Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo senų skolų Vilnių išgelbės naujos skolos

2010-10-08 07:29
Dydis: R.Adomavičius išdavė, kad Vilniaus savivaldybė norėtų papildomai pasiskolinti tiek, kiek jau yra prasiskolinusi – daugiau kaip 380 mln. litų.
Dydis: R.Adomavičius išdavė, kad Vilniaus savivaldybė norėtų papildomai pasiskolinti tiek, kiek jau yra prasiskolinusi – daugiau kaip 380 mln. litų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sostinės valdžios atstovai pareiškė, esą netrukus miesto finansinė padėtis pasitaisys. Pasirodo, skolose skendintis Vilnius nuo skolų gelbėsis skolindamasis.

Užuodžia šimtus milijonų

"Labai labai pagerės", – tokiais žodžiais miesto finansų perspektyvas neseniai apibūdino Vilniaus mero pavaduotojas Romas Adomavičius. Jis 1diena.lt teigė, esą sostinės kišenė jau kitąmet gali būti papildyta suma, artima savivaldybės einamųjų skolų sumai, kuri, oficialiais Finansų ministerijos duomenimis, liepą siekė beveik 382,6 mln. litų.

"Finansų ministerija mums pažadėjo, kad mes turėsime galimybę finansus susitvarkyti. Dabar dirbame namų darbus. Kai tai įgaus aiškius kontūrus, tikrai paskelbsime. Kalbama apie einamąsias savivaldybės skolas – maždaug apie šitą sumą. Netgi truputėlį daugiau", – dėstė R.Adomavičius.

Grąžins negreitai

Vicemeras išdavė, kad finansinės miesto problemos bus sprendžiamos didinant sostinės savivaldybės skolinimosi limitą. Tačiau R.Adomavičius įsitikinęs, kad papildomos paskolos miesto ne tik neapsunkins, bet daug kam netgi palengvins gyvenimą.

"Dabar savivaldybė apsunkina visų miesto įmonių gyvenimą – nemoka už darbus ir paslaugas. Tai yra labai blogai. Ieškome išeities, kad ir įmonės galėtų gyventi, ir savivaldybė", – teigė pašnekovas.

Pasak jo, naujos skolos miesto neprislėgs. Esą jos bus pamažu grąžinamos nedidelėmis dalimis – tikimasi visiškai išsimokėti per 20 metų. "Kalbame apie tai, kaip šitą skolą išdėstyti per 20 metų. Kad Vilniaus miesto biudžetas nepajustų to išsimokėjimo – va, kur yra visa esmė. Kad ateinančios ir dar kitų kadencijų miesto tarybos neatsidurtų prieš sieną, kurios negali įveikti", – aiškino R.Adomavičius.

Daugiau planuojamo skolinimosi detalių politikas neatskleidė: "Reikia pirma padaryti, o paskui paskelbti."

Paskola – ne panacėja

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja Giedrė Balčytytė 1diena.lt teigė, esą numatomi finansiniai sprendimai nepagydys Vilniaus piniginę kamuojančių ligų. Pasak jos, miestui tiesiog numatoma leisti dar labiau prasiskolinti, kad būtų padengtos svarbiausios dabartinės skolos.

"Vilniaus mieste susidariusias problemas reikia spręsti, nes aišku, kad skola savaime niekur nedings. Savivaldybei gali būti pavesta spręsti problemą, bet ne sprendžiama už ją, – sakė G.Balčytytė. – Atsižvelgiant į Vilniaus miesto savivaldybės finansinę situaciją svarstoma galimybė, teikiant biudžeto projektą Vyriausybei, Vilniaus miesto savivaldybei 2011 m. peržiūrėti ar padidinti skolinimosi limitą. Tam, kad Vilniaus miesto savivaldybė galėtų pasiskolinti palankesnėmis sąlygomis ir perfinansuoti esamas skolas, atsiskaityti su esamais kreditoriais."

Pašnekovė akcentavo, kad jeigu Vilniaus valdžiai ir bus uždegta žalia šviesa imti naujas paskolas, tai nereiškia, jog papildomus milijonus bus galima naudoti bet kur, kur sumanys politikai.

"Būtina pabrėžti, kad skolinimosi limitas būtų padidintas tik su griežtais apribojimais. Kad bus nustatyta, jog pasiskolintas lėšas savivaldybė turės teisę naudoti tik esamoms brangesnėms skoloms perfinansuoti (pasiskolinti palankesnėmis sąlygomis tam, kad grąžintų susidariusias skolas) ir jau esamiems kreditoriniams įsipareigojimams finansuoti", – kalbėjo G.Balčytytė.

Pasak jos, jeigu Seimas iki šių metų pabaigos pritars 2011 m. valstybės ir savivaldybių biudžeto projektui, naujomis skolinimosi galimybėmis sostinės valdžia galės naudotis jau kitų metų pradžioje.


Su rinkimais nesieja

Planuojamas Vilniaus finansinės padėties pagerėjimas, lyg tyčia, sutampa su artėjančiais savivaldos rinkimais. Jei savivaldybei bus leista skolintis esamoms skoloms padengti, jau sausį, likus nepilniems dviem mėnesiams iki rinkimų, politikai turės progą pasigirti žygdarbiu. Tačiau tiek R.Adomavičius, tiek Finansų ministerija tvirtina, kad Vilniaus biudžeto skylių lopymas su rinkimais nesusijęs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų