Pereiti į pagrindinį turinį

Netradicinės Mišios Pažaislyje užbūrė klausytojus

2009-06-02 08:26
Atsivėrė: koncerto pradžioje nuo vakarėjančios saulės spindulių gynęsi tamsiais akiniais, vėliau solistai (iš kairės) Rafailas Karpis, Jeronimas Milius, Rosita Čivilytė ir Donatas...
Atsivėrė: koncerto pradžioje nuo vakarėjančios saulės spindulių gynęsi tamsiais akiniais, vėliau solistai (iš kairės) Rafailas Karpis, Jeronimas Milius, Rosita Čivilytė ir Donatas... / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Geras oras ir amerikiečių kompozitoriaus Leonardo Bernsteino Mišios į Pažaislį sekmadienį subūrė puspenkto tūkstančio klausytojų.

Pirko stovimus bilietus

Šis skaičius Pažaislio muzikos festivaliui nėra rekordas – pernai į atidarymo koncertą suplūdo 5 tūkst. žmonių minia. Festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta džiaugėsi, kad krizė rimtosios muzikos mylėtojų neišgąsdino. "Galbūt labiau skaičiuodami pinigus klausytojai šįkart išpirko daugiau stovimų bilietų", – pastebėjo J.Krėpšta. Stovimas bilietas į koncertą kainavo 15 litų, brangiausi bilietai priekinėse eilėse – ir 30 litų.

Pasimokę iš ankstesnių festivalių, kai valandą ir daugiau tekdavo praleisti transporto spūstyse, šįkart žmonės į Pažaislį ėmė plūsti likus valandai iki koncerto.

Pažaislio vienuolyno šventoriuje beveik nebuvo matyti tuščio žolės lopinėlio – čia įsikūrė atsivežusieji savo kėdutes, patiesalus. Su devynių mėnesių sūnumi Dovydu koncerto klausęsi kauniečiai Irma ir Rimvydas pasakojo: "Gyvename netoliese, oras geras – tai ir atkeliavom visi trys. Koncertas ir sūnui patiko. Dovydas klausėsi, visą laiką buvo labai ramus."

Labiausiai sužavėjo kunigas

Visi kalbinti klausytojai gyrė kūrinį ir jo atlikėjus. "Geriausias festivalio atidarymo koncertas, kurį teko girdėti", – įvertino Žemaitkiemio dvaro, kuriame taip pat rengiami festivalio koncertai, savininkas Mindaugas Šventoraitis.

L.Bernsteino Mišios nepriminė įprastų Katalikų bažnyčiose aukojamų šventų Mišių. Lotynų kalba skambančius liturginius tekstus čia papildė anglų kalbos intarpai, kuriuose Mišias aukojantis kunigas abejoja savo tikėjimu. "Pas mus neįprasta, kad Mišios būtų atliekamos tokiu stiliumi: lotyniškas tekstas ir staiga – vodevilio muzika. Tačiau manau, kad jis įtikino ir konservatyvius žmones, kuriems labiausiai patinka Giuseppe Verdi muzika", – sakė smuikininkė Kristina Domarkienė.

Daugiausiai komplimentų teko amerikiečių baritonui Douglasui Websteriui, įtaigiai atlikusiam kunigo Celebranto partiją. "D.Websterio laikysena – dainavimas, kitų solistų pajautimas ir reagavimas į juos – koncertą pavertė spektakliu. Įsijungė ir mūsiškiai – pradėjo ne tik dainuoti kaip įprastas Mišias ar oratoriją, bet ir vaidinti", – atlikėjus gyrė K.Domarkienė.

Gyrė vienuolyno aurą

Nors koncerte būta garso trukdžių, D.Websteris techninių nesklandumų nesureikšmino. Amerikietis gyrė vienuolyno aurą ir lietuvių atlikėjus. "Šie solistai yra vieni geriausių, su kuriais man teko atlikti Mišias, nesvarbu kur – Carnegie Hall Niujorke ar Vatikane", – tikino D.Websteris. Solistas pasakojo, kad jo kuriamame Celebranto vaidmenyje save atpažino ne vienas katalikų dvasininkas: "Kartą Romoje mane sustabdė vienuolė ir pasakė: "Jūs dainuojate mano istoriją. Iš kur ją žinote?" Celebrante iš dalies save mato ir daug kunigų. Tikėjimas nėra stiprus, jei jis neišbandomas abejonėmis."

Penktadienį į Pažaislį kvies kitas festivalio koncertas – vienuolyno bažnyčioje skambės senoji rusų liaudies sakralinė muzika, atliekama ansamblio "Svetilen".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų