Pereiti į pagrindinį turinį

Nesibaigiantys teismai dėl Senamiesčio vaiduoklio

2009-01-15 09:00
Nesibaigiantys teismai dėl Senamiesčio vaiduoklio
Nesibaigiantys teismai dėl Senamiesčio vaiduoklio / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Grėsmė: nesulaukęs teismų pabaigos, apleistas pastatas gali ir nugriūti.

"Tai jau tapo tradicija", – išgirdęs apie naują skundą teismui dėl buvusios Žydų ligoninės tarstelėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Per stogą bėga vanduo

Kauno savivaldybės Teisės skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė patvirtino, kad Kauno žydų religinė bendruomenė padavė kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui. "Nors du kartus žemesnės instancijos teismai jų ieškinį atmetė, Kauno religinė žydų bendruomenė siekia įrodyti, kad šis pastatas turi priklausyti būtent jiems", – aiškino Teisės skyriaus vedėja.

Kauno religinė žydų bendruomenė įsitikinusi – ji yra prieškarinę Žydų ligoninę Kaune valdžiusios religinės organizacijos teisių perėmėja. Bendruomenės reikalų tvarkytojas Mauša Bairakas situacijos komentuoti nepanoro. "Nieko "nieponiemaju", nekalbėsiu", – atkirto M.Bairakas.

"Teismai nagrinėjo šitą klausimą ir atmetė M.Bairako skundus, todėl nauja jo veikla atrodo įtartina. Ar nėra čia kokių nors užkulisinių dalykų?" – suabejojo Kauno žydų bendruomenės vadovas Gercas Žakas.

Kol teismų maratonas tęsiasi, vaiduokliu virtęs pastatas A.Jakšto ir Papilės gatvių kampe stebina užsienio turistus ir piktina miestiečius. Daugiau kaip dešimtmetį laukiantis galutinio teismo sprendimo, kam turėtų priklausyti, pastatas Senamiestyje tikrųjų šeimininkų gali ir nesulaukti. Visi pastato langai išdaužyti, vidus nuniokotas, per kiaurą stogą bėga vanduo, skeldėja sienos ir perdengimai.

Būta ir daugiau pretendentų

Pernai lapkritį Apygardos teismas atmetė Kauno žydų religinės bendruomenės ieškinį. Savo pretenzijas į pastatą buvo pareiškusios dar keturios žydų bendruomenės. Nė vienai žydų organizacijai nepavyko įrodyti, kad būtent jai priklauso iki 1940 metų liepos 21 d. prieškarinės organizacijos valdytas turtas. Pasak A.Kupčinsko, aršiausiai dėl buvusios ligoninės kovoja Kauno religinė žydų bendruomenė, o kitos keturios šiuo metu palaiko savivaldybės poziciją.

Kauno meras apgailestavo, kad Seimas nėra priėmęs svarbaus įstatymo, kuris galėtų išspręsti buvusios žydų ligoninės problemą. Įstatymo projekte numatyta, kad buvę žydų pastatai būtų grąžinami į specialų fondą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

"Jeigu mes atiduosime pastatą vieniems, užprotestuos kiti, o priėmus tokį įstatymą speciali tarptautinė komisija, kurią sudarytų ir žydų rabinai, nuspręstų, kam tas palikimas turi atitekti", – aiškino A.Kupčinskas. Kada toks įstatymas bus priimtas, nežinia.

Miestas pinigų nesulauks

Iki šiol savivaldybei priklausantis pastatas negalėjo būti nei tvarkomas, nei parduodamas aukcione, nes jam teismo sprendimu taikytos laikinos apsaugos priemonės. "Gavome teismo pranešimą, kad laikinosios apsaugos priemonės panaikintos, tačiau toks sprendimas įsigalios po septynių dienų, jeigu niekas neapskųs", – vakar informavo R.Šimkaitytė. Anot jos, sprendimas greičiausiai bus apskųstas, todėl situacija artimiausiu metu vargiai pasikeis.

"Mums visiškai nesvarbu, kas bus pastato savininkas. Nesitikime iš to papildyti privatizavimo fondo, nes šiuo metu privatizavimo procesai yra sustoję. Svarbu, kad jis nedarkytų senamiesčio vaizdo ir būtų tvarkomas", – sakė A.Kupčinskas. Savivaldybė yra sudariusi sutartį su privačia saugos bendrove, kuri atsakinga už pastato apsaugą.

Prieš kelerius metus Kauno žydų bendruomenė buvo suradusi Kanadoje veikiančią vokiečių bendrovę, kuri ketino rekonstruoti ligoninės pastatą. Planuota įsteigti viešbutį, konferencijų salę, klubą, baseiną, kavinę, tačiau nesutarimai dėl nuosavybės sutrukdė įgyvendinti šiuos planus. Kokia pastato vertė šiandien, miesto valdžia nesiryžta spėlioti. Tikslią sumą galėtų įvardyti turto vertintojai.


Pastato istorija

1862 m. Kauno žydai rytinėje pilies pusėje šalia užversto griovio pastatė diejų aukštų ligoninę.

1929–1930 m. šiai "Bikur Cholim" ligoninei buvo pristatytas trečias aukštas.

1940 m. pastatas buvo nacionalizuotas.

1949 m. į šias patalpas iš Odos ir veneros ligų dispanserio perkelta Kauno miesto 7-oji ligoninė ir buvusi Kauno 3-ioji poliklinika. Gydymo įstaigai suteiktas Lenino rajono ligoninės pavadinimas. Čia veikė gimdymo, terapinis, chirurginis, vaikų ligų, ginekologinis, patanatominis skyriai.

1965 m. ji pavadinta Kauno miesto 2-ąja ligonine.

1995 m. ligoninei išsikrausčius į Josvainių gatvę, pastatas liko tuščias.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų