Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto transportas – vietoj molberto

2007-12-11 09:00

Miesto sienas marginantys jaunuoliai neapsiriboja piešiniais ant sienų ir vis įžūliau teplioja viešąjį transportą. Nerimstantys terliotojai savaitgalį vėl išmargino trejetą troleibusų pačiame troleibusų parke.

„Mes jau esame pripratę, kad grįžę prie darbų pirmadienį, neretai randame apipaišytus troleibusus. Ne išimtis ir šis savaitgalis – trys troleibusai „Škoda“ vėl buvo „išgražinti“ įvairių piešinių, tačiau šįkart radome ir keletą įžeidžiančių ir net grasinančių užrašų“, – atviravo Antakalnio mikrorajone esančio 1-ojo troleibusų parko direktorius Rimvydas Aleknavičius.

Anot direktoriaus, „paišytojai“ į parką užklysta maždaug kas mėnesį ir darbuojasi čia visą naktį. Dažniausiai tai šalia parko esančių prabangių kvartalų jaunieji gyventojai. „Jie galvoja, kad mūsų troleibusai išriedės į miestą ir visi žmonės sužinos apie paišytojus, tačiau mes turime savo taktiką, kaip kovoti su margintojais – „menas“ nuo troleibusų skubiai nuvalomas, o miestiečiai taip ir nepamato jų „kūrinių“, – šypsojosi R.Aleknavičius.
Sostinės vyriausiojo policijos komisariato specialistai plačiau šia tema kalbėti atsisakė, tik pridūrė, kad nusiskundimų apie ištepliotą viešąjį ir privatųjį transportą gaunama itin retai, o sučiupti jaunuosius menininkus – be galo sudėtinga.

Stengiasi stiprinti apsaugą

„Į mūsų parką pašaliniams patekti neįmanoma – teritoriją juosia aukšta betoninė tvora ir spygliuota viela, o visą parką stebi budintys sargai. Taigi ir paišytojams čia pasidarbuoti nepavyksta. Kita problema yra tai, kad autobusai jau grįžta iš maršruto nudailinti įvairių užrašų. Tokiu atveju tenka griebti chemikalus ir kuo greičiau nuvalyti aerozolinius dažus“, – pasakojo „Vilniaus autobusų parko“ mechanikas Jonas Puodžius. Anot vyriškio, per savaitę išmarginti iš maršruto į parką grįžta keli autobusai, o tepliotojų sugauti nepavyksta, taigi ir į policiją niekas nesikreipia.
Mieste padaugėjus marginamų troleibusų ir autobusų, sumažėjo vandalų, paišančių ant geležinkelio traukinių vagonų. „Keleiviniai vagonai dažniausiai marginami Naujojoje Vilnioje, tačiau pastarąjį pusmetį „paveikslų“ ant vagonų aptinkame vis mažiau. Gal orai menininkams netinkami, o gal šiaip apsiramino“, – spėliojo „Lietuvos geležinkelių“ Keleivių vežimo direkcijos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Gelumbickas.
Pasak jo, „menas“ nuo vagonų valomas savo jėgomis, taip taupant lėšas. „Stengiamės eikvoti kuo mažiau pinigų. Jeigu apsauga akivaizdžiai pražiopso vandalus – „piešinius“ nuvalyti įpareigojame pačius apsaugos darbuotojus“, – neslėpė G.Gelumbickas. Savo ruožtu geležinkelio teritoriją stebintys apsaugininkai irgi nemiega – per metus jie sučiupo dešimtis terliotojų, kuriems buvo iškeltos baudžiamosios bylos.

Vaizdo kameros negelbsti

„Tikrai ne paslaptis, kad paišytojai margina ir miesto transportą, tačiau už tai jau atsakingos pačios įmonės, o ne savivaldybė. Troleibusų ir autobusų parkų valdytojai turėtų pasirūpinti parko apsauga, kad pašaliniai asmenys, o juo labiau paišytojai, nepatektų į teritoriją“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas. Anot jo, margintojų esama dviejų rūšių – vieni, kurie įsibrovę į viešojo transporto parkus „daro meną“ ir tie, kurie tiesiog trimis raidėmis pažymi savo „gaujos“ pavadinimą. Pastarieji tokiu tikslu siekia parodyti visiems vilniečiams, kad tai – jų darbas, matyt, taip jie siekia išgarsėti.
„Miesto centre įrengtos vaizdo kameros, kuriomis policijos pareigūnai gali stebėti, kas vyksta viešose vietose. Tačiau, kad ir kaip būtų keista, sienos išpaišomos net ir tose vietose, į kurias nukreiptos vaizdo kameros“, – pripažino G.Tamošiūnas. Šiemet savivaldybė paišliavoms valyti nuo miesto pastatų fasadų išleido kone 2 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų