Pereiti į pagrindinį turinį

Oro uostas – nesvetingas

2008-01-09 09:00

Visos automobilių stovėjimo aikštelės šalia Tarptautinio Vilniaus oro uosto jau seniai mokamos. Tačiau netgi jose rasti laisvą vietą – laimės dalykas.

Atvykusieji į oro uostą vis dažniau susiduria su automobilių stovėjimo aikštelių problema.
Vienus erzina paslaugos kainos, kiti keikiasi bandydami atrasti vietą, kurioje būtų galima tvarkingai pasistatyti automobilį.
„Anksčiau nebuvo jokių kliūčių greitai ir patogiai pasistatyti automobilį. Dabar reikia daugybę kartų sukti aplink visas aikšteles, kol ilgiau palūkėjus pasiseka rasti ir pasinaudoti atsilaisvinusia vietele“, – teigė dažnai svečių iš užsienio pasitikti atvažiuojantis pardavimo vadovas Mangirdas Šapranauskas. Vyrą erzina ir tai, kad prie stovėjimo aikštelių susidaro spūstys, jos pasitinka vos įvažiavus į F.Vaitkaus gatvę.

Iš visų Vilniaus oro uosto teritorijoje esančių automobilių stovėjimo aikštelių artimuosius išlydintiems ar pasitinkantiems žmonėms skirtos tik keturios. Jas valdanti ir sistemą reguliuojanti bendrovė „Unimodus“ jau nuo 2003-iųjų stengiasi kuo kokybiškiau reguliuoti automobilių srautus ir gerinti aptarnavimo kokybę.
„Valdome visas keturias automobilių stovėjimo aikšteles. Trys iš jų yra po atviru dangumi. Ketvirtoji, daugiaaukštė, skirta transporto priemonėms stovėti ilgą laiką, sukelia mažiausiai rūpesčių. Būtent ja naudojasi keleiviai, išvykstantys parai ar ilgesniam laikui. Paslaugos kaina už parą yra 24 litai“, – sakė „Unimodus“ firmos vadybininkas Vaidas Ulys. Pasak jo, bendrovė turi nuolatinių klientų, kurie jau ne pirmus metus naudojasi jų paslaugomis Tačiau V.Ulys pripažino, kad visiškai kita situacija yra su trumpalaikio automobilių stovėjimo aikštelėmis, kuriose paslaugos kaina priklauso nuo stovėjimo trukmės. „Minimali automobilio stovėjimo trukmė, už kurią privaloma susimokėti, yra pusvalandis. 30-ties minučių kaina yra 3 litai. Tokiose aikštelėse pasitaiko nemažai nesąžiningų ir apskritai nekultūringų klientų“, – pasakojo V.Ulys.
Bendras visų aikštelių stovėjimo vietų skaičius siekia 1200. Daugiaaukštė, kuri dažniausiai būna visiškai užpildyta, yra 650-ties vietų. Likusios stovėjimo vietos – lauko aikštelėse, naudojimosi jomis sistema buvo pakeista nuo 2003 m. rugsėjo.

Nekultūringi klientai

Anot V.Ulio, bendrovė ieško būdų, kaip gerinti aptarnavimo kokybę. Nuo praėjusių metų gruodžio 15 d. firma įdiegė švieslentę, stovinčią vos tik įvažiavus į F.Vaitkaus gatvę. Joje informuojama, kiek ir kokioje automobilių stovėjimo aikštelėje yra laisvų vietų.
„Švieslentė specialiai buvo statoma tik įvažiavus į F.Vaitkaus gatvę, kad klientas jau iš anksto orientuotųsi, kuria kryptimi turi važiuoti, kad rastų laisvą vietą. Taip susidaro mažiau spūsčių“, – teigė V.Ulys.
„Pasitaiko atvejų, kai automobilio savininkai išvažiuoti bando tiesiog šalitgatviais. Tada mums padeda eismo priežiūros pareigūnai. Kitas atvejis, kai klientas neva pameta talonėlį su fiksuotu automobilio stovėjimo laiku ir teigia, kad savo transporto priemonę aikštelėje laikė vos keliolika minučių. Ginčytis netenka ilgai, apie 90 proc. ginčų nutraukiame pasakydami, kad viskas filmuojama ir įrašinėjama“, – pasakojo V.Ulys.
Dar viena dažna problema – netvarkingai pastatytos mašinos tarp nubrėžtųjų linijų aikštelėje.
Žmonės skuba kaltinti kitus ir prabrėžia problemą, kad trūksta vietų aikštelėje, neatsižvelgdami į savo elgesį. Patys pasistato netvarkingai mašinas, tarkim, neretai per dvi vietas. Tad akivaizdu, kad taip užima dar vieną vietą“, – dėstė bendrovės „Unimodus“ valdybos pirmininkas Gintas Bliuvas.

Pateisina policijos darbą

Dauguma piktinasi, kad nors trumpam stabtelėjus gatvėje oro uosto teritorijoje, iš karto sulaukiama policijos dėmesio. Neretai būna ir nubausti už vos kelias stovėjimo minutes.
„Vairuotojas, nors ir trumpam sustojęs ir įjungęs avarinius žibintus, nusižengia. Juk sustoti neleistinoje vietoje yra Eismo taisyklių pažeidimas. Juolab tokioje teritorijoje, kur yra sugriežtintas saugumas. Taip pat tokie vairuotojai trukdo pravažiuoti A.Gustaičio gatve ar Rodūnios keliu. Policija atidžiai stebi Vilniaus oro uosto teritorijos gatvės saugumą“, – tikino G.Bliuvas.
Pasak valdybos pirmininko G.Bliuvo, dažnai žmonės patys nesirūpina savo gerove:
„Dažniausiai pasikartojanti oro uosto keleivių klaida ta, kad viską pasilieka paskutinei minutei. Atvykę besibaigiant keleivių registracijai puola ieškoti, nervinasi ir pyksta neradę laisvų vietų automobiliui. Siūlyčiau atidžiau planuoti atvykimo laiką, įtraukiant tai, kad Vilniuje dažnai būna eismo grūstys.“
Valdybos pirmininkas prasitarė apie tolesnius planus. „Aikštelės bus plečiamos ir statomos, tam yra kaupiamos lėšos. Turint omenyje, kad didėja Vilniaus oro uosto aptarnaujamų skrydžių ir keleivių skaičius, stovėjimo aikšteles plėsti yra tiesiog būtina“, – pažadėjo G.Bliuvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų