Pereiti į pagrindinį turinį

Paplūdimiai ruošiami vasaros sezonui

2010-05-16 08:00
Lėšos: savivaldybės pinigai šiemet bus skirti svarbiausiems darbams paplūdimiuose.
Lėšos: savivaldybės pinigai šiemet bus skirti svarbiausiems darbams paplūdimiuose. / Ingos Juodytės nuotr.

Pirmą vasaros dieną Vilniaus paplūdimiuose oficialiai bus atidarytas maudymosi sezonas. Dienraštis pasidomėjo, kaip paplūdimiai ruošiami vasarai ir ką turėtų žinoti maudytis besirengiantys vilniečiai.

Kas tvarkoma?

Vilniuje veikia penki oficialiai patvirtinti paplūdimiai: Valakupių I ir II, Žirmūnų, Salotės ir Žaliųjų ežerų. Jiems tvarkyti savivaldybė šiemet skyrė apie 230 tūkst. litų. Pernai ši suma viršijo pusę milijono. Reikalingus darbus už skirtus pinigus atlieka sutartį su Vilniaus savivaldybe sudariusi bendrovė "Akvalangas".

"Bus stengiamasi daryti viską, kas būtina: įrengtos maudyklos, sutvarkytos prieplaukos, pastatyti ženklai. Bus nubaltinti tualetai. Gal nebus taip, kaip anksčiau buvo daroma, tačiau vis tiek šiek tiek viską atnaujinsime", – dienraščiui sakė savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Valickas.

Jis tvirtino, kad visuose sostinės paplūdimiuose bus įrengtos vaikų maudyklės – plūdurais prie kranto pažymėtos vietos, kuriose vaikams maudytis saugu. Į Valakampių I ir II bei Žirmūnų paplūdimius numatyta atvežti apie 500 t smėlio. Dalis jo jau atgabenta, o iki gegužės 21-osios planuojama parūpinti ir likusią dalį.

"Kalbėjau su Vilniaus paplūdimius prižiūrinčios bendrovės "Akvalangas" direktoriumi. Jis planuoja, kad iki gegužės 21 d. visi darbai paplūdimiuose bus baigti. Tada kviesime Paplūdimių parengimo sezonui įvertinimo komisiją priduoti darbų", – kalbėjo S.Valickas.

Tyrimai – kas dvi savaites

Pasidomėjus, kaip dažnai šiemet vandens telkiniuose bus atliekami vandens kokybės tyrimai ir žiūrima, ar maudynėms vanduo tinkamas, savivaldybės specialistas patikino, kad kiekviename iš penkių paplūdimių numatyti aštuoni privalomi tyrimai.

"Akvalangas" yra sudaręs sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros labaratorija. Pirmas tyrimas numatytas gegužės 17 d. Vėliau tyrimai kiekviename iš šių paplūdimių bus atliekami kas dvi savaites – birželį, liepą, rugpjūtį bus atlikta po du tyrimus, o rugsėjį – dar vienas", – sakė S.Valickas.

Pasak jo, jeigu atlikus tyrimus bus nustatyta, kad vanduo netinka maudytis, paplūdimyje atsiras įspėjamieji ženklai. Apie paplūdimius, kuriuose negalima maudytis, žmonės taip pat bus informuojami per žiniasklaidą.

S.Valickas pabrėžė, jog per pastaruosius kelerius metus atvejų, kad vanduo būtų netinkamas maudytis, nenustatyta.

Gelbėtojų komanda – trise

Miesto tvarkymo skyriaus specialistas nurodė, kad kiekviename paplūdimyje žmonių saugumu rūpinsis po tris žmones – naras, gelbėtojas ir felčeris.

"Tiesa, Valakupių I ir II paplūdimiuose bus tik vienas felčeris, nes paplūdimiai yra vienas šalia kito", – kalbėjo S.Valickas.

Jis patikino, kad gelbėtojai dirbs nuo 8 iki 20 val., o vasaros sezonas numatytas iki rugsėjo vidurio.

Mamos sezoną jau atidarė

Šią savaitę Valakupių I paplūdimyje apsilankę žurnalistai sutiko tik vieną saulėje besideginantį vyriškį, kelias jaunas mamas su mažyliais, vyresnio amžiaus porą ir garbaus amžiaus vyrą, prie vandens atkeliavusį su dvyliktoke anūke.

"Mes sezoną jau atidarėme", – paklaustos, ar laukia oficialaus sezono atidarymo, nusišypsojusios atsakė ant suoliuko įsitaisiuos dvi jaunos mamos. Jos tvirtino į paplūdimį prie Neries su vaikais šiemet atkeliaujančios jau nebe pirmą kartą.

Pašnekovės patikino, kad nors mėgsta šią vietą, niekada čia nesimaudo. "Vanduo nešvarus, upėje sūkuriai, nepaplaukiosi. Krantas nekoks – dumblas, todėl nelendam į vandenį", – viena kitai pritarė moterys, šalia jų išdykaujant mažiesiems.

Mamos sakė, su šeimomis dažniausiai maudytis važiuojančios prie ežerų Nemenčinės miškuose arba į kelis vandens telkinius, esančius netoli Trakų.

"Salotės ežeras – pelkė. Vanduo labai šiltas, įtartinas. Ten juk labai daug žmonių", – linksmai nusijuokė pašnekovė.

Valakupių paplūdimiuose tikino nesimaudanti ir prie vandens su seneliu atvykusi dvyliktokė.

"Čia niekada nesimaudau, važiuoju į Balžio ežerą arba prie Žaliųjų ežerų. Čia upė, be to, vanduo nešvarus", – kalbėjo dviračiu prie vandens atvykusi abiturientė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų