Pereiti į pagrindinį turinį

Nešerkite benamio gyvūno – nubaus

2008-11-13 09:00
Nešerkite benamio gyvūno – nubaus
Nešerkite benamio gyvūno – nubaus / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pripranta: benamį gyvūną pašėrus vieną kartą, dažniausiai jis vėl sugrįžta į tą pačią vietą.

Jei jūsų vaikas norės pamaitinti benamį šunį ar katiną, nepamirškite jo sudrausti. Kitaip galite ne tik rasti ištuštintą šaldytuvą, bet ir užsitraukti baudą.

Šerti benamius gyvūnus – draudžiama. Tokią nuostatą yra priėmusi Vilniaus savivaldybė, atsižvelgdama į gyventojų skundus dėl benamių gyvūnų daromos žalos. Tačiau gyvūnų mylėtojai pasiryžę kovoti, kad tokia taisyklė būtų panaikinta.

"Visos gyvūnų globos organizacijos labai pasipiktinusios ir suvienys jėgas, kad ši nuostata būtų panaikinta. Niekas nėra už tai, kad benamiai gyvūnai veistųsi ir jų būtų labai daug. Suprantame, kad jie nešioja ligas, atsiranda kitų problemų. Bet reikia ieškoti kitų būdų, ne uždrausti šerti gyvūnus. Kokia vaikų karta užaugs Lietuvoje? Niekur Europoje taip nedaroma, ieškoma, kaip kitaip išspręsti šią problemą. Gražiau, šilčiau, tik pas mus kaip teroras", – piktinosi "Pifas.lt" vadovė Ilona Mezenceva.

Už benamių gyvūnų šėrimą numatyta bauda nuo 10 iki 100 litų. Jei nustatoma, kad dėl to buvo padaryta žala turtui ar sveikatai, ji gali padidėti iki 1000 litų, o pažeidimą pakartojus – 2000 litų.

"Man baisu, nežinau, kaip vaikui paaiškinsiu, kad nemaitink katinėlio, nes mus labai smarkiai nubaus. Paskaičius tą įstatymą, protu nesuvokiama, kaip galima tokius dalykus rašyti. Tai pelnymasis, – kalbėjo I.Mezenceva.

Be to, šitos nuostatos esmė tokia, kad įskundžia dažniausiai kaimynai, kai pamato, jog kitas šeria gyvūnėlį, ir tuomet skambina, kad atvažiuotų jo nubausti. Kažin, ar tai labai gražu? Aš, kaip ir daug kitų vilniečių, esu žmogus, kuris niekada nepraeis pro beglobį. Kad ir šimtas įstatymų būtų išleista, jei manęs gyvūnas prašys valgyti, aš jį tikrai pamaitinsiu. Bus Lietuva, 50 proc. baus ir 50 proc. bus nusikaltėliai, tokia tvarka daroma."

Sprendimu drausti šerti benamius gyvūnus abejojo Vilniaus miesto gyvūnų globos namų "Grinda" direktorius Vladas Masiulis: "Vien tik draudimas šerti neduos naudos, reikia ieškoti kitų būdų spręsti problemą. Reikėtų sterilizuoti beglobius gyvūnus, kitaip jie dauginasi tiesiog geometrine progresija. Svarbiausia sukontroliuoti jų skaičių."

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas

Besipiktinančių žmonių paklausčiau, kur jie buvo prieš trejetą metų, kai ta norma buvo priimta? Ši nuostata galiojo jau seniau, tačiau kažkodėl į ją dėmesį atkreipė tik dabar, kai buvo padaryta nedidelė redakcija. Gyvūnų globėjai kovoja už teisę šerti benamius. Tačiau ką jie pasakytų, jei prie jų namo laiptinės močiutė kasdien šertų kates ir ten jų veistųsi po dvidešimt? Dažniausiai tokiais atvejais šalia yra vaikų smėlio dėžė, kurioje jos palieka "dovanų". Nei mamų, nei vaikų tai nedžiugina. Pagrindinis šios nuostatos tikslas buvo išvengti tokių atvejų. Arba, jei aš balkone lesinčiau balandžius, o jie pradėtų dergti ant kaimynų skalbinių? O dėl pasiūlymo sterilizuoti kates, labai norėčiau, kad gyvūnų mylėtojai man pasakytų, kaip galima sugauti visas Vilniaus kates ir jas sterilizuoti? Kalbant apie paukščius, savo kieme ar name lesyklėles ar inkilus galima kabinti. Apskritai, viskas, kas daroma protingai, nekelia jokių problemų. Jei kažkas ims ir sukabins kieme ant medžio pusantro šimto lesyklėlių, jau kitaip žiūrėsime. Šita nuostata padaryta daugiausia dėl išimtinių atvejų ir kol ji galios, mes tikrai bausime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų