Pereiti į pagrindinį turinį

Nacionalinis stadionas pinga

2009-03-31 09:00
Nacionalinis stadionas pinga
Nacionalinis stadionas pinga / Gedimino Bartuškos nuotr. Tyla: pastaruosius mėnesius stadione statybų triukšmo nebegirdėti.

Nacionalinio stadiono statybos gali atpigti beveik 90 mln. litų, skaičiuoja statybų rangovai. Tačiau net ir sumažinus kainą, trūktų dar 240 mln. litų. Pinigų laukiama iš Vyriausybės iždo.

Statytojai veržiasi diržus

Nuo sausio nacionalinio stadiono statybos beveik nekruta. Po švenčių mėnesį statybininkai atostogavo, o vasarį ir kovą priverstinai leido namuose. Už darbų prastovas ir statybvietės priežiūrą stadiono rangovas bendrovė "Veikmė" patiria nuostolius, per mėnesį siekiančius 115 tūkst. litų. Šiuo metu už prastovas bendrovės nenaudai prikapsėjo iki 300 tūkst. litų, kuriuos susigrąžinti rangovas galėtų tik tuo atveju, jeigu gautų iš Vyriausybės lėšų ir galėtų tęsti statybos darbus.

Baiminantis, kad statybos visiškai gali būti nutrauktos, imta ieškoti būdų, kaip sumažinti nacionalinio stadiono kainą. Pasitarime pas Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių statybų rangovai ir architektai preliminariai skaičiavo, kad atpigus darbo jėgai bei statybinėms medžiagoms, stadiono statybos šiandien kainuotų apie 60 mln. litų mažiau.

Nusprendus iki galo neįrengti patalpų po tribūnomis, skirtų sporto organizacijoms, pavyktų sutaupyti dar 23 mln. litų. O jeigu dar supaprastinus arkos konstrukcijas ir atsisakius stadioną dengiančio tento, kaina nukristų dar 7 mln. litų. Iš viso nacionalinio stadiono kaina sumažėtų 90 mln. litų ir, atmetus jau investuotas lėšas, likusių darbų suma siektų 240 mln. litų. Iki šiol buvo skaičiuojama, kad nacionalinio stadiono statybos kainuos apie 450 mln. litų.

"Jeigu Vyriausybė rastų lėšų, mes pasiruošę stadioną pastatyti pigiau. Bet ką reiškia taupyti neturint pinigų? Įsivaizduokite, turime 10 litų, bet norime įsigyti daiktą už milijoną. Ar galime, turėdami 10 litų, sutaupyti milijoną?" – nevilties neslėpė bendrovės "Veikmė" valdybos pirmininkas Kęstutis Maksimavičius.

Viltingai žvelgia į Vyriausybę

Tačiau šiemet Vyriausybė nacionalinio stadiono statyboms numačiusi skirti tik 19 mln. litų, kuriuos rangovai turėtų gauti balandį. Šių lėšų nepakaktų net betonavimo darbams užbaigti. Taip pat lėšų trūksta automobilių aikštelės aplink stadioną statybai, inžineriniams tinklams ir viadukui nuo Šeškinės kalno link Ukmergės gatvės. Šio projekto preliminari vertė siekia dar 80 mln. litų, kurių taip pat tikimasi sulaukti iš Vyriausybės.

"Reikia kalbėti su Vyriausybe, gal ji galėtų skirti trūkstamus milijonus. Techniškai stadionas galėtų būti pastatytas per dvejus trejus metus, bet viskas priklauso nuo tolesnio finansavimo. Žiūrint į savivaldybės biudžetą – statybas pabaigti nėra jokių šansų", – tikino vicemeras R.Adomavičius.

Ministerija skaičiuoja nedrąsiai

Šalies valdžia taip pat vilčių neteikia. Biudžeto projektą tikslinanti Finansų ministerija žada tik balandį pateikti konkrečius duomenis. Iš viso numatyta papildomai perskirstyti apie 208 mln. litų. Kiek iš jų bus atriekta nacionalinio stadiono statyboms – nežinia.

"Šią akimirką negalėčiau pasakyti, ar yra numatyta papildomų lėšų nacionalinio stadiono statyboms. Geriausia būtų neprognozuoti projekto, kuris dar nepateiktas Vyriausybei ir neapsvarstytas. Daugelis klausimų paaiškės tik balandį", – komentavo Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Šniukas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų