Pereiti į pagrindinį turinį

NMA vadovas bei viceministas stojo prieš teismą

2012-06-05 22:41
NMA vadovas bei viceministas stojo prieš teismą
NMA vadovas bei viceministas stojo prieš teismą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktoriaus Sauliaus Silicko ir buvusio žemės ūkio viceministro Aušrio Macijausko baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo bei 19 tūkst. litų vertės išmaniųjų telefonų pasisavinimo.

Abu kaltinamieji kaltais dėl jiems pareikštų kaltinimų neprisipažino.'

'Esu kaltinamas veikomis, kurių nesu padaręs. Jokiu būdu, ne (neprisipažįstu kaltas-BNS), parodymus duoti sutinku, bet pradžioje reikia išklausyti liudytojus", - sakė A.Macijauskas.

S.Silickas taip pat kaltės nepripažino. Jis sutiko duoti parodymus, bet irgi po liudytojų apklausos.

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikę STT Vilniaus valdybos pareigūnai nustatė, kad organizuodamas NMA vykdomą viešųjų pirkimų konkursą kompiuterinei technikai įsigyti, tuometinis žemės ūkio viceministras kartu su NMA direktoriumi susitarė su tiekėjais į jį įtraukti „Apple iPhone 4“ telefonų pirkimą, to nenurodant dokumentuose.Vilniaus apygardos prokuratūra teismo posėdyje paskelbė, kad pagal iš anksto sugalvotą planą,  S.Silickas iš vienos bendrovės neva agentūros reikmėmis 2010-ųjų rudenį įgijo penkis išmaniuosius telefonus, jų agentūrai neperdavė ir juos su A.Macijausku pasisavino. Telefonai NMA buhalterinėje apskaitoje nebuvo apskaityti.

Bylos duomenimis, vieną telefoną S.Silickas pasiliko sau, kitą davė žmonai o likusius tris perdavė tuometiniam ŽŪ viceministrui A.Macijauskui jo kabinete ministerijoje.Šis vieną telefoną taip pat pasiliko sau, kitą perdavė žmonai, o kitą - Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkui Jonui Talmantui.Prokuratūra teigia, kad valstybės tarnautojai pažeidė principą numatantį, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, įpareigojantį sąžiningai atlikti tarnybines pareigas.

A.Macijauskas sumenkino viceministro vardą ir ministerijos kaip įstaigos autoritetą.Teismo posėdyje antradienį liudytojomis buvo apklaustos abiejų kaltinamųjų žmonos.Tai jau antra baudžiamoji byla, kurioje buvęs viceministras sulaukė įtarimų.Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pernai gruodžio 8 dieną atvertė baudžiamąją bylą, kurioje A. Macijauskas taip pat apkaltintas piktnaudžiavimu tarnyba - esą 2010 metų rudenį, pasinaudodamas tuomet eitomis pareigomis ir siekdamas asmeninės naudos, nurodė be konkurso Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kėdainių žemėtvarkos skyriaus vadovu skirti Vigimantą Kisielių.

A. Macijauskas iš žemės ūkio viceministro pareigų atsistatydino praėjusių metų rudenį esą dėl šeimyninių aplinkybių. Premjeras A.Kubilius praėjusių metų spalį pasirašė potvarkį, kuriuo A.Macijauską paskyrė savo visuomeniniu konsultantu žemės ūkio klausimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų