Pereiti į pagrindinį turinį

Miestelis – lekiančių taranų taikinys

2008-03-01 09:00

Milžiniškas griausmas ir dundesys vakar vidurnaktį išvertė Aukštadvario miestelio gyventojus iš lovos. Vilkikas taranavo vieną namą, o kitą kone sulygino su pamatais. Ši avarija perpildė aukštadvariečių kantrybę.

Nelaimė įvyko apie 2.40 val. pagrindinėje Trakų rajone esančio Aukštadvario miestelio gatvėje. Sunkiasvorė mašina iš Rusijos DAF kliudė vieno gyvenamojo namo verandą, o kitą sugriovė iki pamatų. Nevaldomo tarano nesustabdė nė dešimtis specialių metalinių atitvarų,
nelygioje kovoje su vilkiku krito ir du betoniniai elektros linijos stulpai, augalota liepa.

„Lyg bomba būtų sprogusi po langais. Tik pamačiau kibirkščiuojančius laidus ir išjungiau elektros tiekimą savo namelyje. Kol atvažiavo pareigūnai, nekėliau kojos iš namų“, – pasakojo namo, kurio vilkikas nebepajėgė nugriauti, savininkė.
Trakų rajono policijos komisariato pareigūnai atsargiai vertina įvykusią nelaimę ir puse lūpų spėja, kad vilkiko vairuotojas užmigo prie vairo.
„Ko gero, galime dėkoti tik Dievui, kad šis įvykis nepareikalavo žmonių aukų. Per susidūrimą nukentėjo tik pats vilkiko vairuotojas, jam iš neatpažįstamai sumaitotos mašinos padėjo išsikabaroti kitu automobiliu važiavęs kolega“, –
įvykio vietoje sakė pareigūnas.
Spėjama, kad nelaimės vietoje, kur greitis ribojamas iki 40 km/val., sunkiasvorė mašina, vežanti pievagrybius, galėjo važiuoti net 90 km/val.

Draudikai kratosi atsakomybės

Tai jau trečias kartas šiais metais, kai vilkikai šioje Aukštadvario vietoje viršija greitį ir nuvažiuoja nuo kelio.
Visiškai sugriauto namo savininkas Liutauras iš sostinės atvyko per pietus. Išvydęs vilkiką nuosavo namo viduje jaunas vyras negalėjo patikėti savo akimis. Dar labiau jį įsiutino draudimo bendrovės agento pareiškimas.
„Draudimo išmokos negausiu. Draudikai, išgirdę apie įvykį, iškart atsisakė mokėti pinigus, mat namas esą apdraustas nuo vagysčių ir gaisro. Namą buvome apdraudę net nuo stichinių nelaimių, tačiau net pats agentas gūžčiojo pečiais“, – nuostabos ir įniršio neslėpė vilnietis.
Liutaurui labiausiai gaila ne pastato, bet to, kas buvo namo viduje. Vilkikas, ko gero, nepataisomai sugadino tai, kas brangiausia – antikvarinius dirbinius. „Į nuolaužas bei šipulius virto senoviniai namų rakandai, verpimo staklės, unikalaus rašto dirbiniai ir kiti širdžiai gražiausi daiktai“, – guodėsi jaunas vyras.
Vilkikai Aukštadvaryje dažnai nuverčia tvoras ar įlėkę į gyvenamųjų namų kiemus išvarto sodo medžius, tačiau pastatai sugriauti pirmą kartą.

Panaikino kelio ženklą

Dar vakar sugadintas užtvaras kelininkai pradėjo keisti. Anot trakiškio Algio, šioje vietoje jam tenka darbuotis kone kartą per mėnesį. „Jau mus „užkniso“ čia tą patį darbą dirbti. Kas mėnesį važiuojame ir taisome sugadintas konstrukcijas. Po kiekvieno tokio įvykio remontas kainuoja apie 3 tūkst. litų“, – sakė darbininkas.
Per Aukštadvarį einantis kelias neseniai suremontuotas ir atitinka magistralinio kelio reikalavimus. Nuo tada vilkikai aplenkia Kauną ir į Marijampolę lekia pro šį miestelį. Vieta, kur vilkikas įsirėžė į namus, yra kelio vingyje. Čia prieš du mėnesius ir buvo įrengtos metalinės užtvaros.
Namo, kurio verandą suniokojo vilkikas, savininkas Bronius sakė, kad įrengus užtvaras vieta tapo dar pavojingesnė. „Prieš kelio vingį anksčiau stovėjo įspėjamasis kelio ženklas, kuris perspėdavo vairuotojus, kad artėjama prie posūkio, tačiau kai pastatė užtvaras, kelininkai nusprendė, kad ženklo nebereikia“, – pasakojo aukštadvariškis.
Be to, taupymo sumetimais pagrindinė miestelio gatvė nuo 23 iki 5 val. ryto yra visiškai neapšviesta.
 Naktį, kai įvyko nelaimė, Bronius buvo išvykęs į Vilnių. Anot jo, šiemet vilkikas jau buvo kliudęs jo namo verandą, o dar prieš tai išvertęs tvorą.
„Tvoros jau nebėra ir nebestatysime, nes ji tikrai neapsaugos. Turiu pasiūlymą seniūnijai – reikėtų pagaminti ir šalia kelio pastatyti prieštankinius ežius“, – juokavo Bronius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų