Pereiti į pagrindinį turinį

Nelegalią keturračių trasą globoja valdininkai

2012-11-16 10:20
Nelegalią keturračių trasą globoja valdininkai
Nelegalią keturračių trasą globoja valdininkai / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Prie Kauno rajono ribos, jau Šakių rajone esančiame Pavilkyje, dešimtmetį veikia nelegeli motokroso trasa. Automobilizmo mėgėjai šią nelegalią trasą nutarė plėsti nepaisydami nei gamtos, nei gyventojų interesų. Aplinkosaugininkai linkę užsimerkti.

Savininkas – grožio chirurgas

„Čia buvo labai gražu ir vanduo labai švarus, net iš Kauno žmonės atvažiuodavo pabūti, pasimaudyti“, – pasakojo Nosiedų kaime, šalia karjero, gyvenantis Nijolė Šapauskienė.

Į nedidelį ežeriuką panašaus karjero krantai buvo apaugę natūralia augmenija, tačiau šį rudenį ją išrėžė galingos technikos pajėgos, rengiančios trasą keturračiams. Technika ne tik nuskuto pakrantę, bet ir per karjerą supylė kelią. Nei vietos seniūnas Valdas Tadas Laukaitis, nei aplinkosaugininkai tame nieko blogo nemato.

„Pirma, čia nebuvo toks jau rojaus kampelis, antra, jis yra privačioje valdoje“, – aiškino darbams trasoje diriguojantis automobilių sporto entuziastas Romualdas Barkauskas.

Tiesa yra tokia, kad bet kokie trasos įrengimo darbai yra nelegalūs. Maža to, pati trasa yra nelegali.

R.Barkauskas jaučiasi nebaudžiamas: „Ar reikia leidimo savo sklype daržą kasti? Nereikia. Buvo čia visokių komisijų, bet neturėjo prie ko prikibti.“

Šalia trasos gyvenantis automobilizmo entuziastas bandė aiškinti, kad buvo tik aptvarkyta apleista aplinka, tačiau vėliau pripažino, kad ta vieta bus naudojama motociklų sporto reikmėms, greičiausiai keturračių varžyboms.

„Plotus juk reikės išnaudoti. Žemės tuščios nepaliksi“, – sakė R.Barkauskas.

Žemė, kurioje įrengta trasa, šiuo metu priklauso JAV gyvenančiam žinomam plastikos chirurgui Edvardui Jonui Domanskiui.

Yla išlindo iš maišo

„Pervažiavo su traktoriumi, palygino duobes“, – numojo ranka Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros specialistas Kęstutis Valiukevičius.

„Nupjovė kelis išvirtusius medžius, kažką užpylė žvyru, ir tiek“, – aplinkosaugininkui pritarė seniūnas V.T.Laukaitis.

Vietiniai gyventojai nepasitiki nei seniūnu, nei aplinkosaugininku. Senokai pastebėta, kad su kroso trasa susiję pažeidimai praslysta nepastebėti. Trasa veikia jau dešimtmetį, bet tik šiemet viešai prabilta, kad ji įrengta nelegaliai.

Galbūt tai ir sutapimas, tačiau faktas, kad trasa – nelegali, po devyniais užraktais nebesaugomas nuo tada, kai nuo šios trasos reikalų nusišalino viešoji įstaiga „Motorsport Lt“.

Šiai įstaigai vadovauja Šakių politikas Valdas Stankūnas.

Tarnautojai nieko nemato

Seniūnas ir aplinkosaugininkas, kalbėdami su „Kauno diena“, menkino karjerą, vadindami jį bala, tačiau jis oficialiai laikomas vandens telkiniu, kuriam turi būti taikomos vandens telkinių naudojimo sąlygos ir priskirta pakrantės apsaugos zona. Bet kokia veikla be aplinkosaugininkų leidimo pakrantėje – negalima.

Šiuo metu aplink vandens karjerą dideliu spinduliu išrausta žemė, į šlaitą vedantis kelias nutiestas išgraužus kone pusmetrio gylio žemės sluoksnį, bet aplinkosaugininkas K.Valiukevičius aiškino, kad drausminti žemės darbus užsakiusių asmenų negalima, nes neįmanoma nustatyti, kokia įtaka padaryta kraštovaizdžiui.

„Niekas negali pasakyti, kaip ten buvo. Gal ir buvo gražus kraštovaizdis, bet dabar negalime palyginti“, – teisinosi Šakių rajono aplinkosaugininkas K.Valiukevičius.

Medžius pjovė su leidimu?

Šakiškiai kalba, kad, tiesiant kelius keturračių varžybų trasai, buvo be leidimo iškirstas ne vienas medis. Vis dėlto paaiškėjo, kad leidimas išpjauti 10 medžių (gyvų ir išvirtusių) buvo duotas. Leidimą išdavė seniūnas.

Pasak vietinių gyventojų, medžių buvo ipjauta gerokai daugiau.

„Aplinkosaugininkai net nevažiavo skundo tirti, o kai Barkauskas sukruto, kad per daug medžių išpjovė, išsiėmė leidimą seniūnijoje. Jis autobusu seniūnijos moksleivius vežioja, galima sakyti, kad yra seniūnijos darbuotojas, gerai pažįsta seniūną“, – aiškino Šakių rajono laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė.

Dokumentuose trasos nėra

„Pirmiausia, tokia trasa turi būti numatyta rajono bendrajame plane, o jos plane nėra ir niekada nebuvo“, – pasakojo Šakių rajono vyriausioji architektė Vita Valaitienė.

Pavilkijo trasa ne tik nenumatyta rajono bendrajame plane. Ji įrengta žemės ūkio paskirties žemėje, kurioje tokie statiniai negalimi.

Norint trasą legalizuoti, ją pirmiausia reikia įtraukti į bendrąjį planą, pakeisti žemės paskirtį ir padaryti trasos projektą. Taip pat dar reikia atsakyti į klausimą, ar įsijautę trasos statytojai neperžengė sklypo ribų. Visos šios procedūros turėtų užtrukti ne vienus metus.

Kol šios procedūros nebaigtos, jokia rimtesnė veikla sklype negalima, tačiau užvakar trasoje ir vėl darbavosi ekskavatorius. R.Barkauskas nieko bloga tame nemato.

Mąstė apie būstą Nidoje

„Jis (JAV gyvenantis plastikos chirurgas E.J.Domanskis – red. past.) buvo leidęs naudotis jo žeme už simbolinį vieno lito mokestį, bet po to jam šovė į galvą užsiprašyti milžiniškų pinigų“, – pasakojo įstaigos „Motosport Lt“ vadovas, Šakių politikas V.Stankūnas.

Chirurgas trasą automobilių sporto mėgėjams būtų perleidęs ne tik už pinigus, bet ir, pavyzdžiui, už namuką ar gerą butą Nidoje. Nei jo reikalaujamos sumos pinigų, nei nekilnojamojo turto pajūryje E.J.Domanskiui niekas nepasiūlė, todėl pernai į Lietuvą grįžęs žemės savininkas motociklų sporto mylėtojus išvaikė.

Sportininkai susirinko daiktus ir užsimojo Šakiuose įrengti naują trasą, pritraukiant ES lėšas.

O vietinis gyventojas R.Barkauskas svajonės plėsti motokroso trasą JAV chirurgo žemėje neatsisakė.

Grupelė jo pažįstamų nusprendė padėti išlaikyti trasą ir jau pradėjo derinti 14 ha sklypo žemės pirkimo dokumentus. R.Barkauskas trasos kainos neatskleidžia, tačiau tikina, kad avansas jau sumokėtas, tad trasoje jis jaučiasi lyg savo valdose.

Nori eiti tiesiai – mokėk

Šakiuose ir apylinkėse sklando kalbos, kad žemės savininkas chirurgas už sklypą norėjo gauti apie 250 tūkst. litų. Tad vienas įdomiausių klausimų – iš kur, regis, ne itin prabangiai gyvenantis R.Barkauskas gavo tokią sumą.

R.Barkauskas pinigų šaltinio neatskleidžia. Jis mieliau kalba apie tai, kad viską daro iš širdies ir aistros automobilių sportui.

Aplink trasą gyvenančių žmonių R.Barkausko aistra visiškai nedžiugina. Nosiedų gyventojai skundžiasi, kad varžybų dieną net į parduotuvę negali nueiti. Kelią pastoja varžybų teritoriją aptveriančios juostos. Nori eiti tiesiai – mokėk 10 litų.

„Arba mokame, arba einame didelį ne vieno kilometro ratą aplinkui“, – skundėsi Nijolė Šapauskienė.

Vietiniai gyventojai taip pat skundžiasi organizatorių atsakomybės trūkumu. Regis, jie neatsakingi nei už saugumą, nei už šiukšlių kalnus, liekančius po kiekvieno renginio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų