Pereiti į pagrindinį turinį

Neišskridusioms gulbėms jau trūksta maisto

2012-12-20 11:05
Neišskridusioms gulbėms jau trūksta maisto
Neišskridusioms gulbėms jau trūksta maisto / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Žiemos lediniame glėbyje atsidūrė šimtai neišskridusių gulbių, kurias būtina lesinti, nes Nemuno pakrantės užsitraukė ledu.

Jau perka grūdų

Pasak ornitologo veterinarijos gydytojo Juliaus Morkūno, gausus sniegas ir spaudžiantis šaltis gulbes gena į ledu aptrauktą krantą. Čia jau dabar paukščiai randa žmonių pažertų grūdų, sužnaibyto batono.

„Pas vieną Trakų ūkininką esame užsakę tris tonas grūdų. Tam tikslui ornitologai panaudojo dalį lėšų, kurias savo noru paaukojo šalies gyventojai, skirdami Lietuvos ornitologų draugijai (LOD) 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Tereikės grūdus atsivežti ir išdalyti Kaune J.Morkūno sukurtam gulbių lesintojų tinklui, kuris puikiai funkcionuoja ne vienus metus“, – pasakojo LOD vadovas Liutauras Raudonikis.

Prašo padėti

Anot L.Raudonikio, grūdus iki Naujųjų metų parsiveš kaunietis verslininkas Renaldas Jancevičius, kuris tai daro jau trejus metus iš eilės. Savanoriams lesintojams beliks su juo susitarti dėl grūdų priėmimo.

Specialistai skaičiuoja, kad trijų tonų grūdų kasdien palesinti maždaug 400 gulbių neužteks iki pavasario. Gulbių globėjai tikisi, kad sulauks ir Kauno regionų ūkininkų paramos. Grūdų kokybei nekeliami jokie reikalavimai, svarbiausia, kad jie nebūtų supeliję. Galinčiuosius padėti gulbėms prašom skambinti ornitologams tel. (8 5) 213 0498 arba 8 685 62 155.

Naudingi patarimai

Kadangi artėja daug šventinių dienų, o iki Naujųjų metų, kai bus atvežti grūdai, dar toli, gulbių lesintojai savanoriai laukia ir miestiečių pagalbos.

„Jei ketinate šventinėmis dienomis pamaitinti gulbes, didžiausi būriai šių vandens paukščių jūsų laukia prie hidroelektrinės, Šančiuose, prie Nemuno, ties IX taku ir A.Smetonos al., ties 21-uoju namu, prie upės“, – patikslino gulbių globėja Loreta Kiliotaitienė.

Anot J.Morkūno, gulbių vaišes – batonų riekutes, grūdus reikėtų berti ant ledo, prie pat vandens, o tarkuotas daržoves, obuolius galima berti tiesiai į vandenį, jei pakrantė toje gulbių susibūrimo vietoje yra ne gilesnė nei metras – tuomet gulbės pačios pasiims nuo dugno daržoves.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų