Pereiti į pagrindinį turinį

Mokiniai tapo įžūlios reklamos taikiniu?

2012-10-26 05:00
Mokiniai tapo įžūlios reklamos taikiniu?
Mokiniai tapo įžūlios reklamos taikiniu? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Reklamos akcija ar motyvacinė programa? Po tėvų skundų savivaldybės atstovai aiškinsis, kas vyko V.Kudirkos progimnazijoje, kur be tėvų sutikimo moksleiviams buvo dalijamos mobiliojo ryšio kortelės, jie buvo fotografuojami.

Kur naudos nuotraukas?

„Nustėrau, kai iš mokyklos grįžęs mano vaikas pradėjo pasakoti, kad vakar jiems buvo nemokamai dalijamos mobiliojo ryšio “Ežys„ kortelės. Negana to, reklamos akcijos rengėjai mokykloje vaikus fotografavo. Aš tokio sutikimo nesu davęs. Galbūt mokyklos vadovai pamiršo, kad be tėvų sutikimo įtraukti vaikus į kažkokias neaiškias akcijas negalima“, – „Kauno dienai“ skundėsi V.Kudirkos progimnazijoje besimokančio moksleivio tėvas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pasak tėvo, vaikams liepta atsistoti kažkokiame žaliame fone ir jie buvo fotografuojami. „Sūnus dorai nė nesuprato, ar tas nuotraukas gaus nemokamai, ar reikės už jas susimokėti. Bendrovės atstovai nufotografuotus vaikus susižymėjo, užsirašė, kokioje klasėje jie mokosi“, – pasakojo kaunietis.

Po fotosesijos bendrovės atstovai išėjo į lauką ir ten padalijo „Ežio“ korteles.

„Juk tai reklamos akcija, argi mokykla yra tinkama vieta, kurioje būtų galima būtų rengti tokią akciją?“ – stebėjosi vyras.

Paradoksas, tačiau dauguma tėvų yra pasirašę sutikimą, kad jų vaikai mokyklos teritorijoje nesinaudos mobiliojo ryšio telefonais. „Tai buvo Švietimo ir mokslo ministerijos rekomendacija. Tėvai palaikė šią poziciją, tačiau tokia vaikų motyvavimo sistema prieštarauja ministerijos norams ir siūlymams“, – įsitikinęs moksleivio tėvas.

Rado landą

V.Kudirkos progimnazijos direktorė Danguolė Bagdonienė patvirtino, kad jų įstaigoje vyko tokia akcija. „Čia ne šiaip sau buvo nemokamai dalijamos “Ežio„ kortelės. Tai mokinių mokymosi motyvacijos skatinimo programos “Mokslotronas„ pristatymas. Moksleiviai skatinami gerai mokytis, rinkti taškus, kuriuos vėliau panaudos, įsigydami kažkokias prekes“, – bandė aiškinti direktorė.

„Moksleiviai už gerus pažymius kaupia “atomus„, kurie vėliau virsta taškais. Vaikai už tuos sukauptus taškus galės papildyti “Ežio„ korteles, “Mokipay„ sąskaitas, įsigyti telefoną arba iPad arba kitokių elektroninių prietaisų“, – akcijos privalumus vardijo direktorės pavaduotoja ugdymui Rita Morkūnienė.

Išgirdusi tėvų priekaištus, kad vaikai buvo be jų sutikimo fotografuojami, progimnazijos vadovė ėmė kategoriškai tai neigti.

„Vaikai nešasi mobiliuosius telefonus į mokyklą, tai gal savo telefonais ir fotografavo vieni kitus“, – teisinosi R.Morkūnienė.

Tai išgirdęs moksleivio tėvas stebėjosi mokyklos vadovybės pozicija. „Netikiu, kad mano sūnus melavo. Perklausiau, ar vaikai buvo fotografuojami, jis atsakė: “Taip.„ Jeigu direktorė ir pavaduotoja tikina, kad tai nuostabi skatinimo programa, kam reikia meluoti. Be to, su tokiomis programomis turi būti supažindinti ir tėvai“, – sakė kaunietis

Nieko nežinojo

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas nieko nežinojo apie V.Kudirkos mokykloje vykusią akciją, tačiau, išgirdęs tėvų priekaištus, pripažino, kad jie gali būti pagrįsti.

„Pirmą kartą girdžiu apie tokią akciją. Negi korteles dalijo nemokamai? – stebėjosi vedėjas A.Bagdonas. – Keista, kad mokyklos direktorė nepaskambino, nepasitarė dėl tokios akcijos. Ji pasielgė neapgalvotai. Žinau įvairių moksleivių skatinimo programų, tačiau apie “Mokslotroną„ nieko nežinau.“

A.Bagdonas pripažino, kad Švietimo ir ugdymo skyrius yra pasimokęs būti atsargus dėl įvairių akcijų.

„Mes tokių dalykų netoleruojame. Esame įspėję mokyklas, kad nebūtų vienašališko vienos įmonės protegavimo. Neleidžiame organizuoti akcijų, prisidengiant kažkokia neaiškia nauda. Jeigu įmonės nori teikti mokykloms labdarą, tegul tai daro. Įstatymas to nedraudžia“, – sakė valdininkas.

Išgirdęs vieno moksleivio tėvo priekaištus, kad per V.Kudirkos progimnazijoje vykusią akciją vaikai buvo fotografuojami, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas pripažino, kad tai – neteisėta.

„Juk visi seniai žino, kad vaikų fotografuoti be tėvų sutikimo negalima. Tėvai apie tokias akcijas iš anksto informuojami“, – sakė A.Bagdonas.


Ne pirmas atvejis

2006 m. bendrovė „Bitė Lietuva“ buvo paskelbusi akciją ir siūlė vaikams laimėti populiarių atlikėjų koncertą mokykloje. Moksleiviai, norėdami laimėti minėtą prizą, turėjo naudotis mobiliąja interneto paslauga „Bitė Plius“. Tik taip galėjo būti renkami taškai akcijos prizui laimėti. Tada Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba nusprendė, kad bendrovė pažeidė Reklamos įstatymą.

Dar vienas panašus atvejis įvyko 2008 m. Mokėjimo kortelės „Ežys“ jau buvo dalijamos ne tik Kauno, bet ir Vilniaus, Klaipėdos moksleiviams. Tuometė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pabrėžė, kad tokia akcija – paslėpta reklama, tai patvirtino ir atliktas tyrimas.

Tokios akcijos turi būti suderintos ne su mokyklos valdžia, o su taryba – mokinių, tėvų ir mokytojų atstovais, nes niekas negali garantuoti, kad vienos ar kitos švietimo įstaigos vadovai iš bendrovių nėra gavę atlygio už tai, kad mokykloje būtų leista vykdyti panašias akcijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų