Neries krantinėje pilamas „Puskalnis“

Kairiajame Neries krante priešais Pedagoginį universitetą kyla menininko Roberto Antinio skulptūra "Puskalnis". Tai – antroji iš trijų Neries krantinėje numatytų skulptūrų.

Žybsės kalno akys

Pirmoji prieš kelias savaites išdygo Baltojo tilto pašonėje. Skulptūrą kūręs menininkas Mindaugas Navakas jai davė vardą "Dviaukštis".

Trečiąją skulptūrą "Arka" šalia Mindaugo tilto priešais Lietuvos energijos pastato langus menininkas Vladas Urbanavičius sukonstruos pavasariop.

Prie R.Antinio "Puskalnio" šiuo metu pluša dešimties vyrų brigada. "Reikia ir inžinieriaus, ir architekto. Techniškai pastatyti šią skulptūrą nelengva", – pasakojo darbo aikštelėje sutiktas R.Antinis.

Jo skulptūra kuriama iš metalo ir vamzdžių. Kai konstrukcijos bus sutvirtintos ir laikysis stabiliai, bus užpiltos žemėmis, darbininkai suformuos kalną. Vėliau jį apželdins žole.

"Liks kyšoti tik vamzdžių ertmės – jos bus tarsi kalno akys, sujungsiančios abu Neries krantus. Vamzdžiai simbolizuos komunikaciją tarp krantų. Iš skirtingų krantinės vietų skulptūra atrodys vis kitaip – kiekvienas galės turėti savo interpretaciją, kaip ją suvokti", – pasakojo R.Antinis.

Skulptūrų likimai neaiškūs

Skulptūros dygsta, tačiau pasitenkinimo neteikia nei miesto estetams, nei valdžiai. "Vilniaus diena" primena, kad jų atsiradimas Neries krantinėje kėlė karštas diskusijas miesto savivaldybėje.

Žinia, kurdami skulptūras menininkai jas įsivaizdavo stovint prie Neries, tačiau darbams einant į pabaigą paaiškėjo, kad tai nesuderinta su Vilniaus savivaldybe. Kovojant dėl leidimų, skulptūrų projektą koordinuojančiai viešajai įstaigai "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) teko iš peties pasistengti.

Skulptūroms priešinosi miesto tarybos kolegija, Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas, Miestovaizdžio skyrius ir Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija. Leidimą joms galiausiai pasirašė savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Jis tai vadina kompromisu – skulptūroms prie Neries leista stovėti tik 2009 m. Tolesnis jų likimas neaiškus.

Projektui – 300 tūkst. litų

Toks miesto požiūris žeidžia menininkus. "Dirba dešimt vyrų, šitiek energijos išeikvota, o jie kalba apie vienus metus. Nesame tokie turtingi, kad mėtytume pinigus trumpalaikiams dalykams", – kalbėjo R.Antinis.

"Tai, kad leidimas duotas tik kultūros sostinės metams, yra apgailėtina", – yra sakęs "Dviaukščio" autorius M.Navakas.

Skulptūros Neries krantinėje kyla po to, kai sumaniusi, kad šiuolaikiškų ir dinamišką augančio miesto dvasią atspindinčių skulptūrų Vilniuje beveik nėra, pernai VEKS paskelbė konkursą meno kūriniams viešosiose erdvėse sukurti.

Tarptautinė meno ekspertų grupė, sudaryta iš trijų užsienio ir dviejų lietuvių specialistų, išrinko tris geriausius darbus – R.Antinio, M.Navako ir V.Urbanavičiaus.

Projektui Kultūros ministerija uždegė žalią šviesą ir jam įgyvendinti skyrė 300 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marija

marija portretas
ir iš kur Lietuvėlėje išdygsta tokie didžiavyriai , kurie imasi tokių originalių sumanymų budindami svietą iš dvasinio sąstingio ir provincialios aklavietės?!sėkmės jums!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių