Pereiti į pagrindinį turinį

Naujos "Marks & Spencer" parduotuvės durys sukiršino paveldosaugininkus

2010-11-10 18:08
Susipyko: paveldosaugininkai susiginčijo tarpusavyje dėl "Marks & Spencer" parduotuvėje įrengiamų naujų durų.
Susipyko: paveldosaugininkai susiginčijo tarpusavyje dėl "Marks & Spencer" parduotuvėje įrengiamų naujų durų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Į naujas patalpas besikraustanti parduotuvė "Marks & Spencer" sukiršino paveldosaugininkus. Konflikto priežastis – saugomame pastate iškirstos naujos durys.

Sukėlė įtarimų

"Marks & Spencer" intensyviai ruošiasi įkurtuvėms Gedimino prospekte, buvusio prekybos centro "City" patalpose. Matyt, norėdami palengvinti gyvenimą būsimiems pirkėjams, verslininkai sumanė vieną pastato langų perdaryti į duris. Siena po langu buvo iškirsta, grindyse greitai iškalti laipteliai.

Naujieji parduotuvės namai – saugomas architektūros paveldo objektas. Sužinojęs apie iškirstas duris, Kultūros paveldo departamento (KPD) direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis "Vilniaus dienai" pareiškė, kad tokie darbai yra neteisėti.

"Negali jie griauti. Mes negalime išduoti tokių leidimų. Taip negalima daryti", – piktinosi A.Degutis.

Naujos senos durys

Tačiau jau netrukus KPD direktoriaus pavaduotojas sužinojo, kad leidimus griauti sieną parūpino pats KPD – naujos durys statomos su KPD Vilniaus teritorinio padalinio malone.

Kaip "Vilniaus dienai" teigė KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Rimantas Bitinas, toje pastato vietoje durys kažkada jau buvusios. Esą atliekami darbai tik atkuria ankstesnę pastato būklę.

"Ten yra buvusio įėjimo atkūrimo projektas. Tie darbai dabar ir vykdomi. Durys ten buvo ar XX a. pradžioje, ar tarpukariu. Vykdomas dviejų įėjimų – buvusio kampinio ir buvusio centrinio – atstatymas. Atlikta ekspertizė, projektas suderintas, darbai atliekami pagal projektą, – vardijo R.Bitinas. – Aš čia jokios problemos nematau."

Pradeda tyrimą

Tokie pavaldinių darbai dar labiau papiktino A.Degutį. "Pradedu tarnybinį tyrimą. Mano manymu, tokių dalykų būti negalėjo. Jeigu paaiškės, kad darbai suderinti neteisėtai, projektas bus stabdomas, bus skiriamos nuobaudos", – dėstė pašnekovas.

KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo R.Bitino paaiškinimai A.Degučio neįtikino. Anot jo, saugomame pastate negalima tiesiog taip griauti sienų.

"Tarnybinis patikrinimas viską nustatys. Nesvarbu, kad tai kažkada buvo. Yra dabar įstatymai, negalima daug ko keisti. Įstatymas draudžia keisti saugomų objektų planinę struktūrą arba autentiškumo požymius", – aiškino A.Degutis.

Jeigu bus nustatyta, kad naujos durys "Marks & Spencer" patalpose įrengiamos neteisėtai, parduotuvės šeimininkai privalės nutraukti darbus ir veikiausiai sulauks baudos už saugomam statiniui padarytą žalą. Nuobaudos gresia ir tokiems darbams pritarusio KPD Vilniaus padalinio vadovams.

KPD Vilniaus padalinys nebe pirmą kartą nesutaria su savo tiesioginiais viršininkais. Analogiškas konfliktas kilo ir dėl Aušros vartų remonto – Vilniaus padalinys leido vykdyti darbus, kurie, kaip vėliau nustatyta, padarė didelę žalą vienai garsiausių sostinės šventovių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų