Per Naujuosius varpinės bokštas Vilniuje nušvis vaizdo projekcijomis: praneša apie eismo ribojimus

  • Teksto dydis:

Naujųjų išvakarėse Vilniaus arkikatedros varpinės bokštas atgis – šventinė vaizdo projekcijų instaliacija kvies į kelionę laiku, kuri simboliškai nušvies metų ir laiko virsmą.

Moderni instaliacija jau trečioji per pastaruosius kelerius metus, – tvari ir šiuolaikiška fejerverkų alternatyva, o ir demonstruojama ji kur kas ilgiau. Projekcija praeiviai galės grožėtis nuo gruodžio 31 d. 18 val. iki sausio 1 d. 1 val.

„Tai projektas, kurio kaskart laukiame ir įgyvendiname su jauduliu. Neįprastos struktūros varpinės pastatas išskirtinis net ir pasauliniame kontekste. Tad projekcijos ant jo – kruopštus juvelyrinis darbas, reikalaujantis sudėtingų techninių sprendimų ir rimto pasirengimo. Tai bus ypatingas šventinės nuotaikos užtaisas, o rezultatas tikrai nenuvils“, – apie instaliaciją pasakojo jos kūrėjas Linartas Urniežis, įmonės „Video Architects“ vadovas.

Iš visų pusių dvylikos galingų projektorių nušviesta varpinė stebins bokšto formos ir tekstūrų transformacijomis.

Animacijos idėją įkvėpė seniausias iki šiol veikiantis Prahos astronominis laikrodis „Prague Orloj“, kurio milžiniškas 1490 metais pagamintas mechanizmas rodo ne tik valandas, Saulės ir Mėnulio judėjimą per Zodiako žvaigždynus, bet ir apaštalų figūrų minispektaklį.

Vilniaus varpinės reginys žiūrovams leis keliauti per įvairiausius laikotarpius ir pasakos, kaip buvo matuojamas laikas – nuo seniausių archajinių simbolių, vėliau atsiradusių pirmųjų mechanizmų iki šiuolaikinių modernių prietaisų.

„Vilnius – ypatingas miestas, sugebantis kasmet stebinti savo gyventojus ir pasaulį. Nors šiemet sostinė kviečia per Naujuosius saugiai pasilikti namuose, švęsti be šurmulio ir renginių aikštėse, tikiu, kad ateis laikas, kai visi kartu galės sutikti Naujuosius Katedros aikštėje”, – sakė vicemerė Edita Tamošiūnaitė, linkėdama ateinančių metų be pandemijos ir ribojimų.

Vilnius prisijungė prie pasaulio miestų, atsisakiusių naujamečių fejerverkų. Gruodžio 31-ąją Katedros aikštėje, paisant rekomendacijų nerengti masinių švenčių, nevyks ir jokie proginiai renginiai.

Sausio 1-ąją nuo 1 val. iki 8 val. varpinę puoš Trispalvė.

Kaip keisis eismo organizavimas ir judės naktiniai autobusai?

Nors Naujųjų metų vakarą aikštėje prie Kalėdų eglės renginių nevyks, Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpino, kad iš kavinių ir pasivaikščiojimų po šventiškai pasipuošusį miestą grįžtantys vilniečiai ir miesto svečiai turėtų galimybę rinktis viešąjį transportą. Naktį iš gruodžio 31-osios į sausio 1 d. kursuos 101N, 102N, 103N, 104N ir 105N maršrutų autobusai.

Naktiniai autobusai bus talpesni ir kursuos maždaug nuo 23 iki 3 val. Nuo 23 val. iki 1 val. kursuos maždaug kas 45–50 min., o nuo 1 val. iki 3 val. – kas 30–35 min.

Vilniaus miesto savivaldybės informacija.

Naktinių autobusų maršrutų eismo tvarkaraščiai skelbiami www.judu.lt.

Gruodžio 31 d. viešasis transportas dieną kursuos įprastu darbo dienos tvarkaraščiu. Sausio 1-ąją – pagal šventinės dienos (sekmadienio) tvarkaraštį.

Naujųjų metų naktį bus eismo ribojimų T. Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Maironio gatvėse ir jų prieigose: automobilių transportas bus draudžiamas nuo gruodžio 31 d. 22 val. iki 2022 m. sausio 1 d. 1 val., išskyrus viešąjį transportą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių