Neformaliojo ugdymo įstaigos sukasi kaip išmanydamos

Bandydamos išgyventi trūkstant pinigų, neformaliojo ugdymo įstaigos skirtingai sukasi iš padėties. Vienos mažina pamokų, kitos bando dirbti iš idėjos.

Taupymą supranta skirtingai

"Miesto tarybos sprendimu, atlyginimų fondas mūsų mokyklai sumažintas 1,2 mln. litų. Mokytojų neatleidome ir neatleisime, tačiau turėsime mažinti pamokų", – pripažino Kauno 1-osios muzikos mokyklos direktorius Jonas Kazlauskas. Tiesa, muzikos mokyklas lankančių vaikų tėveliams sutaupyti nepavyks, nes vasarą miesto taryba nusprendė padidinti mokestį už mokslą šiose ugdymo įstaigose.

Pasak J.Kazlausko, vyresnių mokinių programos ir kūriniai sudėtingesni, todėl ir pamokų nemažės. Permainas labiausiai pajus žemesnių klasių mokiniai. Iki šiol du kartus per savaitę solfedžio subtilybių mokęsi pirmokėliai turės tik vieną šio dalyko pamoką per savaitę. Anksčiau vaikas su fortepijono mokytoja muzikuodavo dukart per savaitę, dabar liks tik viena pamoka.

"Padarėme taip, kad vaikas vis tiek ateitų du kartus per savaitę, tik pamoka bus trumpesnė", – aiškino 1-osios muzikos mokyklos vadovas. Jis neslėpė, kad mažiau darbo turės antraeiles pareigas einantys mokytojai.

Tiesa, tokių taupymo būdų griebėsi ne visos muzikos mokyklos. "Stengiamės išlaikyti mokyklos lygį. Pamokų nemažinsime, nenorime tapti tik būreliu", – atviravo Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Birutė Rukšėnienė. Jos nuomone, net ir padidėjęs mokestis už mokslą nėra didelis, palyginti su mokiniams teikiamomis žiniomis.

Pedagogė pripažino, kad ir jų mokykloje dirbantiems pedagogams atlyginimų fondas mažėja, tačiau nesupranta, kaip, vadovaujantis ugdymo programa, galima sumažinti užsiėmimų. "Juk neformalaus ugdymo mokykloje vaikai mokosi ne vieno dalyko, o kompleksiškai. Paskui jiems išduodamas pažymėjimas. Gal tada jie nebebus išduodami, jeigu nebus vykdoma ugdymo programa", – svarstė B.Rukšėnienė.

Neformalu ir neprivaloma

Kai liepą miesto tarybai buvo pristatytas sprendimo projektas, kuriuo siūlyta didinti mokestį už mokslą muzikos mokyklose, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas tikino, kad jokių neigiamų pasekmių nebus.

"Pagerės teikiamų paslaugų kokybė, todėl į muzikos mokyklas ateis daugiau mokinių", – tuomet tikino vedėjas. Tarybai pritarus, kas mėnesį už pamokas muzikos mokykloje reikės mokėti 45,5 lito. Praėjusiais mokslo metais neformalus vaikų muzikinis ugdymas tėveliams atsieidavo 32,5 lito.

Kultūros ir švietimo departamento direktorius Edmundas Balasevičius pripažino, kad situacija, kai pamokų mažėja, o mokėti reikia daugiau, nėra gera. Tačiau valdininkas suskubo priminti, kad privačios pamokos kainuoja gerokai daugiau nei mokslas savivaldybės įsteigtose muzikos mokyklose.

"Čia reikia kalbėti apie tai, ar mes apskritai išsaugosime tas mokyklas ir jose esančias specialybes. Neformalus ugdymas nėra privalomas", – teisinosi valdininkas. Jis aiškino, kad muzikos mokykloje pedagogai su vaikais dirba individualiai, todėl brangiai kainuoja viena akademinė valanda.

Tačiau pinigai, kuriuos už vaikų mokslą muzikos mokykloje moka tėveliai, nenaudojami mokytojų atlyginimams mokėti. "Galiu pasidžiaugti, kad sąlygos gerėja – pakeitėme beveik visus mokyklos langus, sutvarkėme aplinką. Reikia atnaujinti muzikos instrumentus, nes jie jau seni.

Dailės pamokos nepabrango

Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos buhalterė Audra Markevičienė prisipažino maniusi, kad ir jų mokyklos mokiniai nuo rugsėjo už pamokas mokės brangiau. Moteris nustebo sužinojusi, kad jų mokyklos auklėtiniai mokysis už 32,5 lito per mėnesį. "Mes norime, kad mokestis būtų didesnis, nes negalime išgyventi", – tikino buhalterė.

Apie 900 dailės mokyklos auklėtinių į užsėmimus ateina keturis kartus per savaitę. Anot A.Markevičienės, norint išlaikyti kokybę, pamokų negalima trumpinti ar panaikinti. "Vaikai veržiasi pas mus. Galime juos išleisti į gatvę, tačiau analogo Kaune nėra", – konstatavo mokyklos darbuotoja.

A.Markevičienė viliasi, kad savivaldybė pritars tam, kad būtų didinamas mokestis. Mokyklos darbuotoja prasitarė girdėjusi, kad sumažėjusį atlyginimų fondą šiek tiek bus leidžiama dengti iš padidėjusio mokesčio.


Sporto mokyklos

Kaune veikia 10 savivaldybės įsteigtų sporto mokyklų. Jose vaikai gali lankyti 39 sporto šakų treniruotes. Miesto tarybos sprendimu, mokestis už treniruotes šiemet taip pat padidintas. Užsiėmimai vaikui per mėnesį kainuoja 10–40 litų. Kaina priklauso nuo sporto šakos. Brangiausiai tenka mokėti už krepšinio treniruotes.


Lengvatos

Neformaliojo ugdymo įstaigose mokytojų tarybos sprendžia, kuriuos mokinius atleisti nuo mokesčio. 100 arba 50 proc. mokesčio lengvata gali būti taikoma socialiai remtinų šeimų, šeimų, kuriose vienas tėvų yra bedarbis, negalią turintiems vaikams ir t. t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
"Galiu pasidžiaugti, kad sąlygos gerėja" - KOKS debilas galvoja, kad muzikos mokykloje svarbiausia langai???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių