Penktadienio vakarą "Neringa" atgijo. 50 metų švenčiantis restoranas vėl buvo pilnas garsių visuomenės veikėjų ir intelektualų.
Gerdavo, bet nenusitašydavo
Skambant Birutės Dambrauskaitės, Rasos Kaušiūtės, Rasos Rapalytės, Viktoro Malinausko ir kitų "Neringos" scenoje ne vienus metus pasirodančių atlikėjų dainoms, restorano svečiai sukosi valso ritmu. Buvo ir legendinių Kijevo kotletų, o bene populiariausias "Neringos" gėrimas – vynas – liejosi upeliais.
"Nors alkoholio čia visada būdavo, niekas nenusigerdavo. Čia buvo susirenkama ne gerti, o bendrauti", – pasakojo poetas Algimantas Baltakis. Buvo etapas, kai jo gyvenime "Neringa" buvo be galo svarbi – kavinėje būrėsi intelektualų klubas.
"Neringoje" – kaip namie
Broliai Nasvyčiai dar ir šiandien didžiuojasi savo prieš pusę amžiaus sukurtu darbu. "Nors buvome jauni, vos baigę mokslus, darėme, ką norėjome. Dabar architektais taip nepasitikima kaip anuomet", – nostalgiškai prisiminė Algimantas Nasvytis.
O jo brolis Vytautas kalboms negaišo laiko. Jis šokdino į "Neringos" šventę atėjusias viešnias, ypač savo anūkę.
"Kartų susitikimas. Šiandien jaučiuosi taip, kaip prieš 50 metų. Aišku, šiokių tokių pokyčių yra. Pavyzdžiui, tualetai buvo daug didesni, mūsų tilpdavo bent keturios", – pasakojo Undinė Nasvytytė, skaisčiai rožiniu lūpdažiu ryškindama lūpas.
Paklausta, ar dažnai užsuka į "Neringą", atsakė, kad pastaruoju metu rečiau. "Tačiau jei tariuosi dėl interviu, tai visada čia. Su broliu irgi "Neringoje" pasimatome", – kalbėjo U.Nasvytytė.
A.Nasvytis "Neringoje" pietauja kasdien. Jei nepasirodo per pietus, restorano personalas gali įtarti – kažkas ne taip, gal pasiligojo. Nors žvelgiant į brendį gurkšnojantį ir su bičiuliais bendraujantį A.Nasvytį stebiesi – iš kur tiek energijos! "Neringoje" jis – kaip namie.
Brangi kaip kūdikis
""Neringa" yra mano kūdikis. Pirmas mūsų su broliu rimtas darbas. Į jį įdėjome labai daug širdies. Bėgant laikui įgyjama patirties, tačiau būtent ta patirtis ir darbo stažas nebeleidžia taip nuoširdžiai projektuoti, kaip kad projektuojami pirmieji kūriniai. Projektuojant "Neringą" pagrindinį vaidmenį atliko širdis. Ir vien dėl to man šis restoranas yra labai brangus", – "Vilniaus dienai" sakė A.Nasvytis.
Paklaustas, kas, jo manymu, "Neringą" padarė legenda, A.Nasvytis atsakė: "Čia rinkęsi žmonės. Ši kavinė – Lietuvos bohemos istorijos dalis. "Neringoje" susirinkusi Lietuvos šviesuomenė diskutuodavo temomis, kurios buvo suvaržytos viešojoje erdvėje. Ši kavinė tapo savotišku pažinčių ir diskusijų klubu. Prie mažosios salės kampinių staliukų nuolat sėdėdavo kino pasaulio žmonės, rašytojai. "Neringoje" visada buvo labai gera atmosfera."
Naujausi komentarai