Pereiti į pagrindinį turinį

Paroda, skirta absurdui

2012-08-18 23:59
Paroda, skirta absurdui
Paroda, skirta absurdui / DOCMA nuotr.

Frankfurto prie Maino komunikacijos muziejuje šią savaitę duris atvėrė paroda, skirta meniniams kūriniams, kuriuos sukurti įkvėpė absurdiški įspėjimai prekių etiketėse.

Eksponatų autoriai sėmėsi įkvėpimo iš tokių gamintojų įspėjimų, kaip "Nebandykite stabdyti benzininio pjūklo rankomis", "Prieš sudėdami vėžimėlį, išimkite vaiką", "Nesiremkite į įjungtą kaitvietę", "Drabužių ant savęs lygintuvu nelyginti".

"Produkto naudojimas negarantuoja gebėjimo skraidyti", – skelbia užrašas ant Supermeno kostiumo.

Idėja surengti tokią parodą kilo specializuotam Vokietijos žurnalui DOCMA, kuriame rašoma apie dizainą ir vaizdų skaitmeninį apdorojimą. Šiemet pavasarį redakcija paskelbė kvailiausio įspėjimo konkursą ir pasiūlė visiems norintiems siųsti savo kūrinius. Vertinimo komisija buvo sudaryta iš eilinių žurnalo skaitytojų, kurie internete skirstė balus daugiau nei 200 atsiųstų darbų.

Vienas populiariausių buvo vaizdas jauno žmogaus, susikišusio į šnervę veikiantį grąžtą. Iliustracija buvo papildyta tikruoju grąžtų gamintojų įspėjimu: "Nėra skirta asmeninei higienai."

"Visa tai prasidėjo nuo Šiaurės Amerikos gamintojų. Taip jie bandė apsisaugoti nuo teisminių ieškinių iš vartotojų, jeigu staiga šie sugalvotų panaudoti prekę ne pagal paskirtį", – apie tokių įspėjimų istoriją papasakojo Komunikacijos muziejaus direktorius Helmutas Goldas.

Jis priminė plačiai išgarsėjusį atvejį, kai JAV pilietė Stella Liebeck 1994 m. iš korporacijos "McDonald's" prisiteisė 2,9 mln. dolerių už tai, kad ant jos ką tik nupirkto kavos puodelio nebuvo parašyta, jog gėrimas karštas. Moteris apsipylė kava ir patyrė trečio laipsnio nudegimų.

Tikriausiai būtent jai yra skirta parodoje eksponuojama iliustracija su įspėjimu: "Atsargiai! Balvonai irgi gali nusideginti!"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų