Pereiti į pagrindinį turinį

Nelegalūs cigarečių prekiautojai vengia mokėti baudas

2013-01-04 05:00
Nelegalūs cigarečių prekiautojai vengia mokėti baudas
Nelegalūs cigarečių prekiautojai vengia mokėti baudas / Policijos archyvo nuotr.

Nedarbas, pinigų stygius, alkstanti šeima, skolos ir nesumokėtos baudos už nelegalią prekybą. Tokias pagrindines priežastis, kodėl ir toliau verčiasi šia veikla, Kauno pareigūnams dažniausiai nurodo sučiupti kontrabandinių cigarečių prekiautojai.

Per vienuolika praėjusių metų mėnesių Kauno apskrityje policija išaiškino 281 atvejį, kai bandyta parduoti kontrabandines cigaretes. Statistiškai – beveik kiekvieną dieną buvo sulaikoma po vieną pažeidėją.

Iš nelegalios apyvartos išimta daugiau nei 40 tūkst. pakelių rūkalų. Visi jie – su rusiškomis ir baltarusiškomis banderolėmis. Apskaičiavus pagal turguose vyraujančią 5 litų už pakelį kainą, iš šešėlinio verslo paimta beveik 205 tūkst. litų.

Kauno mieste išsiaiškinti 167, o rajone – 114 atvejai, kai bandyta parduoti cigaretes – paimta kiek daugiau nei 11 tūkst. cigarečių pakelių. Aktyviausiai mieste darbavosi Santakos policijos komisariatas (PK) – jo pareigūnai konfiskavo daugiau nei pusę visų mieste surinktų cigarečių – 6 833 pakelius. Antroje vietoje – Centro PK su 2 720 pakeliais. Toliau – Dainavos PK: jo teritorijoje konfiskuoti 2 733 pakeliai. Prasčiausiai sekėsi Panemunės ir Žaliakalnio komisariatų pareigūnams – čia iš prekiautojų atitinkamai paimta 892 ir 890 pakeliai cigarečių.

„Neteisėta prekyba vykdoma turgaviečių prieigose, pažeidėjų gyvenamosiose vietose. Cigaretės dažnai laikomos išsinuomotose patalpose arba garažuose. Sugavus pažeidėjus, pastarieji neslepia, kad pagrindinis tikslas – cigaretes perparduoti brangiau. Nurodoma, kad taip elgtis verčia nedarbas ir noras išlaikyti šeimą“, – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas žiniasklaidai Kęstutis Kasciukevičius.

Jo teigimu, populiariausios cigaretės plaukia su rusiškomis banderolėmis, tačiau pastaruoju laikotarpiu padaugėjo rūkalų ir su Baltarusijos banderolėmis.

Nors tikslesnių duomenų, kokia bendra baudų suma skirta pažeidėjams policija nepateikė, tačiau skaičius turėtų būti milžiniškas.

Pavyzdžiui, vien per devynis šių metų mėnesius Kauno viešosios policijos skyriaus padaliniai organizavo 135 reidus Stoties turguje ir jo prieigose. Čia sulaikytiems pažeidėjams teismas skyrė beveik 1,5 mln. litų baudų.

Redakcijos duomenimis, nemaža dalis kontrabandinių cigarečių prekiautojų neturi legalaus darbo ar turto, todėl jie baudų nemoka ir toliau prekiauja.


Baudos

Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnio pirma dalis numato gana nedidelę baudą. Pirmą kartą įkliuvus prekiaujant nedideliu kiekiu kontrabandinių cigarečių, baudžiama nuo 100 iki 300 litų bauda.

Kitos dalys – griežtesnės. Pareigūnams pažeidėją pričiupus ne pirmą kartą, gali būti taikomos ir griežčiausios baudos – nuo 20 tūkst. iki 50 tūkst. litų.


Ministerija siūlo bausti ir pirkėjus

Teisingumo ministerija siūlo numatyti baudas už nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių įsigijimą pirkėjams, tikėdamasi, kad tai padės kovoti su kontrabanda.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas parengusi ministerija nurodo, kad galiojantis teisinis reguliavimas ydingas, nes nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pirkėjai nepagrįstai lieka už atsakomybės ribų, o tokių prekių pardavėjams taikomos baudos gali siekti 50 tūkst. litų.

„Tikėtina, kad ATPK pakeitimo projektas gali turėti teigiamą poveikį kriminogeninei situacijai, kadangi atsakomybės už akcizais apmokestinamų prekių įgijimą pažeidžiant nustatytą tvarką įtvirtinimas turi prevencinę reikšmę“, – rašo Teisingumo ministerija.

Pagal siūlomas pataisas baudos siektų nuo kelių šimtų iki kelių dešimčių tūkstančių litų, priklausomai nuo įgytų prekių vertės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų