Naujovė: medžiai nuo druskų ginami skydais

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė šią žiemą bandys sumažinti barstomų druskų žalą gamtai, augalams, ypač pėsčiųjų zonose, skveruose, kur gausu želdinių. Medžiai aptveriami plokščių skydais.

"Miestu besirūpinančiųjų pareiga – ne tik užtikrinti, kad būtų kokybiškai nuvalytos ir apibarstytos gatvės bei šaligatviai žiemą, bet ir apsaugoti medžius. Pasirūpinsime, kad barstymo technika būtų sureguliuota taip, kad aukštis ir atstumas nepakenktų želdiniams, atidžiau kontroliuosime tvarkytojus, kad neužverstų druskingu sniegu medžių kamienų, net 550 medžių šiemet pridengsime plokštėmis, kad ant pomedžių nepatektų barstomos druskos. Taip, galbūt dėl visų šių naujovių kai kuriose vietose bus palikti siauresni takai pėstiesiems, bet pagaliau bus imtasi realių žingsnių dėl želdinių apsaugos žiemą", – sakė vicemeras Vytautas Mitalas.

Pasak jo, medžiai bus aptverti plokštėmis Gedimino pr. ties Lukiškių, V.Kudirkos, Nepriklausomybės aikštėmis, Pylimo g., Pamėnkalnio g., Jogailos g., J.Jasinskio g., Rinktinės g., Gėlių g., Vasario 16-osios g., Didžiojoje g. aplink Rotušės a. Vien šiai priemonei šiemet prireiks apie 74 tūkst. eurų.

Pagaliau bus imtasi realių žingsnių dėl želdinių apsaugos žiemą.

VšĮ "Vilniaus miesto parkai" direktorius Laisvūnas Budėnas pasakojo, kad miesto parkuose žiemą taikoma kitokia praktika: sniegas nuo takelių valomas ne nuolatos ir ne visur, leidžiama jį sutrypti. Esant minusinei temperatūrai, sutrypti takai nebūna slidūs ir yra tinkami saugiai vaikščioti. Esant atodrėkiui, pašalimui, takeliai barstomi smėlio ir druskos ar smulkios skaldos ir druskos mišiniu ne per visą tako plotį, o tik vidurinė jo dalis, todėl išvengiama druskos patekimo ant vejų ir želdinių.

Vingio parke slidininkams bus išskirti ir paženklinti keli takai, kurie visą žiemą nebus valomi ir barstomi. Takai pasivaikščiojimui Vingio parke bus valomi smarkiau sningant, o barstomi tik esant slidžiam paviršiui. Itin atsakingai žiemos laikotarpiu bus saugomi Bernardinų sodo bei Lukiškių aikštės želdiniai ir veja, dėl to planuojama valyti ir barstyti smulkios skaldos mišiniu tik pagrindinius šių teritorijų takus.

Sniegas pagrindinėse Vilniaus miesto gatvėse tirpinamas naudojant druską kaip ir kitose Europos šalyse – Austrijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Suomijoje. Panašiomis į mūsiškį klimatą sąlygomis, kur temperatūra 60–80 kartų per metus pereina iš teigiamos į neigiamą ir apie 20 kartų būna pūgos, šlapdribos ir lijundros, tai yra viena efektyviausių gatvių priežiūros priemonių. Mažiau intensyvaus eismo gatvėms, taip pat šaligatviams, laiptams, viešosioms erdvėms barstyti naudojamas smėlio ir druskų mišinys.

Kad būtų mažesnis neigiamas poveikis aplinkai, pastaraisiais metais gatvių priežiūrai naudojama ne gryna druska, o jos tirpalas. Naudojant tirpalą, sniegas tirpinamas greičiau, o pačios druskos sunaudojama mažiau. Palyginimui, 2007–2013 m. žiemos sezono metu buvo sunaudota apie 18 tūkst. tonų druskos, o pradėjus naudoti druskų tirpalus, 2013–2019 m., – 14 tūkst. tonų. Tai – didžiulis pokytis, ypač vertinant tai, kiek per pastaruosius metus išaugo žiemą prižiūrimi plotai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NBA

NBA portretas
Eilinis pinigo nuplovimas.

Abejotina nauda

Abejotina nauda  portretas
Šaligatvio danga ne ištisinė, per plytelių sandūras kartu su tirpsmo vandeniu gilyn į žemę sunkiasi viskas - taip pat ir druska, kuriai barstomi šaligatviai.

ups

ups portretas
o tai ta druska, kuri nuteka tarp plytelių į dirvožemį, jau nebekenkia? keistokas planas....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių