto frakcija. Be to, jei 26 ar 27 tarybos nariai pareiškia, kad jie nori pakeisti koaliciją, tai jau gana rimta aplinkybė, kurią reikia svarstyti. Jeigu toje pusėje jau yra 26 ar 27 nariai, tai Tvarkos ir teisingumo koalicijos nebėra ir nėra mums iš kur trauktis. Bet mes nieko neprašome, su niekuo nesiderame ir nieko nereikalaujame", – nukirto socialdemokratų frakcijos seniūnas Romas Adomavičius.

Opozicija pripažino, kad šios frakcijos parama verčiant merą yra svarbi. Esą už keturis balsus, per posėdį galinčius virsti auksiniais, socialdemokratai gali prašyti vicemero posto. Jį greičiausiai užimtų R.Adomavičius. Taip pat esą svarstytina galimybė šiai frakcijai patikėti ir administracijos direktoriaus pareigas. Šiuo metus jas eina socialdemokratas Gintautas Paluckas.

"Derybose negalima ignoruoti svorių teorijos. Jeigu vienas balsas yra lemiamas, jo savininkas gali prašyti ko tik nori. Tuomet nebesvarbu, kiek narių sudaro frakciją, ir pagal tai dalyti įtaką mieste. Naujos valdžios formavimas nėra aritmetinis uždavinys", – tikino liberalcentristas G.Babravičius.

Tikisi susitarti per savaitę

Kol kas neapsispręsta ir dėl Vilniaus vicemerų skaičiaus. Šiuo metu svarstoma merui paskirti tris keturis pavaduotojus. J.Imbrasui kadencijos pradžioje talkino keturi vicemerai. Be socialdemokratų, dėl vicemero posto derasi konservatoriai, liberalcentristai ir Liberalų sąjūdis.

Kiek kuklesnė derybose Nepriklausoma frakcija. Neoficialių šaltinių teigimu, jos seniūnas Gintaras Kazakas tėra išreiškęs pageidavimą jų frakcijai užleisti vieną iš administracijos direktoriaus pavaduotojų postų.

"Vilniaus diena" primena, kad Nepriklausoma frakcija oficialiai vis dar remia Tvarkos ir teisingumo partijos suburtą koaliciją. Frakcijos seniūno pavaduotoja Larisa Dmitrijeva vis dar eina J.Imbraso patarėjo pareigas.

Galutinė naujos valdžios dėlionė turėtų paaiškėti savaitės viduryje. Mat frakcijų derybininkai pozicijas turi apsvarstyti ir savose partijose. Tik partijų įpareigoti derybininkai gali pasirašyti naują koalicijos sutartį. Tikimasi, kad visų derybose dalyvaujančių partijų sprendimai paaiškės trečiadienį.


Juozas Imbrasas

Vilniaus miesto meras

Opozicija, rinkdama parašus interpeliacijai, turėtų bent preambulėje parašyti, dėl ko tai daroma. Ar yra konkretūs kaltinimai dėl sprendimų? Bet jų aš ten nematau, tik abstrakčias kalbas. Jeigu tų kaltinimų nėra, tai interpeliaciją galima vertinti kaip žaidimą. Tačiau sportiniai žaidimai savivaldybėje nežaidžiami. Jeigu jie nori žaisti, tegul paieško kitos vietos.

Ką tik baigėme koalicijos partnerių pasitarimą. (Derybose dalyvauja Tvarkos ir teisingumo partija, Lenkų rinkimų akcija, socialdemokratai, Frontas ir Nepriklausoma frakcija – red. past.) Daugiau mažiau postais pasidalijome, bet kai galutinai sutarsime, tada apie tai pasakysiu. Visi nusiteikę dirbti kartu iki kadencijos pabaigos ir stiprinti šią valdančiąją koaliciją. Pasitikiu visais koalicijos partneriais, antraip nebūtų prasmės su jais kalbėtis. Žinau, kad Nepriklausomos frakcijos narių parašai nieko nereiškia. Jie buvo labai spaudžiami.


V.Navicko dosjė

Gimė 1959 m. spalio 14 d. Kaune.

1977 m. baigė Vilniaus 15-ąją vidurinę mokyklą.

1982 m. baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą, įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę.

1982–1991 m. Valstybinės autoinspekcijos transporto techninės priežiūros inspektorius.

1991–2003 m. bendrovės "Veda" direktorius.

Nuo 2003 m. bendrovės "Eurokubas" konsultantas.

Nuo 2005 m. bendrovės "Euro-Construct" direktorius.

Nuo 2001 m. Tėvynės sąjungos Vilniaus miesto skyriaus narys.

Nuo 2007 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Vedęs. Sutuoktinė Jolanta, vaikai Jurgita, Audrius.

Kalba rusų, lenkų, anglų kalbomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų