Pareigūno poelgis moteriai tapo pamoka visam gyvenimui: tai – paveikiau nei bauda!

  • Teksto dydis:

Spūstyje strigusi ir tuo metu prie vairo telefonu besinaudojusi Jolita daugiau taip nesielgs. Už tai, kad gavo pamoką visam gyvenimui, ji sakė esanti dėkinga Lietuvos kelių policijos viršininkui.

Savo istoriją moteris papasakojo asmeninėje socialinio tinklo paskyroje ir sutiko ja pasidalyti su skaitytojais.

„Jeigu mano istorija suveiks taip, kaip suveikė man duota viršininko pastaba, galbūt net pavyks išvengti skaudžių pasekmių keliuose“, – kalbėdama su portalo kauno.diena.lt žurnalistais vylėsi Jolita.

„Niekam ne paslaptis – rytiniai kamščiai iš Pilaitės į centrą vairuotojus varo ne tik į neviltį, bet ir į telefonus. Kas belieka, kai vairuoji ir vėluoji – darbas persikelia į online automobilyje. Ne tik vaizdo skambučių pavidalu, bet ir emailų rašymu.

Vieną tokį rytą prieš kokį mėnesį man lėtai judant kamštyje su telefonu rankose, periferijoje pastebiu kitą automobilį, kuris nelenkia, o lygiuojasi. Žvilgteliu į vairuotoją, susidūrus žvilgsniams jis parodo, kad nusileisčiau langą. Ir išgirstu: „Labas rytas, ar suvokiate, ką šiuo metu darote?“ Per tą klausimą spėju ieškoti akivaizdžių policijos ženklų – nėra. Laukiu klausimo pabaigos ir mintys sukasi atsakymas: „Aš tai vairuoju, o jūs stabdote eismą“, bet staiga ant pilietiško vairuotojo peties pamatau kraštelį policijos logotipo.

Labas rytas, ar suvokiate, ką šiuo metu darote?

Tada jau per sekundę mintyse prasisuka scenarijus, kaip moku baudą. Dar bandau kažką lementi, kad „tik atmečiau skambutį, kalta, žinau, kad blogai, labai blogai, kalta“. Tarp mano prisipažinimų kaip tame legendiniame video „žinojau, žinojau“, policininkas informuoja: „Vairuojant telefono negalima net liesti, už telefono naudojimą vairuojant galite netekti vairuotojo teisės trim mėnesiams“. O aš kiek galiu, tiek įterpiu, kad labai kalta ir net akys pradeda drėgti nuo minties, kad vasarą liksiu be automobilio. Nežinau, kas padėjo – ar nuoširdus prisipažinimas ar raudonas lūpdažis, bet gavau tik įspėjimą iki kito karto“, – asmeniniame socialinio tinklo profilyje rašė moteris.

Jolita pasakojo, kad pralenkęs ją pareigūnas spūstyje pakalbino dar vieną vairuotoją, kurį po to už kelių metrų sustabdė stovintis žymėtas policijos automobilis. Kaip spėjo ji, tikriausiai formalumams sutvarkyti.

„Jaučiausi gavusi šansą – daugiau taip nedaryti. Ir nedarau. Supratau, kokia vis dėlto galinga prevencija, ir kur kas paveikiau gauti įspėjimą nei baudą. Šį atvejį vis dar permastydavau ir per tiesioginės komunikacijos efektyvumą. Kiek komunikacijos ir reklamos šia tema bebuvo, kiek to vadinamojo „buzz‘o“, bet geriausia veikia žmonių komunikacija iš lūpų į lūpas, ir ne tik pardavimuose.

Bet čia dar ne viskas. Šią savaitę per žinias žiūrėjau reportažą apie keliuose išaugusį nelaimingų atsitikimų skaičių. Komentavo policininkas – girdėtas balsas, matytas veidas. Užmečiau akį į pareigas, net kojas pakirto – Lietuvos kelių policijos viršininkas.

Ir tai dar ne viskas. Kitą dieną po žinių tame pačiame Pilaitės prospekte aš jį pastebėjau. Didžiavausi savimi – telefonas giliai kuprinėje, dairiausi į šalis, aktyviai dalyvavau eisme – viską mačiau, net per galinio vaizdo veidrodėlį kelių policijos viršininką nežymėtame automobilyje kitoje juostoje. Vis užmečiau akį – pareigūno taktika ta pati, lėtai judėdamas stebėjo vairuotojus. Kadangi judėjome skirtingose juostose, kamštis, o pirma juosta kartais juda greičiau – susilyginome. Jis, aišku, pamatė, kad vairuotoja – pavyzdinga, o aš savimi tokia patenkinta, kad atsisukau su plačia šypsena ir net nejutau, kaip pati atidariau langą.

„Labas rytas, atleiskite, bet labai noriu padėkoti už gerą pamoką, ypač kai iš televizijos žinių supratau, iš ko ją gavau. Tikrai veikia, pagarba!“. Savo tokiu poelgiu iššaukiu plačią šypseną kitoje pusėje, maloniai apsikeitėme dar keliomis frazėmis, gavau palinkėjimą saugiai vairuoti ir saugoti patį didžiausią turtą – tą, kuris sėdi ant galinės sėdynės. Ir maloniai su šypsenomis judėjome kamštyje toliau“, – detalizavo Jolita.

Atleiskite, bet labai noriu padėkoti už gerą pamoką, ypač kai iš televizijos žinių supratau, iš ko ją gavau.

Pasak moters, ar tai būtų paprastas pilietiškas vairuotojas, ar kelių patrulis, ar net pats kelių policijos viršininkas – toks paprastas žmogiškas įspėjimas daro įspūdį, veikia ir tikrai yra vertas padėkos.

„Nebijokime padėkoti net viršininkams! Šio įrašo iliustracija galėtų būti asmenukė su kelių policijos viršininku iš automobilių spūsties Pilaitės prospekte, bet ten man pasakė visiems laikams – telefono vairuojant net liesti negalima! Atsiminkit ir jūs! O jeigu mes, vairuotojai, vienas kitą kelyje pamatę telefonuose sudrausmintume?! Darom? Bet sutariam, nesikoneveikiame, o gražiai – su šypsenomis“ – idėja dalijosi ji.

Primename, kad už kalbėjimą ar naudojimąsi telefonu vairuojant gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Įkliuvus pirmą kartą ir neturint kitų nusižengimų, gali grėsti pusė minimalios baudos – 30 eurų. O šį Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą padarius pakartotinai gresia teisės vairuoti atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elen

Elen portretas
to Tam Tam. Degtinė irgi legali. Prilupsi ir važiuosi? Tuomet pageidautina, kad į sieną kaltum ir vietoje.. bum.. niekam kitam bėdos neatnešęs, o ir vienu debilu keliuose mažiau

Elen

Elen portretas
to Antiradaras. Dar valdžia reikalauja žiemą su žieminėm važinėt. Sėkmės plikledžiais nuo skrdžio. Vienu idiotu mažiau keliuose būtų

White

White  portretas
to antiradaras. Esi antivakseris ir manai labai protingas avinas.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių