Mitinguotojai: mūsų atlyginimas yra pasityčiojimas iš žmogaus

  • Teksto dydis:

Sostinėje įvyko trys profsąjungų organizuojamos eitynės ir mitingas. Kelių šimtų žmonių minia su plakatais ir šūksniais žygiavo Seimo link, reikalaudami didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus. Jie klausia, kaip žmonėms išgyventi per mėnesį gaunant 700 eurų. Profsąjungos sako, jeigu valdžia neįsiklausys – liks tik privatus sektorius, praneša LNK.

Susirinkusi minia nuo Katedros pajuda Seimo link, leidimo paprašyta 700 mitingo dalyvių.

„Ne tik viešasis sektorius, bet ir privatus prisijungė prie mūsų“, – kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Esame vieningi. Nusprendėme pabūti kartu, atvažiavome iš Gargždų“, – kalbėjo vyras.

Mūsų atlyginimas yra tikras pasityčiojimas iš žmogaus.

„Aš dirbu mokykloje. Man jau seniai priklauso pensija, bet aš dirbu, kadangi trūksta mokytojų, o jaunimas neina. Mūsų atlyginimas yra tikras pasityčiojimas iš žmogaus. Ar dirbsime iki mirties? Ar kada nors išleis mus iš mokyklų? Aš dėl to pergyvenu“, – sakė mokytoja.

„Vyriausybė traktuoja, kad algos kils. Nors mes, pasiskaitę biudžetinių įstaigų atlyginimų projektą, matome, kad bus didelis situacijos pablogėjimas. Socialiniai darbuotojai neteks galimybių už stažą, už kvalifikaciją. Tai mūsų netenkina“, – teigė Šeimos ir vaiko gerovės centro socialinė darbuotoja Dalia Polianinienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Anot profsąjungų, nors Europoje auga įmonių pelnai, tačiau atlyginimai kyla per lėtai.

„Šiandien kabo vyr. bibliotekininkės skelbimas, kai taikomi aukščiausi reikalavimai, o atlyginimas ant popieriaus siūlomas 1,3 tūkst. eurų, tai yra šiek tiek daugiau nei 700 eurų į rankas. Tokius skaičius mato ir socialiniai darbuotojai, ir kiti darbuotojai iš viešojo sektoriaus“, – kalbėjo I. Ruginienė.

„Mano alga savivaldybėje peršoka tūkstantį eurų. Sunku išgyventi. Nors esu iš pajūrio, ne iš Vilniaus“, – sakė Palangos savivaldybės darbuotojas Vytautas Gerikas.

Piktinamasi ir Europos Centrinio Banko palūkanų politika. Bankai lobsta, o žmonės skursta.

Profsąjungos sako, kad gali įvykti taip, kad liks tik privačios poliklinikos, ligoninės, darželiai, mokyklos. Dar labiau ims trūkti pareigūnų.

Reikia pagalvoti apie tai, kad atlyginimai yra per maži, o krūviai – per dideli.

„Šiuo metu Vyriausybė nesikalba, negirdi ir užsidengia akis, kad jaunas renkasi tokią rizikingą specialybę, kai nebėra garantijų. Pareigūnai greičiausiai darys savo atskirą mitingą“, – kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas.

„Esame aplinkosaugininkai ir stovime čia. Esame žmonės, kurie saugo visos Lietuvos aplinką“, – teigė moteris.

Žmonės reikalauja ir mokesčių teisingumo, ir prieinamų viešųjų paslaugų.

„Reikia nustoti draskyti viešąjį sektorių. Reikia pagalvoti apie tai, kad atlyginimai yra per maži, o krūviai – per dideli. Katastrofiškai trūksta darbuotojų, o tai automatiškai reiškia, kad mažėja viešųjų paslaugų prieinamumas. Tą jaučiame savo kailiu, kai negalime užsiregistruoti pas gydytoją, kai policijos pareigūnas neatvyksta laiku“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Reikalavimai išsiųsti ir valdžiai. Panašūs protestai vyksta Prancūzijoje, Vokietijoje, kitose Baltijos šalyse. Lietuvoje protesto akcijos tik įsibėgėja. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buves aplinkosaugininkas

Buves aplinkosaugininkas portretas
Pasidalinsiu savo valstybės tarnautojo patirtimi. Kai dirbau aplonkosaugininkų darbo buvo daug, tuo pačiu ir atsakomybės buvo daug. Atlyginimas ant "popieriaus" buvo 1500€, realiai ant rankų gaudavau nepilnus 800€. Sumokėjus už nuomojamą butą likdavo 250-300€. Taigi teko palikti darbą, kadangi valstybės tarnautojas gyvena ant skurdžiai ribos.

To zxvchuizinokas

To zxvchuizinokas portretas
Vd alga 2000 čia kur?:)

gedy

gedy portretas
as pikdziugiskai dziugauju del visuotino debilumo,kuomet laikrascio dialogai redaktore pries 25-30 metu issake ,jog tavo minciu nesupras nei mokytojai nei visuomene...taciau jose nebuvo nieko stebuklingo ,tik tasai suprantamas siekis ,joog mokytojas per tris vasaros menesius privalo aplankyt puse pasaulio ,kad butu idomus ir turetu auditorija-bet debilams -ne motais
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių