Moteris perspėja dėl „Depo“ parduodamų gyvūnų: rado grybelį ir parazitų

Rugsėjo 14 dieną vilnietė Renata iš parduotuvės „Depo“ nusipirko jūrų kiaulytę, o netrukus moteriai teko praverti veterinarijos gydytojo kabineto duris. „Po trijų dienų pradėjo plikti jūrų kiaulytės kailiukas. Veterinarijos gydytojas rado grybelį ir parazitų. Dar nepažiūrėjęs į gyvūną iškart paklausė, ar pirkom „Depo“ ir ar slenka kailis“, – pasakoja moteris.

Plinka vis labiau

Moteris atvira: Vilniuje, Ukmergės g. 373, esančioje parduotuvėje „Depo“ už beveik 17 eurų nusipirkusi augintinį vietoj džiaugsmo ji gavo maišą problemų ir vertingą pamoką.

„Nežinau, kas laukia gyvūno – jis vis labiau plinka, – pasakojo pirmą kartą augintinį iš šios parduotuvės pirkusi moteris. – Maniau, kad jeigu gyvūnai yra parduodami, tai jie yra sveiki, o ir atrodė jie padoriai. Pirmą kartą apsilankius parduotuvėje jūrų kiaulyčių buvo daugybė, o po dviejų savaičių buvo likę tik trys. Konsultantė sakė, kad perka po penkias per dieną. Išsirinkome iš to, kas buvo. Po trijų dienų problemos prasidėjo prie akies, vėliau kailis pradėjo plikti prie nosies. Panaršiau internete, paskaičiusi, jog jūrų kiaulytei gali būti grybelis, prie jos nebeleidau vaiko.“

Moteris nusprendė nelaukti ir nuvyko pas veterinarijos gydytoją. Specialisto ištarti žodžiai ją gerokai nustebino: „Dar nepažiūrėjęs į gyvūną iškart paklausė, ar pirkom „Depo“ ir ar slenka kailis. Sakė, kad toks atvejis – jau penktas šį mėnesį. Ir tai tik vienoje klinikoje.“

Pašnekovės nuotr.

Renata kreipėsi ir į parduotuvę, o po dienos sulaukė atsakymo, kad negauta nė vieno pirkėjo skundo dėl įsigytų sergančių gyvūnų. „Pasiūlė jūrų kiaulytę atvežti pas savo gydytoją, bet mes juk gydymą pradėjome kitur. Jeigu jie sergančių gyvūnų nemato, tai kaip jie gydys?, – klausė moteris. – Pinigų grąžinti neprašiau, nes ne piniguose yra esmė. O ir garantiją jie duoda tik gyvūnams, kurie kainuoja nuo 100 eurų. Baisu – sėdi vargšas gyvūnas, nei jį išleisti, nei ant rankų paimti – dar vaiką užkrės.“

Dar nepažiūrėjęs į gyvūną iškart paklausė, ar pirkom „Depo“ ir ar slenka kailis. Sakė, kad toks atvejis – jau penktas šį mėnesį. Ir tai tik vienoje klinikoje.

Moteris mano, kad toks pardavėjų elgesys yra gyvūnų kankinimas. „Susidaro įspūdis, kad svarbiausia yra parduoti, o kokį sergantį išmeta ir tiek. Nesuprantu, kaip taip galima elgtis“, – vilnietė teigia, kad už vieną vizitą veterinarijos klinikoje jau sumokėjo daugiau nei kainavo pats augintinis – apie 18 eurų. Ateityje vizitų laukia ir daugiau. 

Pasakojo panašias istorijas

Vilnietė savo patirtimi pasidalijo ir socialiniuose tinkluose, o po jos įrašu nugulė dešimtys komentarų apie nesveikus augintinius – jūrų kiaulytes, žuvytes, paukščius, triušius.  „Kaimynės „Depo“ parduotuvėje pirktas triušiukas mirė kitą dieną“, – rašė internautė Brigita.

„Pirmiausia pastebėjome grybelį ant ausies, važiavome pas veterinarijos gydytoją, gydėme vaistukais, pastoviai lankėmės. Po to staigiai, per dieną, nustojo valgyti ir judėti, nuvažiavom pas gydytoją, davė vaistukų – daugiau niekuo nebegalėjo padėti. Kai pasakėm, kad pirkom iš  „Depo“, tai gydytojas pasakė, kad ilgai nepaauginsim. Ryto, aišku, nebesulaukėm“, – pasakojo kita internautė.

Paulina papasakojo ir savo istoriją: „Mes prieš kelias savaites pirkom iš Ukmergės gatvėje esančio „Depo“ dvi jūros kiaulytes, vieną teko užmigdyti, nes prasidejo traukuliai ir t.t., kitai – grybelis, tai gydom dabar. Parduotuvėje parašėme skundą.“ 

„Draugė „Depo“ nusipirko jūrų kiaulytę ir po kelių dienų ji nugaišo“, – rašė ir Dominyka. 

Renata stebisi, kad ne visi žmonės dėl ligotų gyvūnų kreipėsi į parduotuvę ir atitinkamas institucijas. „Jeigu žmonės nesiskundžia – tai nėra skundų, nėra problemų. Aš dėl šios situacijos kreipiausi ne tik į parduotuvę, bet ir į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT)“, – sakė vilnietė. 

Pašnekovės nuotr.

Situaciją vertina nevienareikšmiai

Portalas pasidomėjo, kaip tokią situaciją vertina specialistai. Ar išties sergantys gyvūnai gali būti parduodami parduotuvėse, o gal jie užsikrėtė keliaujant į pirkėjo namus ar pačiuose namuose? 

„Sergančių gyvūnų pardavinėti nebūtų galima, tačiau tai labai priklauso nuo daugelio dalykų – kuo gyvūnas serga, gal simptomų nesimato, pardavėjas gali neįvertinti ir nežinoti, kad gyvūnas serga“, – sakė LSMU Dr. L. Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikos vadovė doc. dr. Birutė Karvelienė.

Specialistė teigė, kad į užduotą klausimą labai sunku rasti atsakymą. „Gali būti įvairių situacijų – turi būti atliekami tyrimai, reikia įvertinti ir aplinkos užterštumą, ir anamnezę, iš kur gyvūnėlis pirktas, kur laikytas, ar tikrai parduotuvėje nustatyta, kad aplinka užteršta parazitais, grybeliais. Reikalingi ekspertiniai tyrimai“, – aiškino specialistė.

Pradėjo tyrimą

Portalui savaitės pradžioje susisiekus su parduotuvės „Depo“ atstovais, buvo paprašyta atsiųsti klausimus raštu. Parduotuvės atstovai teigė, kad šiuo atveju klientė iš pradžių skambino, o paskui atsiuntė elektroninį laišką, kuriame išdėstė gyvūno sveikatos sutrikimus.

Prieš perkant jūrų kiaulytes, labai svarbu susipažinti su gyvūno gerovės principais, nes šiems gyvūnams klientės minėtos trys dienos yra kritiškiausios.

„Prieš perkant jūrų kiaulytes, labai svarbu susipažinti su gyvūno gerovės principais, nes šiems gyvūnams klientės minėtos trys dienos yra kritiškiausios. Gyvūną transportuojant, keičiant jo aplinką, maistą ir atmosferą, taip pat skiriant jam daug dėmesio, sukeliamas didelis stresas, galintis turėti įtakos gyvūno sveikatai. Siūlėme klientei atvežti gyvūną į nemokamą veterinarinę konsultaciją pas specialistą, kuris šį konkretų gyvūną jau buvo matęs, kad prireikus būtų suteikta kvalifikuota pagalba, bet klientė šio pasiūlymo atsisakė. Dėl klientės minėtų esą pas gyvūną aptiktų parazitų ir grybelio nesame gavę nei veterinarijos gydytojo išvados, nei laboratorinių tyrimų rezultatų, – laiške, atsiųstame po keturių dienų, rašė rinkodaros direktoriaus pavaduotojas Rimants Jugans. – Norime pabrėžti, kad kiekvieną situaciją ir pretenziją visuomet nagrinėjame individualiai ir iš esmės. Informuojame, kad rugsėjo 29 d. VMVT Vilniaus departamentas surašė Prekiautojo gyvūnais augintiniais patikrinimo aktą, kuriuo patvirtinama, kad parduotuvėje „Depo“ parduodami gyvūnai yra sveiki.“

VMVT specialistai ketvirtadienį portalui kauno.diena.lt teigė dėl šio atvejo pradėję tyrimą. „Šių metų rugsėjo 25 d. VMVT gavo pranešimą dėl parduotuvėje „Depo“, esančioje Vilniuje, Ukmergės g., įsigytos jūrų kiaulytės. Vilniaus departamentas dėl gauto pranešimo yra pradėjęs tyrimą“, – portalui sakė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėja Kristina Stakytė.

Anot specialistės, VMVT periodiškai sulaukia pranešimų, kad gyvūnų parduotuvėse ar iš kitų gyvūnų pardavėjų įsigyti gyvūnai serga ar yra užsikrėtę gyvūnų užkrečiamosiomis ligomis. Tokie skundai yra nagrinėjami ir tiriami pagal VMVT kompetenciją. „Paskutinį kartą pranešimą dėl minimoje parduotuvėje pardavinėjamų ligotų jūros kiaulyčių VMVT yra gavusi 2019 m. sausio 23 d. Tuomet pranešimas pasitvirtino, subjektui taikytos poveikio priemonės“, – sakė K. Stakytė.

Specialistė patarė ir ką daryti, jeigu asmuo nusipirko galimai sergantį gyvūną. „Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, kad prekiautojas gali prekiauti tik kliniškai sveikais gyvūnais augintiniais. Prekiautojai, pastebėję įtariamą gyvūno augintinio sveikatos ar elgsenos sutrikimą (gyvūno augintinio patinimą arba navikus, plaukų slinkimą, kasymąsi, įvairius odos pažeidimus, elgsenos pakitimus, užsikrėtimą parazitais ir kt.), nedelsiant turi kreiptis į privatų veterinarijos gydytoją. Įtariamas sergantis gyvūnas augintinis turi būti atskiriamas nuo kitų gyvūnų augintinių ir juo turi būti tinkamai pasirūpinta iki tol, kol gyvūnui augintiniui bus suteikta veterinarinė pagalba. Asmeniui, nusipirkusiam gyvūną augintinį, prekiautojas turi raštu pateikti informaciją apie gyvūno augintinio laikymą, priežiūrą ir, jei atlikta vakcinacija nuo gyvūnų užkrečiamųjų ligų, dokumentai ar jų kopijos, kuriose nurodyta vakcinos pavadinimas ir vakcinacijos data, informacija apie gydymą bei atliktas kitas veterinarines procedūras (pvz., kastracija ir kt.). Įsigijęs galimai sergantį gyvūną, asmuo pirmiausia turėtų kreiptis į privatų veterinarijos gydytoją. Gavus veterinaro išvadas, kad gyvūnas buvo įsigytas sergantis, reikėtų kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos departamentą pagal gyvūno įsigijimo vietą. Tokį gyvūną pardavęs asmuo atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka. Kai gyvūnas augintinis įsigyjamas iš prekiautojų ar privačių asmenų, VMVT prieš perkant gyvūną rekomenduojama visuomet pasirašyti pirkimo–pardavimo sutartį ir joje apibrėžti abiejų šalių atsakomybes, taip pat ir tokiu atveju, kai įsigijus gyvūną privatus veterinarijos gydytojas nustato, kad jis buvo įsigytas sergantis“, – aiškino specialistė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Ten visi gyvūnai sergantys paziurekit kokias žuveles parduoda pardavejos už minim taip ir dirba ir infirmacijos jokios nesuteikia nieko nežino

Jonas

Jonas portretas
Geriausias daktaras tai žiurkei bus katinas...

KILMĖ

KILMĖ portretas
jeigu rusiškoj parduotuvėj pirkot, tai gal papuolę į svetimą kraštą tos kiaulytės apsirgo nuo buržuazinės aplinkos?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių