Papasakojo, kokie darbai vyksta Lukiškių aikštėje

Lukiškių aikštėje jau įpusėjo pirmasis tvarkymo etapas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama žemės darbams. Kol dar vyksta kasinėjimai, vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė planuoja antrąjį rekonstrukcijos maratoną, kuris prasidės pavasarį ir aikštę papuoš 350 tūkst. eurų kainuojančiu interaktyviu fontanu.

Darbo turėjo ir archeologai

Šiuo metu praeiviai vienos svarbiausių sostinės aikščių negali atpažinti – ji skęsta purvynuose, iškasinėtos duobės, suversti žemių kalnai. Tvarkant aikštę neliko ilgus metus ten žydėjusių alyvmedžių, suoliukų ir šviestuvų. Vilniečiai ir miesto svečiai šiuo metu neturi galimybės žengti šia aikšte – joje vykdomus darbus gali pamatyti tik per tvorą.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius LRT.lt sako, kad tokią aikštę matysime iki pavasario, nes dabar vyksta pirmasis darbų etapas.

Pirmajame etape bus išmontuoti senieji šviestuvai, suolai, danga, atnaujintos inžinerinės sistemos – elektros kabeliai, laistymo sistemos, bus paklota nauja danga.

Visi žemės darbai vyksta saugomose teritorijose, tad žemės darbų vietose visų pirma buvo atlikti archeologiniai tyrimai ir žvalgymai. Naujienų agentūra BNS skelbė, jog archeologai šioje vietoje aptiko kelis šimtus vertingų radinių. Tai –ne tik kelių amžių senumo monetos, bet ir kauladirbių pusgaminiai, strėlės antgalis ir papuošalai, žymintys totorių gyvenimo šioje vietoje pėdsakus.

Kaip portalui LRT.lt teigė vienos iš konkursą sutvarkyti Lukiškių aikštę laimėjusių įmonių „Infes“ atstovas Dovydas Latvinskas, detalieji archeologiniai tyrimai jau atlikti, o šiuo metu ruošiama ataskaita.

„Radiniai pristatyti visuomenei, o žvalgomieji tyrimai bus atliekami visos rekonstrukcijos metu, kol bus priduotas objektas. Niekas negali pasakyti, kiek leis dirbti oro sąlygos. Mes, kaip rangovai, dėsime visas pastangas, kad galėtume dirbti daugiau. Dabar aikštėje išmontuoti šviestuvai, jie išvežti į nurodytas vietas. Šiuo metu ruošiami dangos pagrindai“, – pasakoja D. Latvinskas.

Kaip teigia R. Šimašius, šiemet planuojama padaryti tvarkymų už 1,5 mln. eurų. Daugiausia tai – žemės bei įvairūs komunikaciniai darbai. „Dabar daromi gal net mažiausiai matomi žemės darbai, tačiau jie yra labai svarbūs“, – situaciją aptaria R. Šimašius.

Pasak mero, rudenį ir žiemą (priklausomai nuo oro sąlygų), yra ir bus tvarkomi žemėje esantys vamzdynai, lietaus nuotekų, vandens bei elektros tinklai. Taip pat bus tvarkomi takai ir pievos.

Tariamasi dėl pavasario ir vasaros darbų

Tuo metu antrasis Lukiškių aikštės rekonstrukcijos darbų etapas turėtų prasidėti pavasarį. Vilniaus miesto savivaldybė ir vyriausybė tariasi dėl būsimų darbų.

„Praėjusį ketvirtadienį vyriausybėje turėjome pasitarimą. Antrojo etapo metu būtų baigti tvarkyti visi takai, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, šviestuvai, suolai ir kiti gražūs elementai“, – planus dėsto sostinės meras R. Šimašius.

Kitame etape bus įrengta požeminių lietaus nuotekų, vandentiekio sistema, nauji šviestuvai, tvarkoma augmenija, įrengiami suoliukai, šiukšliadėžės, vaikų žaidimų aikštelė, dviračių takas ir pasivaikščiojimų takai. Taip pat planuojama aikštėje įrengti interaktyvų fontaną.

Abiem rekonstrukcijos etapams Vyriausybė skyrė 3,6 mln. eurų. Tačiau, anot R. Šimašiaus, prie aikštės pagražinimo bei atnaujinimo prisideda ir privatūs rėmėjai. Jie skiria lėšų dalykams, kuriems pinigų neužteko. Pavyzdžiui, rastas finansavimas iš grindinio trykštančiam fontanui įrengti (skirta 350 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimtautas

Rimtautas portretas
O kodėl paminklas negalėtų būti didingas? Aikštė nemaža. Juk Rygoje Motinos-Laisvės paminklas stovi pagrindinėje gatvėje, kryžkelėje, kur vietos gan nedaug. Tėvynė, Laisvė yra didinga, o ne dėl mados skruzdelėlė. priplota prie žemės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių