Nacionalinio stadiono statybos vos nepaskendo šešėliuose

Nacionalinis stadionas sostinėje bus statomas, tačiau kainuos apie 13 mln. eurų brangiau, nes užsitęsus teismams su iš konkurso pašalinta įmone buvo prarasta ES parama.

Žalos niekas nekompensuos, mat pralaimėtojai neturi jokio turto. Jų gretose šmėžuoja ir sporto pasaulyje labai prieštaringai vertinamas Vitalijus Vasiliauskas.

Melo kojos trumpos

Lietuvos apeliacinis teismas liepos 5 d. galutinai nusprendė, kad Vilniaus miesto savivaldybė buvo teisi, antrą kartą pašalinusi UAB "Vilniaus nacionalinis stadionas" iš Daugiafunkcio komplekso statybų konkurso. Vilnius pagaliau gavo galimybę pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusia "Axis Industries" ir pradėti ruoštis statyboms. Tiesa, jos vilniečiams kainuos gerokai brangiau. Mat anksčiau, kai projektui buvo suplanuota 33,5 mln. eurų ES parama, iš sostinės biudžeto ketinta skirti apie 3 mln. eurų, o kai ES parama nuplaukė, teks atseikėti apie 50 mln. eurų.

ES parama nuplaukė dėl užsitęsusių procedūrų, nes iš konkurso pašalinta bendrovė "Vilniaus nacionalinis stadionas" kaišiojo pagalius šiam projektui nepagrįstais skundais ir melagingų duomenų teikimu. Bent tris melo epizodus įvardijo ir teismas. Tačiau klausiamas, ar savivaldybė neketina reikalauti kompensuoti žalos, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tik ranka numojo: "Ką iš jų paimsi – tik laiką sugaištume, ta bendrovė neturi jokio turto."

G. Bartuškos / ELTOS nuotr.

Iš tiesų "Vilniaus nacionalinio stadiono" atkaklus siekis dalyvauti sporto komplekso statybų konkurse afera pakvipo jau tuomet, kai paraišką teikusi Kauno "KDS grupė", susidūrusi su finansiniais sunkumais, pardavė "Vilniaus nacionalinio stadiono" akcijas. Naujieji akcininkai UAB "Naudos virsmas" ir UAB "Nacionalinio stadiono operatorius" įrodinėjo, kad remiasi Lenkijos statybų milžinės "Budimex" pajėgumais, nors lenkai atsisakė dalyvauti projekte dar 2017 m. vasarą, kol dar nebuvo pateikti preliminarūs pretendentų pasiūlymai.

Melą Vilniaus apygardos teismas demaskavo šių metų balandį, pripažinęs, kad "Vilniaus nacionalinio stadiono" pasiūlymas atmestas pagrįstai, ir priteisęs iš bendrovės savivaldybei 8 tūkst. eurų teisinėms išlaidoms kompensuoti. Tačiau bendrovė su pralaimėjimu nesusitaikė ir teikė apeliacinį skundą, kuris taip pat buvo atmestas.

Akcijos areštuotos

Pernai gruodį "Vilniaus nacionalinis stadionas" apskritai "pakibo": bankrutuojančios "KDS grupės" bankroto administratorius Vilniaus apylinkės teisme pateikė ieškinį naujiesiems bendrovės akcininkams dėl galimai neteisėto akcijų įsigijimo. Teismas gruodžio 17 d. pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, o tai reiškia, kad bendrovėms "Naudos virsmas" ir "Nacionalinio stadiono operatorius" draudžiama perleisti, įkeisti ar kitaip suvaržyti bendrovės "Vilniaus nacionalinis stadionas" akcijas. Draudimas tęsis, kol įsiteisės teismo sprendimas, ar pripažinti akcijų pirkimo–pardavimo sandorius negaliojančiais ir taikyti restituciją.

50 mln. eurų – tiek vilniečiams, o gal ir visos Lietuvos žmonėms gali kainuoti nacionalinio stadiono statybos negavus ES paramos.

"KDS grupės" bankroto administratoriaus UAB "Klaipėdos administratoriai" direktorius Tomas Malinauskas "Vilniaus dienai" teigė, jog teismo prašoma panaikinti akcijų pardavimo sandorį tarp "KDS grupės" ir fizinio asmens A.Š., kuris įsigijo jas ne už rinkos kainą, o už 2 500 eurų, taip pat įpareigoti tarpininką A.Š. grąžinti viską, ką yra gavęs iš bendrovių "Nacionalinio stadiono operatorius" ir "Naudos virsmas" už bendrovės "Vilniaus nacionalinis stadionas" akcijų perleidimą.

Teismo posėdis šioje byloje numatytas rugpjūčio pabaigoje.

Taigi, bendrovė, pretendavusi už beveik 80 mln. eurų statyti nacionalinį stadioną su daugybe papildomų sporto ir laisvalaikio objektų, neturi net aiškaus šeimininko. Kokiu turtu ji gali disponuoti, taip pat neaišku, mat už 2018 m. "Vilniaus nacionalinis stadionas" Registrų centrui finansinės ataskaitos nepateikė, o 2017 m. fiksuotas 269 eurų nuostolis. Kyla klausimai, iš kokių lėšų buvo samdomi advokatai, teikę ambicingus skundus ir ar tas mistinis finansų šaltinis staiga neišseks, kai teks atlyginti tūkstančius eurų savivaldybei, kuriuos ji išleido bylinėjimuisi.

Kaltina savivaldybę

Bendrovės "Vilniaus nacionalinis stadionas" vadovas ir vienintelis darbuotojas Renatas Načajus pakomentuoti situaciją ir atsakyti į keletą "Vilniaus dienos" klausimų sutiko tik raštu, per samdomą viešųjų ryšių įmonę.

"Mūsų nuomone, statybų kainos išaugimas yra neteisėtas. Ir kaip galima prisiteisti tai, ko nepraradai?" – stebėjosi R.Načajus, priminęs viešus Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus komentarus, kad savivaldybė nieko neprarado, kadangi ES pinigai buvo perskirstyti kitiems savivaldybės projektams, o sutaupytos jų lėšos bus skirtos Daugiafunkciam kompleksui.

"Bet koks projekto pabrangimas – neteisėti valdininkų veiksmai bei konkurencijos eliminavimo pasekmė, – tvirtino "Vilniaus nacionalinio stadiono" vadovas. – Taip pat akivaizdu, kad "Axis Industries" pateiktas pasiūlymas neatitiko konkurso sąlygų, o likus vieninteliam dalyviui projekto kainos kėlimas tikrai bus, nes savivaldybė įvarė save į kampą, turėdama tik vieną tiekėją. Arba tiesiog didesnė projekto kaina yra naudinga korumpuotiems valdininkams ir politikams. Vilniaus miesto tarybos nariai tikrai nežino visų konkurso detalių, o atsakingi valdininkai manipuliuoja informacija."

Žalą dėl užsitęsusių teismų, jo manymu, taip pat padarė savivaldybė: "Savivaldybė ir kitos institucijos, kurios delegavo savo tarnautojus į konkurso komisiją. Nekompetentingi, be tokių didelių ir svarbių projektų patirties, galimai korumpuoti ir arogantiški valdininkai nesugebėjo įvertinti situacijos ir pasiūlymų iš esmės, nesugebėjo suvaldyti situacijos, o tai privedė prie teismų karuselės. Primename, kad pirmąjį teismų maratoną, kuris tęsėsi visus metus, savivaldybė ir Kūno kultūros ir sporto departamentas pralaimėjo, taigi atsakomybė krenta ant konkurso organizatorių pečių."



NAUJAUSI KOMENTARAI

chiee

chiee portretas
o kam ji reikalingas,juk lt jau senai nebera futbolo , o tarybmeciu buvo futbolas,gera nacionaline komanda buvo su gerais zaidejais, o dabar net pavadinimo neliko,stadijona uzstate uzbonais...

Gėda

Gėda portretas
Niekam nereikalingas šis valstybininkų korupcijos ir grobstimo stabas. Gėda Lietuvai, kad per 30 metų nesugebėjo pastatyti stadiono.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių