Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto politikai primena iš pamokų bėgančius vaikus

2012-12-14 10:00
Miesto politikai primena iš pamokų bėgančius vaikus
Miesto politikai primena iš pamokų bėgančius vaikus / Artūro Morozovo nuotr.

Į Kauno miesto tarybą išrinkti politikai savo rinkėjams atstovauja skirtingai. Vieni nepraleidžia nė vieno posėdžio, kiti pasirodo lyg jaunas mėnulis.

Pravaikštų lyderis nesikeičia

Kauno miesto tarybos nariai turėtų dalyvauti ne tik tarybos, bet ir Kolegijos, komitetų ir komisijos posėdžiuose. Tad per metus politikai šaukiami į bent kelias dešimtis posėdžių. O ar juose lankosi, ypač komitetų ir komisijų?

Šiais metais tradiciškai pagrindinio pravaikštininko reputaciją patvirtino Tautvydas Barštys. Per 11 šių metų mėnesių jis turėjo dalyvauti 43 posėdžiuose, bet pasirodė vos 13-oje.

„Ar tai esmė? Gal kažkas ir visą laiką ateina, bet iš jo nėra jokios naudos. Darbas taryboje – ne kokie kiaušiniai, ant kurių pasėdėjai ir rezultatas gavosi“, – pareiškė T.Barštys.

Statistiką sugadino klaida?

Kito posėdžiuose taip retai pasirodančio politiko Kauno taryboje nėra, bet nuo šios ribos gana netoli yra Artūras Orlauskas ir Visvaldas Matijošaitis. Abu jie praleidžia maždaug po 55 proc. posėdžių.

„Esu tik Miesto ūkio komiteto narys, kuriame mano balsas nėra lemiamas. Pabūni, paklausai, ir tiek naudos. Be to, posėdžių laikas dažnai keičiamas net tą pačią dieną. Kai esi susiplanavęs visą dieną, prisitaikyti sunku“, – kalbėjo V.Matijošaitis. Jis pasakojo, kad paskutiniuose dvejuose posėdžiuose nedalyvavo, nes buvo keičiamas arba jų laikas arba data.

„Buvau išvykęs į parodą užsienyje ir specialiai užsakęs bilietus, kad galėčiau grįžti posėdžio išvakarėse, bet jis buvo sušauktas viena diena anksčiau“, – pasakojo V.Matijošaitis.

A.Orlauskas aiškino, kad jo lankomumo statistiką sugadino tarybos sekretoriato aplaidumas.

„Jau seniai atsistatydinau iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigų, o sekretoriatas tai traktavo kaip atsistatydinimą iš pačios komisijos, todėl negaudavau kvietimų į posėdžius, nors sąrašuose dar buvau. Klaida atitaisyta visai neseniai“, – pasakojo A.Orlauskas.

Gresia mandato praradimas

Kanceliarinėms išlaidoms tarybos nariai kas mėnesį gauna 0,6 vidutinio šalies mėnesinio darbo užmokesčio (apie 1 300 litų). Už aktyvų dalyvavimą politikai jokių priedų negauna, tačiau gali būti drausminami, jei praleido pusę posėdžių. Tokiu atveju išmoka mažinama perpus. Dažniausiai taip drausmintas T.Barštys. Pusėje posėdžių jis nesugebėjo dalyvauti net 7 mėnesius iš 11. Nelabai atsiliko A.Orlauskas. Jis 50 proc. lankytų posėdžių ribos neįveikė net 6 mėnesius. Keturis mėnesius pakankamai posėdžių nelankė V.Matijošaitis. Po du mėnesius visos išmokos negavo dar 6 tarybos nariai.

Nuolat tarybos posėdžių nelankantiems politikams gresia gana griežta sankcija – tarybos nario mandato atėmimas. Kad tai įvyktų, be pateisinamos priežasties politikas turi praleisti tris posėdžius iš eilės. To sau neleidžia net T.Barštys.

Pavyzdingų – nedaug

Absoliučiai visuose komitetų ir tarybos posėdžiuose dalyvavo tik du politikai: miesto meras Andrius Kupčinskas (dalyvavo 46 posėdžiuose) ir Vytas Bancevičius (65 posėdžiuose). Vos po vieną posėdį praleido Antanina Medviedevienė (51 posėdis iš 52) ir Jūratė Elena Norvaišienė (52 iš 53). Po du posėdžius praleido Artūras Tepelys ir Gintaras Jonas Furmanavičius. Tiesa, G.J.Furmanavičiaus pavardė komitetų ir komisijų sąrašuose šmėžuoja gana retai, tad į posėdžius per metus jam teko eiti vos 37 kartus.

Daugelis tarybos narių kviesti į 40–50 posėdžių, tačiau yra ir tokių, kurie turėtų dalyvauti net 80. Bent tiek kartų į posėdžius kviesti penki politikai. Geru posėdžių lankomumu gali pasigirti vos vienas iš jų – A.Tepelys. Į 81 posėdį kviestas politikas dalyvavo 79.

Posėdžių skaičius skirtingas

Tarybos reikalais labiausiai užimtu politiku galėtų vadintis Valys Venslovas. Ne tik į tarybos Kolegiją, bet ir kelias komisijas bei komitetus įtrauktas socialdemokratas iš viso per šių metų 11 mėnesių turėjo dalyvauti 97 posėdžiuose. Praleido 22. Labiausiai lankomumo statistiką V.Venslovas susigadino lapkričio mėnesį, kai lankė JAV gyvenantį sūnų ir praleido visus 9 posėdžius.

Dėl panašių priežasčių lankomumo statistiką susigadino ir Vygantas Gudėnas. 91 posėdyje turėjęs dalyvauti politikas praleido 15 posėdžių. Iš jų 11 rudenį – kai dalyvavo Seimo rinkimuose ir viešėjo pas sūnų JAV.

Vos keturi tarybos nariai turėjo dalyvauti 40 arba mažiau posėdžių. Mažiausiai – Tomas Bagdonavičius. Jis turėjo atvykti tik į 34 posėdžius, bet vis tiek sugebėjo praleisti aštuonis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų