Pereiti į pagrindinį turinį

Per oficialius posėdžius politikai pramogauja

2012-04-14 07:00
Per oficialius posėdžius politikai pramogauja
Per oficialius posėdžius politikai pramogauja / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno miesto tarybos posėdžiuose kartais galima pasijusti tarsi naktiniame klube ar interneto kavinėje. Valdžios rūmų salėje kai kuriems politikams negalioja jokie protokolo reikalavimai: nei elgesio, nei aprangos.

Nemokamas cirkas miestiečiams

Miesto tarybos veiklos reglamente nurodyta, kad politiko pareiga – dalyvauti posėdžiuose, tačiau niekur nekalbama, ką politikas turėtų per juos veikti.

Kauno miesto tarybos nariams, atrodo, fantazijos netrūksta, kai svarstomi miestiečiams svarbūs klausimai: vieni žaidžia kompiuterinius žaidimus ar naršo po internetą, kiti randa akimirką ir numigti, o politikės – pasirūpinti savo grožiu. Kartais savivaldybės salėje moteriškų kvepalų aromatas susimaišo su alkoholio tvaiku. Galima įtarti, kad kai kurie tarybos nariai balsuoja lengvai apsvaigę.

Paskutiniame miesto tarybos posėdyje bene daugiausia politikų dėmesio sulaukė Aušra Ručienė, o tiksliau, kaunodiena.lt patalpinta jos erotiška nuotrauka iš posėdžio. Miesto tarybos nariai ją rodė savo telefonuose vieni kitiems, aptarinėjo, o kai kurie ir pasitalpino socialiniuose tinklalapiuose.

„Tarybos nariai yra žmonės, ir visko pasitaiko. Sutinku, kad ne visada politikai rodo deramą pavyzdį, bet rinkėjai turi teisę juos įvertinti per rinkimus“, – tarybos narių munduro garbę bandė užstoti Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Nuobodulį blaško kompiuteriu

„Girdėjau pastabų dėl mano prisnūdimų per posėdžius. Turiu rimtą akių ligą – ar iš žmogaus bėdos galima šaipytis? O šiaip esu labai energingas žmogus ir verdu per tuos posėdžius. Miegoti neturiu kada“, – tikino partijai „Tvarka ir teisingumas“ atstovaujantis vicemeras Vytautas Vasilenko.

„Aš žaidžiau pokerį ir buvau užtiktas su dviem tūzais rankoje. Parodžiau blogą pavyzdį kauniečiams“, – ironiškai pliekė save Darbo partijos frakcijos seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius, tačiau tikino, kad kompiuterinį žaidimą žaidė per pertrauką, per kurią pristatinėta jam neįdomi informacija.

Jaunalietuvis Aušrys Kriščiūnas neslėpė, kad per posėdį kompiuterį naudoja įvairiems tikslams, tačiau nemano, jog šis technologijos išradimas trukdo dirbti. Šis politikas per praėjusią savaitę vykusį posėdį vienas pirmųjų savo facebook.com profilyje įsidėjo A.Ručienės nuotrauką ir ją komentavo su draugais.

„Aš kompiuterio į posėdžius nesinešioju, kad niekas neįtartų, ką su juo veikiu, ir kad pagundų nekiltų“, – nusijuokė liberalcentristas Kęstutis Mikėnas.

Vis dėlto akivaizdu, kad kompiuterių era gerokai paįvairino tarybos nariams prailgstančius posėdžius, kurie užtrunka ir dėl pačių politikų pomėgio pasisakyti kone kiekvienu klausimu.

„Nenoriu vardyti pavardžių, bet yra trys nuolatiniai tarybos nariai, kuriems prabilus, pažeidžiamos bet kokios normos“, – įsitikinęs G.J.Furmanavičius.

K.Mikėnas pareiškė, kad ir jį erzina per daug kalbantys kolegos, tačiau pats mėgsta per posėdžius itin aktyviai reikšti savo nuomonę ir galėtų pretenduoti į aštrialiežuvio titulą. „Kai buvau opozicijoje, taip pat daug šnekėjau, bet taip tuščiai gaištamas laikas“, – bandė teisintis K.Mikėnas.

Balsavimas – su kvapeliu?

Ne vieną kadenciją taryboje dirbantis K.Mikėnas kritikos strėles dažniausiai nukreipia tik į vyriškos lyties politikus. Moteris koleges taryboje kiekvieną kartą dosniai apdalija bučiniais, o kai kurie politikai nevengia K.Mikėną patraukti per dantį – esą jo gerą ūpą palaiko velnio lašai.

„Yra žmonių, kuriems visada atrodau girtas. Jei žmogus girtas, jis išsiblaivys, o jeigu kvailas, tai toks jau ir liks visą gyvenimą“, – rėžė K.Mikėnas. Pasak jo, nieko blogo, jeigu žmogus išgeria dvidešimt gramų, kad „sloga nekibtų“.

Keli tarybos nariai yra užsiminę, kad nuo seno „Tyntos“ pravarde žinomas A.Kriščiūnas kartais taip pat posėdžiauja „su kvapeliu“. Pats politikas tokias kalbas vadina gandais.

„Gandų lygis stebina. Jeigu kas nors matė mane neblaivų, tai kitąkart siūlau prieiti prie manęs ir pasikalbėti“, – atkirto A.Kriščiūnas.

Jaučiasi kaip vakarėlyje

Įprasta, kad politikai, ypač per oficialius posėdžius, turėtų laikytis griežtų aprangos protokolo reikalavimų. Tačiau jų paiso tik dalis Kauno miesto tarybos narių.

Iš pirmo žvilgsnio labiau panašus į bohemos atstovą nei į politiką A.Kriščiūnas įsitikinęs, kad nereikia reikalauti to paties iš aukščiausių miesto vadovų ir eilinių tarybos narių.

„Manau, kad protokolo reikalavimai perlenkti. Aš į posėdžius visada ateinu su švarku“, – tikino jaunalietuvis, nenorintis ir neketinantis atsisakyti džinsų.

Visada kostiumą vilkintis vicemeras V.Vasilenko įsitikinęs, kad drabužiai – labiau moteriška tema, bet prisipažino, jog pats jaustųsi nejaukiai į posėdį atėjęs su megztiniu ar juolab – su sportiniu kostiumu.

„Laiko gilintis į madas neturiu. Mūsų frakcija tikrai rengiasi deramai. Moterų iškirptės per daug gilios? Sijonai per trumpi? Galbūt manęs jau nelabai ir domina, bet mūsų frakcijos moterys labai gražios ir tvarkingos“, – savo bendrapartietėms Loretai Kekienei ir A.Ručienei pagyrų negailėjo V.Vasilenko.

 

Tačiau ne visi valdžios vyrai tokios pat nuomonės. „Viena tarybos narė turbūt neskiria naktinio klubo nuo posėdžių salės – kartais to grožio būna per daug“, – šyptelėjo G.J.Furmanavičius. Panašios nuomonės laikosi ir kitas kolega K.Mikėnas, bet politikių išvaizdos viešai aptarinėti nedrįso. „Paskui žmona iš namų neišleis – einu posėdžiauti, o paaiškės, kad į svetimas moteris dairausi“, – nusijuokė tarybos narys.

Iškirptės ir trumpi sijonai

„Manau, kad mano apranga tinkama. Iš tiesų labai daug dėmesio skiriu aprangai, nes jos kodas reikalaujamas ir einant į teismo posėdį“, – įsitikinusi advokatė ir politikė A.Ručienė, kuriai dėl išvaizdos dėmesio tikrai netrūksta.

A.Ručienė ir jos partijos kolegė L.Kekienė ne tik išsiskiria giliomis iškirptėmis ir sijonų ilgiu. Per posėdžius moterys nevengia ir kvepalais pasišlakstyti, tačiau, anot A.Ručienės, darbui tai netrukdo.

„Jeigu moterys truputėlį pasikvepins, manau, kad tarybos posėdis nenukentės. Bus tik malonesnis kvapas salėje, jeigu kas nors nelabai maloniai kvepia. Sėdėti kvepiančioje aplinkoje maloniau. Aš visada už tai. O lūpas reikėtų pasidažyti prieš įeinant į posėdžių salę“, – savo nuostatas dėstė tarybos narė.

Kai kurie tarybos nariai patyliukais piktinasi, o kai kurie kolegos su šypsena palydi įspūdingais aukštakulniais avinčią ir sijonus gerokai aukščiau kelių seginčią politikę, tačiau dėl to A.Ručienė visai nesisieloja.

„Ar žinau, kas yra trumpas sijonas? Trumpas yra trumpas. Aš niekada su trumpais sijonais į posėdį nevaikštau. Vaikštau su tokiais, kurie yra prie kostiumėlio ir kurie dera tokiai situacijai“, – žodžių kišenėje neieškojo tarybos narė. Jos žiniomis, protokolas nedraudžia segėti sijono, kuris yra 15 centimetrų virš kelių.

„Pakulnė moteriai kaip tik suteikia elegancijos ir man tai gražu. Visada aviu tokius batus ir pati studijuoju protokolą – nedrįstu su raudonomis pėdkelnėmis arba raudonais ar violetiniais megztukais į posėdį eiti“, – kritikos strėles nuo savęs bandė nukreipti A.Ručienė.

Meras: uniformų juk neįvesi

„Mačiau visokių vaizdų ir visokių nuotraukų iš tarybos, bet juk uniformų politikams neįvesi“, – nenorėjo būti labai griežtas savo kolegoms dėl aprangos meras A.Kupčinskas.

Jis tik užsiminė, kad kasmet Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus darbuotojai miesto politikams išdalija protokolo atmintines. Meras tikisi, kad kiekvienas tarybos narys jas bent paskaito. „Negaliu priekaištauti. Gero elgesio ir aprangos dalykai priklauso nuo paties žmogaus“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

Diplomatinio protokolo ir tarnybinio etiketo ekspertas Arminas Lydeka laikosi griežtesnės pozicijos, vertindamas tarybos narių aprangą.

„Tarybos nariai jau yra aukšto rango politikai, išrinkti kaip miestą valdanti bendruomenė, ir privalo laikytis protokolo reikalavimų – vilkėti dalykinę darbinę aprangą“, – neabejoja A.Lydeka.

Anot jo, kiek atlaidžiau galima vertinti mažų miestelių politikų išvaizdą, tačiau kalbant apie didžiuosius miestus, tarybos nariai turėtų būti protokolo normų propaguotojai.

Į gražinimosi procedūras posėdžių salėje protokolo ir etiketo ekspertas žvelgia kritiškai. Pasak A.Lydekos, net jei moterys nori būti itin gražios, tam yra „susitvarkymo kambariai“, kur galima ir pasidažyti, ir pasipudruoti, ir nuskilusį nagą nusikirpti.

Užsnūsta ir valstybių vadovai

A.Lydeka gerokai atlaidesnis pasiteiravus apie posėdžiuose užsnūstančius ar su kvapeliu posėdžiauti atėjusius vietos valdžios atstovus.

„Negalima dėl to pykti ant žmonių, jeigu jie kur nors užsnūsta. Tai fiziologinis dalykas“, – įsitikinęs etiketo ir protokolo žinovas. Pasak jo, taip nutinka ir labai aukštiems užsienio šalių politikams arba pareigūnams, tad stebėtis nereikia, kad miegas darbo vietoje palaužia daug dirbančius žmones. A.Lydeka pastebi – tai neturi trukdyti kitiems ir pačiam darbui, kaip ir alkoholio vartojimas.

Jei nuo politiko sklinda svaigalų kvapas, tačiau tai nekeičia jo elgsenos ir darbo, bėdos nėra, nes alkoholio vartojimas ne nusikalstama veikla, ir kiekvienas žmogus sprendžia, kada ir kaip jį vartoti.

„Jeigu tarybos narys apsvaigęs ir tai akivaizdu – jo eisena nekoordinuota, mintys nerišlios, kalbėsena nesuprantama, be abejo, tai neleistina. Etikos komisija turėtų atkreipti į tai dėmesį“, – pastebėjo A.Lydeka. Tačiau reikėtų pastebėti, kad daug griežčiau vertinami alkoholį darbe vartojantys valstybės tarnautojai arba privataus verslo darbuotojai.

Pabudęs nežinojo, kas vyksta

Išradingumu nesiskundė ir dabartinių tarybos narių pirmtakai. Praėjusią kadenciją televizijos operatoriai užfiksavo, kaip tuometinis vicemeras Algimantas Kurlavičius šukomis krapštė netvarkingas savo panages.

 

Kitas praėjusios kadencijos tarybos narys Bronislovas Kučinskas mėgdavo pasnūduriuoti, bet prasidėjus klausimams ir diskusijoms pralinksmindavo kolegas sušukdamas: „Ponai, ką mes čia dabar darome?“

 


 

Komentarai

Jūratė Norvaišienė, Kauno miesto tarybos Etikos komisijos pirmininkė

Išgėrusių tarybos narių dar nemačiau, bet tikrai tai nesuderinama su tarybos nario darbu. Sunku pasakyti, ką tarybos nariai per posėdžius veikia su kompiuteriais. Kompiuteriuose gauname tarybos posėdžiams reikalingą medžiagą, bet aš su ja susipažįstu namuose, nes kompiuteris sunkokas, nesinešu į posėdžius. Reikės atkreipti dėmesį, ką kiti kolegos veikia. Dėl aprangos – reikėtų paisyti protokolo reikalavimų, bet turime demokratiją ir ja džiaugiamės. Jeigu pasakysi, kad vieno ar kito tarybos nario apranga nepatinka, tai greičiausiai sulauksi reakcijos: „O koks tavo reikalas?“ Niekur neparašyta, kaip tarybos narys turi rengtis. Ir Seime visko matome. Aš kol kas nežinau, ar galiu kaip Etikos komisijos pirmininkė ką nors inicijuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų