Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslas – svarbiausias maisto pramonės prieskonis

2012-03-13 18:40
Mokslas – svarbiausias maisto pramonės prieskonis
Mokslas – svarbiausias maisto pramonės prieskonis / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai nemažai prisideda prie skanių ir paklausių maisto produktų sukūrimo, bendradarbiaudami su pramonės įmonėmis.Viena iš jų – prieskonių gamintoja „Moguntia“, nupirkusi universitetui brangią įrangą ir paskyrusi stipendijas.

Kaune tobulina skonius

Tarptautinės kompanijos „Moguntia“ atstovybė Baltijos šalyse, Klaipėdoje veikianti bendrovė „Moguntia Baltija“, dažnai naudojasi KTU mokslo baze.

Pasak „Moguntios Baltija“ generalinio direktoriaus Artūro Šeivio, universiteto laboratorijose tiriamos skoninės produktų savybės, atliekami įvairūs testai, tobulinama receptūra. „Pavyzdžiui, neseniai vienos mėsos perdirbimo įmonės užsakymu ieškojome būdo, kaip sukurti sausą, bet nerūgščią dešrą, neturinčią jokių konservantų. Paprastai mėsa džiūdama rūgštėja, bet mūsų vartotojai vertina švelnesnio skonio dešras“, – pasakojo A.Šeivys.

Pasak jo, kiekvienoje šalyje pirkėjų skonis skiriasi. „Štai vokiečiai mėgsta rūgštesnes šaltai rūkytas dešras, jiems patinka ir imbiero skonis jose. Lietuviams reikia kvapnesnių produktų. Būtent todėl tarptautinė kompanija bendradarbiauja su vietos mokslininkais“, – aiškino A.Šeivys.

Nauda studentams

KTU Maisto, mokslo ir technologijų kompetencijos centro laboratorijai „Moguntia“ nupirko įrangos už 102 tūkst. litų. „Tai druską, prieskonius į produktus įterpiantis injektorius ir vadinamasis mėsos masažuoklis, kuris paspartina marinavimo procesus“, – pasakojo centro direktorė Daiva Leskauskaitė.

Su kita turima įranga centro laboratorijoje atkuriamas visas mėsos perdirbimo procesas – nuo skerdienos apdorojimo iki dešrų kimšimo. „Būsimieji maisto technologijų tyrinėtojai, inžinieriai gali akivaizdžiai susipažinti su mėsos produktų gamyba“, – sakė D.Leskauskaitė.

Įmonei „Moguntia“ laboratorija taip pat naudinga tuo, kad čia su studentais gali nedideliais kiekiais pagaminti eksperimentinių produktų, išbandyti jų skonines ir kitas savybes.

Daug dėmesio tyrimams

Bendradarbiavimo su mokslu svarbą akcentavo ir „Moguntios“ direktorius Johannesas Tonaueris. „Mums rūpi ne tik skonis, bet ir maisto sauga, išvaizda. Esame sena kompanija, bet žiūrime į ateitį, todėl mokslo tyrimai, bendradarbiavimas su mokslininkais mums labai svarbus“, – kalbėjo vakar jis pasirašant sutartį su KTU.

J.Tonaueris taip pat pabrėžė ir būtinybę remti studijas, todėl kompanija įsteigė mecenato stipendijas maisto mokslų ir technologijų magistro studijų studentams. Kiekvieną semestrą du pažangiausi studentai gaus po tūkstantį litų.

KTU Maisto produktų technologijos katedra taip pat sėkmingai bendradarbiauja su alaus, duonos, pieno produktų gamintojais, kitais maisto pramonės atstovais ir įstaigomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų