N. Bunkė parašė viešą laišką R. Šimašiui: ar galite tėvams leisti normaliai dirbti?

  • Teksto dydis:

Socialiniame tinkle "Facebook" dainininkė Natalija Bunkė parašė viešą laišką Vilniaus merui Remigijui Šimašiui. Moterį papiktino tai, kad sostinės vadovas nevykdo pažadų visiems Vilniaus mokyklinukams lankyti prailgintą grupę.

Išvadino melagiu

"Pasakykite man, mielas miesto mere! Paaiškinkite, prašau, kaip paprastai pirmoko mamai, kodėl jūs taip nemylite savo miesto gyventojų? Drąsiai sakau – esate melagis! Per žinias kalbate, kad prailginta grupė mokyklą lankantiems vaikams yra garantuota, tačiau nutylite, kad tokios grupės bent kol kas – nėra!", – rašė visuomenėje žinoma moteris.

Anot jos, 8.30 val. ryto tenka atvežti vaikus į mokyklą, o 11-ą valandą tėvai jau turi juos pasiimti. Moteris klausė, ar gali meras leisti tėvams normaliai dirbti. "Kas apmokės mūsų pravaikštas darbe? Kodėl kitų miestų vadovai sugeba išspręsti šią problemą, o jūs – ne? Nuo rugsėjo 15-osios žadama, kad bus prailginta grupė, tačiau jūs siūlote mokytojams apmokėti tik tris su puse valandos! Matematika čia paprasta – tai reiškia, kad likusias valandas pedagogas dirbs nemokamai???!!! Nustokite žeminti valstybės tarnautojus! Visiškai nepageidaujame, kad ateitų kokia nekvalifikuota "baba Jadzė" ir būtų su mūsų vaikais popietinėje grupėje!!! Leiskite mūsų mokytojai dirbti darbą, kurį ji  išmano geriausiai!", – rašė N. Bunkė.

Žinoma moteris pastebėjo, kad auginti vaikus Lietuvoje tapo itin brangu. "Mokėdami kosminius mokesčius, kartu esame priversti septynmečiui vaikui samdyti auklę! Leiskite, prašau, atlikti man kaip mamai savo pareigas, aš noriu dirbti ir auginti vaiką pati!", – įrašą baigė moteris.

Pasveikino įstojus į pradinukų tėvų klubą

R. Šimašius neliko skolingas ir taip pat virtualioje erdvėje išdėstė savo poziciją. "Mieloji Natalija Bunke ir kiti vilniečiai, sveikinu šiemet įstojus į pradinukų tėvų klubą. Deja, čia turbūt ir problema – nematėte, kokia sistema būdavo iki šių metų. Piktintis neįsigilinus nesudėtinga, tačiau pakeisti ilgą laiką galiojusią švietimo sistemą, kuri nėra patogi visiems – nėra taip paprasta", – ketvirtadienį 17 val. rašė Vilniaus meras. Anot jo, visoje Lietuvoje ir anksčiau Vilniuje pradinukų tėvai turėjo tą pačią problemą – vaikai baigia mokslus dienos viduryje, ir iki darbo pabaigos tik už papildomus finansus ieškodavo sprendimų, kaip užimti vaikus. Samdydavo mokytojus mokyklose, aukles namuose arba palikdavo pradinukus vienus pačius namie.

"Sutikite, tie, kieno pajamos didesnės – čia problemos nematė. Tačiau aš, kaip miesto meras, turiu galvoti apie visus piliečius – ne tik tuos, kas sau gali leisti atžalų priežiūrą pirkti iš mokytojų ar auklių. Man svarbu ir tie, kurie skaičiuoja kiekvieną eurą, kurie neturi galimybės vežioti vaikus į būrelius darbo metu. Vilnius nuo šiemet kasmet šiam sprendimui gali skirti po 6 mln. eurų. Galiu užtikrinti – šiam sprendimui pinigų užteks, " – ramino pasipiktinusius R. Šimašius.

Meras teigė, kad apklausus kelis šimtus pradinukų tėvų, rezultatai buvo vienareikšmiai – net 96 proc. tėvų nori, kad vaikai saugiai būtų užimti mokykloje iki 17-18 val.

"Todėl Vilnius pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvoje priėmė sprendimą iš miesto biudžeto finansuoti mokytojų darbą po pamokų, tokiu būdu sukuriant visos dienos mokyklą. Mes tą ir padarėme – nuo šiol VISI Vilniaus pradinukai bus užimti, ir jų tėvams tai nekainuos. Suprantu, kad finansinis klausimas gal nėra pats aktualiausias jums, tačiau yra daugybė tėvų, kuriems šis sprendimas išsprendžia didžiulę problemą. Laiko pasirengimui tiek savivaldybė, tiek mokyklos turėjo labai mažai, todėl iki rugsėjo 17 d. yra pereinamasis periodas – mokyklos renka informaciją iš pradinukų ir jų tėvų, kokioms veikloms koks poreikis yra, samdomi papildomi mokytojai. Ne visos mokyklos pritaria naujai sistemai, ne visi direktoriai nori keisti tai. Vieni mokyklų vadovai susitvarkė gerai su uždaviniais, kiti nelabai. Vieni komunikavo tiesą, kiti pamelavo. Tai mes dar išsiaiškinsime. Tačiau po mūsų iš anksto suplanuoto 2 savaičių pereinamojo laikotarpio visi galės džiaugtis rezultatu. Dalis jau džiaugiasi šiandien", – rašė R. Šimašius.

Portalas jau rašė, kad žadėtų nemokamų pailgintos dienos grupių daliai vilniečių teks palaukti.

Kodėl visos dienos mokyklos galimybė kai kuriose mokyklose bus prieinama tik po rugsėjo vidurio, ar tai - taupymas, kaip Eltai sakė delsimu nepatenkinti tėvai, buvo paprašyta pakomentuoti Vilniaus mero patarėjo Alberto Lakštausko. „Tai tikrai ne taupymas. Pagal aprašą, per dvi savaites mokyklos galės išsiaiškinti tėvelių poreikius, nes pirmi metai šitas dalykas vyksta. Mokykloms, kurios visos dienos mokyklos principu dirbo anksčiau, yra lengviau, o kitoms reikia susikviesti mokytojus, susitarti ir susiderinti dėl sąlygų, krūvių. Savivaldybė ir meras puikiai supranta vaikų užimtumo poreikį, bet turėtume suprasti ir mokyklas - neišsukinėti rankų reikalaujant iškart nuo rugsėjo 4 dienos pereiti prie visos dienos mokyklos“, – tuomet komentavo A. Lakštauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Iki šių metų buvo viskas tvarkoje.Susimokam užprailgint(ko turbūt asocialūs negalėtų padaryti)ir ramiai dirbam,kad mūsų vaikai prižiūrėti,o nesišlaisto kažkur.Mes gyvenam už miesto ir antra savaitė turiu atsiprašinėt iš darbo,kad pasiimt pradinuką.P.Mere,koks balaganas šiemet?

Valentina

Valentina portretas
O kiek į biudžetą Natalija sumoka mokesčių?

Anonimas

Anonimas portretas
Jei rasot,tai be uzgauliojimu!?Tik dykaduoniai gali po 2val vaikus pasiimti,bet ne dirbantys....dabar darzeliai per vasara nedirba,tevai tai dirba,kazkokios nesamones vyksta...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių