Pereiti į pagrindinį turinį

Mįslingi sėkmės koalicijos tostų užkulisiai

2009-04-18 09:00
Mįslingi sėkmės koalicijos tostų užkulisiai
Mįslingi sėkmės koalicijos tostų užkulisiai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Nesutapo: A.Kupčinskas (dešinėje) teigė, kad pobūvis Kauno politikams ir valdininkams atsiėjo po 50 litų, tačiau S.Vaičikauskas (kairėje) to negalėjo patvirtinti.

Į Birštono sanatorijoje surengtą sėkmės koalicijos puotą, minint dvejų metų veiklą Kauno taryboje, valdininkai ir politikai išvyko dar nepasibaigus darbo dienai. Kilo įtarimų, kad už pokylių salę, pirtis, purvo vonias, baseiną Kauno vadovai mokėjo mažiau nei paprasti gydyklos lankytojai.

Lankytojams užtrenkė duris

Ketvirtadienio popietę, dar nesibaigus darbo dienai, apie 20 Kauno politikų bei valdininkų sėdo į savivaldybės autobusą, pažymėtą moksleiviams pervežti skirtais skiriamaisiais ženklais, ir patraukė Birštono "Versmės" sanatorijos link švęsti, jų manymu, itin sėkmingos dvejų metų kadencijos sukakties.

Ant "Versmės" gydyklų durų jau nuo popietės kabėjo užrašas, kad nuo 16 val. gydyklos ir baseinas lankytojams uždaryti. "Kauno dienos" žurnalistams, apsimetusiems į sanatoriją užsukusiais klientais, buvo paaiškinta, kad netrukus pasirodys Kauno valdžia, kuri išsinuomojo gydyklos patalpas puotai.

"Šiandien nepriimsime lankytojų, nes patalpas užsisakė Kauno valdžia. Jūs taip pat galėtumėte užsisakyti patalpas puotai ir gauti salę, pirtį bei baseiną", – patikino gydyklos darbuotoja.

Žinia, kad gydykla uždaryta, nuliūdino purvo voniomis ir pirtimis pasimėgauti atvykusią kaunietę.

"Labai gaila, kad nedirbate, važiavome savo reikalais iš Kauno ir, pamaniau, užsuksiu. Aš čia kartais apsilankau. Jei Kauno vadžia užsisakė, tai tuomet suprantu, kodėl manęs neįleido", – pasakojo sutikta moteris iš Kauno.

Paslaptinga pokylio kaina

Kauno politikų bei valdininkų eskortą į Birštoną esą nukreipė kurorto merės Nijolės Dirginčienės kvietimas. Ji smagiai nusiteikusius svečius iš Kauno pasitiko ir surengė trumpą ekskursiją, o vėliau kartu su kitais Birštono savivaldybės darbuotojais palydėjo tiesiai į sanatorijos kompleksą.

Atvykusi į "Versmės" sanatoriją Kauno savivaldybės delegacija iš karto puolė mėgautis pirtimis, baseinu, bei purvo voniomis. Dalis pasiliko puotauti pokylių salėje, vadinamoje žiemos sodu. Tačiau Sėkmės koalicijos tostus, užkandžius ir kitus smagumynus sutrikdė žurnalistų vizitas. Kai kurie pokylio dalyviai akivaizdžiai suglumo. O paklausti, kiek kainavo puota, ėmė painiotis.

"Į Birštoną kvietėme visus Tarybos narius. Važiuodami susimokėjome už viską. Galite patikrinti, yra sąskaitos faktūros. Susidėjome pradžiai po 50 litų, išrašys sąskaitą, pamatysime, kiek kainavo. Niekas už mus nesumokės, patys susimokėsime", – galimus įtarimus ėmė sklaidyti A.Kupčinskas.

"Kiek kainavo banketas? Dar tiksliai pasakys, bet žadėjome susimesti visi. Viskas už savo pinigus, viskas už savus. Man patinka sportuoti, plaukiau maratoną", – puolė aiškinti Stanislovas Buškevičius.

Kiti Kauno politikai ir valdininkai teigė, kad už puotą susimokėjo, o išvyką surengė po darbo. "Kauno dienos" žiniomis, tai – ne itin tikslu: į Birštoną Kauno puotautojai patraukė darbo metu.

Puota numatyta darbotvarkėje

Iš darbo anksčiau pasišalino administracijos direktoriaus pavaduotojai Zenonas Abramavičius, Romaldas Rabačius, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė, vicemerai Steponas Vaičikauskas ir Stanislovas Buškevičius, ne vienas savivaldybės tarnautojas.

S.Vaičikausko oficialioje dienotvarkėje išvyka iš anksto buvo numatyta 16 val. – tą valandą, nepasibaigus darbo laikui, pajudėjo autobusas į Birštoną. S.Buškevičius išvykos į dienotvarkę iš viso neįtraukė.

Kauno meras A.Kupčinskas į Birštoną išvyko jau pasibaigus darbo dienai. Jis nespėjo į ekskursiją ir kartu su administracijos direktoriumi V.Gudėnu prie kompanijos prisijungė jau vykstant pokyliui.

Žurnalistai pasisveikino su meru, ką tik išėjusiu iš karštos pirties. Išraudęs A.Kupčinskas ėmė gana komiškai teisintis: esą į Birštoną jis atvyko derinti Birštono ir Kauno bendradarbiavimo reikalų.

"Gavome Birštono merės pasiūlymą atvykti aplankyti kurortą. Ateityje bus vystoma strategija, kad Birštonas yra Kauno kurortas", – tikino A.Kupčinskas.

Labiausiai sutrikęs atrodė vicemeras S.Vaičikauskas. Jis karštai aiškino, kad susimokėjo už "Versmės" malonumus. Tačiau paklaustas, kiek konkrečiai, pasakyti negalėjo.

"Liepė visiems susimokėti, iš mūsų surinko pinigus. Daviau tiek, kiek paprašė – tikriausiai už visas išlaidas. Sumos nenoriu įvardyti", – tikino S.Vaičikauskas.

Tačiau kiti "Kauno dienos" žurnalistų kalbinti puotos dalyviai teigė nežinantys, kiek kainavo pasisvečiavimas Birštone. Kai kurie spėliojo: gal 50 Lt vienam žmogui?

Kaina kelia abejonių

Kiek paprastam mirtingajam kainuotų pokylis "Versmės" žiemos sode, papildomai gaunant pirčių, baseino ir purvo vonių paslaugas?

"Kauno dienos" žurnalistams gavus sanatorijos kainoraščius, pradėjo aiškėti, kad vienam žmogui 50 litų sumos tikrai nepakaktų. Pagal oficialius "Versmės" įkainius pobūvis Kauno politikams ir valdininkams turėjo atsieiti bent po 100 litų, bet ši suma gali būti ir didesnė. O "Versmės" direktoriaus pavaduotojas komercijai Dalius Skindaras paaiškino, kad puotai gydyklos iš viso nenuomojamos.

"Užsisakyti salę su pirtimis ir baseinu galima tik tada, kai organizuojamos konferencijos. Vakarui sanatorijos patalpų nuomos mes nepraktikuojame. Sanatorija skirta gydymui", – išdėstė pagrindinius principus D.Skindaras.

Sužinojęs, kad bendrauja su žurnalistais, D.Skindaras ėmė tikinti, kad apie Kauno vadovų puotą jis nieko nežino. "Skambinkite direktoriui aš tokiais reikalais neužsiimu", – teigė jis.

Tačiau "Versmės" direktorius Antanas Danys neigė savo pavaldinio pasakojimą ir tikino, kad gydyklos patalpas gali išsinuomoti visi norintieji, ypač per ekonominę krizę, o suma są priklausys nuo vaišių mastelio.

"Kiek sumokėjo Kauno valdininkai ir politikai, negaliu minėti, nes tai konfidencialus reikalas. Galiu pasakyti, kad kauniečiai užsisakė silkę, žuvį, kavą, arbatą... Neturime galimybės patiekti karštų patiekalų, o jei svečiai būtų norėję ikrų, tai būtų kainavę brangiau. Bet kuriuo atveju mums patalpas apsimokėjo išnuomoti, nes pavasarį pirtys ir baseinai tampa nepopuliarūs", – kalbėjo A.Danys.

"1150 litų jie sumokėjo", – galiausiai atlyžo sanatorijos direktorius.

"Versmės" sanatorija priklauso Birštono savivaldybei, kuri valdo 83,5 proc. akcijų paketą. Gydyklų administratoriumi sanatorijoje dirba Birštono merės vyras Jonas Dirginčius.

Neigė interesų konfliktą

Birštono merė N.Dirginčienė neigė, kad puota Kauno vadovams buvo suorganizuota todėl, kad sanatorijoje vieną iš vadovaujančių postų užima jos vyras. Esą gydyklą užsisakiusiems kauniečiams nebuvo padaryta jokių nuolaidų.

"Kokia proga Kauno politikai bei valdininkai susirinko Birštone, reikia jų paklausti. Bet aš manau, kad tai buvo Tarybos narių bendradarbiavimo vizitas. Atvykus delegacijai iš Kauno, mano vyras nedalyvavo. Jis baigė darbą ir išėjo, nejau baigęs darbą jis negali pastovėti prie sanatorijos?" – stebėjosi N.Dirginčienė.

Tai, kad "Versmėje" dirba Birštono merės vyras, teigė nežinojęs ir A.Kupčinskas. "Apie tai nežinojom. Kur, kokie interesų konfliktai, – aiškintis jums", – kilniai pasiūlė žiniasklaidai A.Kupčinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų