Pereiti į pagrindinį turinį

Mugėje – ūkininkų patarimai ir vaišės

2008-10-06 09:00
Mugėje – ūkininkų patarimai ir vaišės
Mugėje – ūkininkų patarimai ir vaišės / Ingos Juodytės nuotr.

Savaitgalį sostinės gyventojai turėjo galimybę susipažinti su augalais. Prie Mokytojų namų vykusioje mugėje "Sodo kraitė" ūkininkai ne tik ragino įsigyti vaismedžių ar uogakrūmių, bet ir žarstė patarimus.

Actą išgraibstė akimirksniu

"Norite aviečių? Sodinkite jas kad ir šiandien", – šūkavo ūkininkas Bronius Limavičius. Mugėje jis siūlė įsigyti skirtingų rūšių uogakrūmių. Vyras taip pat negailėjo patarimų, kaip tinkamai prižiūrėti augalus, ginti juos nuo kenkėjų, pavyzdžiui, vorantinklinių kandžių, kurios itin mėgsta obelis. Visus patarimai buvo surašyti specialiuose lankstinukuose. Mugės svečiai tikino – šie labai pravers prižiūrint sodą.

Kiti "Sodo kraitės" lankytojai buvo vaišinami Vilniaus pedagoginio universiteto dėstytojų ir studentų paruoštais ekologiškai išaugintų daržovių konservais.

Du litai – už tokią kainą buvo galima įsigyti aromatizuoto lietuviško acto. Juo prekiavę sodininkai šypsojosi – actą vilniečiai išpirko akimirksniu.

Mugėje – ir vaikų kūriniai

Iš žirnių suraitytas kirminas, moliūge išskaptuota sraigė, iš klevo lapų sulipdyta kiaulė – tai tik dalis mažųjų vilniečių pagamintų rudens gėrybių personažų. Juos kelias savaites iki mugės kūrė sostinės darželių ir mokyklų vaikai. Jauniausias mugėje eksponuoto kūrinio autorius – Antanas Mickus. Ketverių berniukas pagamino džiovintų pomidorų šeimynėlę.

"Šaunuolis, matyti, kad vaikas nestokoja fantazijos", – šypsojosi mugėje prekiavusi 65-erių Sofija. Ji taip pat labai mėgsta kurti – mezga vilnones kojines ir pirštines. Į renginį Sofija jų atsivežė per 100 porų, kurias numegzti padėjo Panevėžyje gyvenančios anūkės.
Ar prekyba buvo sėkminga? "Ne pinigai svarbiausia, – šyptelėjo moteris. – Aš mėgstu bendrauti, stebėti jaunus veidus." Pensininkė tikino, kad siūlomų kojinių ir pirštinių kainos nesikandžioja – porą moteris įvertino aštuoniais litais.

Viliojo desertai iš kokosų

Kol suaugusieji rinkosi augalus, vaismedžius ir uogakrūmius, mažieji skanavo  ūkininkų siūlomų gėrybių. Viliojo avietės ir spanguolės, tačiau ilgiausia eilė nusidriekė prie kokoso drožlių sausainių. Vieno skanumyno kaina – litas.  Populiarūs buvo ir bulvių traškučiai, primenantys blynus. Prekeiviai turėjo suktis kaip vijurkai, kad suspėtų patenkinti mažųjų norus.

Besidomintys pirtimis taip pat turėjo ką veikti. Mugėje specialistai patarė, kokia temperatūra tinkamiausia, kokiomis žolelėmis galima aromatizuoti.
"Sužinojau apie stebuklingas sveikatą gerinančias žoleles", – juokėsi mugėje apsilankiusi Inga Lulytė. Dažnai angina serganti moteris tikėjosi, kad pirtis ir tinkama žolelių arbata sustiprins jos imuninę sistemą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų