Pereiti į pagrindinį turinį

Modernią Kauno bažnyčią maitina aplūžę kioskai?

2012-07-30 19:00
Modernią Kauno bažnyčią maitina aplūžę kioskai?
Modernią Kauno bažnyčią maitina aplūžę kioskai? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šalia Dainavos parko esančios bažnyčios klebonas skundžiasi negalintis iškrapštyti pašonėje riogsančių, lūšnynais virtusių prekyviečių. Kai kurie parapijiečiai atkerta, kad kovoti neskuba pati bažnyčia, nes lūšnynai neša pelną.

Prekiautojai moka bažnyčiai

„Kas mus iš čia vys? Mes juk remiame bažnyčią“, – šyptelėjo prie dar ne visai baigtos statyti Kauno Gerojo Ganytojo bažnyčios prekiaujanti moteris.

„Uždarbis iš prekybos vietos nuomos – smulkmena. Per dieną gal ir gali susidaryti 100–200 litų, ir tai tik tada, kai labai geras oras. Ten juk sezoninė prekyba. Kai oras blogas, niekas neprekiauja“, – pasakojo parapijos klebonas Jonas Stankevičius.

Dvasininkas teigė, kad apleistų prekyviečių bažnyčios teritorijoje seniai nebūtų likę, jei kioskų savininkai būtų sukalbamesni.

Pašiūres paveldėjo

Prieš 14 metų naujai kuriamos Gerojo Ganytojo parapijos bažnyčiai šalia Dainavos parko atriektame gabale žemės riogsojo gera dešimtis sublokuotų kioskų. Dar daugiau vietų prekybai skirta laikinuose statiniuose. Planuota, kad jų vietoje atsiras didelės bažnyčios lankytojų poreikius galinti patenkinti automobilių stovėjimo aikštelė, tačiau iki šiol čia dūla vis labiau į lūšnynus panašūs kioskai ir paviljonai.

Parapijos klebonas J.Stankevičius „Kauno dienai“ aiškino, kad su žeme paveldėti kioskai išties bažnyčiai nepriklauso, o su jų savininkais susikalbėti nelengva.

Pasak klebono, su antstolių pagalba šiais metais pavyko išjudinti poros kioskų griovimo darbus, tačiau jie dar tik įpusėjo. Kiti savininkai, guodėsi klebonas J.Stankevičius, raginimų negirdi arba apie juos net nežino, nes antstoliams pavyko susisiekti ne su visais šeimininkais.

„Nesinorėjo kreiptis į teismus. Vis laukėme, kol jie patys susitvarkys, dėl to laukimo ir pasidarė tokia netvarka. Bet vėlgi, pradėk kariauti, tai kainuos daug laiko ir pinigų“, – kalbėjo J.Stankevičius.

Tvarkos vis tiek nebus

Turgelio prekiautojai šnibždasi, kad apšiurusius kioskus nugriovęs klebonas audžia mintį jų vietoje pastatyti naujas prekyvietes, kuriose dirbsiantys žmonės duoklę neš į bažnyčios iždą. Tai dabar daro ne kioskuose, o laikinomis vadinamose prekybos vietose vietą nuomojantys prekiautojai, kurie kasryt susimoka per turgelį prabėgančiai parapijos administracijos darbuotojai.

„Nugriaus tik kioskus, o mūsų vietų nelies“, – įsitikinęs daržovių pardavėjas.

Klebonas J.Stankevičius neatskleidė, ar dabartinė turgelio vieta numatyta bažnyčios kuruojamo verslo plėtrai, tačiau teigė, kad po kioskų ateis laikas griauti ir likusias bažnyčios žemėje stovinčias pašiūres.

Tiesa, dvasininkas abejoja, ar nugriovus pašiūres bažnyčios apylinkėse įsiviešpataus tvarka. Aplink netrūksta ir kitų kioskų, kurie ne tik nedvelkia naujumu, bet ir išsibarstę chaotiškai.

„Kioskai stovi ant įvažos, ant tako, ant šaligatvio. Visi jie turi savivaldybės išduotus leidimus, bet neturi net konteinerių šiukšlėms. Mes jų judinti negalime, o savivaldybė ir toliau išduoda leidimus statyti kioskus kur papuolė“, – pastebėjo Gerojo Ganytojo parapijos klebonas J.Stankevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų