Pereiti į pagrindinį turinį

Naktiniame Kaune apsigyveno vaiduokliai

2009-03-16 09:00
Naktiniame Kaune apsigyveno vaiduokliai
Naktiniame Kaune apsigyveno vaiduokliai / Tomo Raginos nuotr. Pokyčiai: tik kardinaliai pakeitę savo išvaizdą, naktininkai galėjo leistis į kelionę.

Pažinę Kauno gatves ir gatveles dienos šviesoje, miestiečiai raginami į jas užsukti ir sutemus.

Prietarai smalsuolių neišgąsdino

Penktadienis, prietaringoji 13-oji diena, 21 valanda. Kauno senamiesčio gatvėmis šmirinėja vienas kitas susigūžęs žmogus, automobiliuose bučiuojasi įsimylėjėlių porelės, užeigose seniai nesimatę bičiuliai kilnoja alaus bokalus.

Didesnis nei įprasta tokiu laiku šurmulys jaučiamas aikštelėje šalia Kauno pilies. "Įdomu, kas mūsų laukia?" – žvelgdami vieni į kitus svarstė ekskursijos "Naktinėjimai Kaune" dalyviai.

Netrukus klausimų apie dienos baigtį nebeliko – nuo Kauno pilies pusės atskubėję karžygys Vaidotas ir geltonkasė gražuolė leido suprasti, kad vėlų vakarą laukia įspūdinga kelionė po naktinę laikinąją sostinę.

Pasipuošė velnių kaukėmis

"Sveiki, naktinėtojai, – iš krepšio traukdama paslaptingus daiktus sušnabždėjo ekskursijos koordinatorė, gidė Rima Čepurnienė – Šiandien mes kartu ieškosime užkeikto lobio ir trumpiausios miesto gatvelės. Jei pavyks, galbūt sutiksime karvedžio Napoleono šmėklą ir klausysime legendos apie nelaimingą jaunuolio Dangeručio meilę."

Kelios dešimtys susirinkusių smalsuolių pasikeitė neatpažįstamai – vienų naktininkų kaklus papuošė organizatorių įbruktos skaros, veidus – velnių kaukės, ant kitų galvų atsirado perukai, o rankose – fakelai ir prožektoriai. "Žinai, į ką tu panaši?" – žvelgdamos viena į kitą juoką vos tvardė naktinį Kauną pažinti sumaniusios draugės. Merginos neslėpė laikinosios sostinės gatves ir gatveles išmaišiusios skersai išilgai, tačiau tamsiuoju paros laiku to dar nedariusios.

Šmėklą sutramdė saldumynai

Pasišaipę iš naujosios savo išvaizdos, naktininkai patraukė arčiau Kauno pilies. Čia iš istoriniais personažais virtusių organizatorių jie išgirdo pasakojimą apie pilies atsiradimą, riterių apgultis ir pagrindinius mūšius. Sužinojo, kur buvo Virgalės sala ir kas pasirašė Salyno sutartį.

Trumputėje Papilės gatvelėje ekskursijos vedliai pasakojo paslaptingas istorijas apie bernardinų vienuolijų įkūrimą, jų gyvavimą. Miesto širdyje – Rotušės aikštėje naktibaldoms buvo primintos istorijos apie viduramžių Kauną, amatininkus ir pirklius.

Įpusėjus ekskursijai, rankose spausdami liepsnojančius fakelus, naktininkai pajudėjo Aleksoto tiltu funikulieriaus link, kur, pasak R. Čepurnienės, užkastas užkeiktas lobis. "Deja, jis nebus labai lengvai prieinamas", – užtikrino ekskursijos vadovai. Sulyg šiais žodžiais iš tamsos išniro iš mirusiųjų prisikėlęs Svirbigalos gyventojas. Nenorėjusi į savo teritoriją įsileisti būrio kauniečių, šmėkla nurimo tik tuomet, kai gavo saują saldumynų.

"Pustrečios valandos prabėgo kaip kelios minutės", – krimsdami lobių skrynioje rastus saldainius šnabždėjosi naktininkai. Atsisveikinę su naujuoju savo įvaizdžiu ir užgesinę deglus, miestiečiai skirstėsi nenoriai, tačiau vieni tęsti pažinties su naktiniu Kaunu nepanoro.

"Lauksime kitų ekskursijų", – modami ranka karžygiui Vaidotui ir geltonkasei gidei tikino ekskursantai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų