Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasarį sostinėje žadami nauji rinkliavos už automobilių stovėjimą aparatai

2012-10-09 09:17
Pavasarį sostinėje žadami nauji rinkliavos už automobilių stovėjimą aparatai
Pavasarį sostinėje žadami nauji rinkliavos už automobilių stovėjimą aparatai / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Daliai vilniečių besiskundžiant dėl nuolat stringančios atgyvenusios atsiskaitymo už automobilių stovėjimą sistemos, miesto transporto vadovai žada, kad jau pavasarį Vilniuje atsiras naujų automatų, kuriuos naudojant bus galima atsiskaityti ir kortelėmis.

Rinkliavos nepriima

Stringantys, gendantys, pinigų nepriimantys automatai – automobilį turinčių vilniečių kasdienybė. Nors sostinės valdžia nusprendė visą senamiestį paversti viena mokama automobilių stovėjimo aikštele, neretai susimokėti vairuotojams neįmanoma.

Vilnietis Aleksandras Sokolovas su šia problema tvirtina susidūręs praėjusį trečiadienį, kai pasistatęs automobilį prie Nacionalinės filharmonijos, kur valanda kainuoja 6 litus, esą išmėgino visus įmanomus atsiskaitymo būdus. Deja, nesėkmingai.

„Su žmona vėlavome į koncertą, bet pasistatęs automobilį pamačiau, kad neturiu smulkių pinigų, piniginėje – tik banknotai. Girdėjau, jog atsiskaityti galima ir trumpąja žinute – nurodytu numeriu ją nusiunčiau. Gavau atsakymą, kad atsiskaityti nepavyko, nes reikia įsigyti kažkokį lipduką, – pasakojo vyras. – Galvoju, tiek to, susirasiu, kur pinigus išsikeisti. Užtrukau dar 5 minutes, tačiau ir vėl staigmena – pasirodo, automatas nepriima 2 litų monetų. Bandau pranešti apie gedimą nurodytu numeriu, bet ir ten niekas neatsiliepia. Tad ramia sąžine, sumokėjęs tiek, kiek kišenėje turėjau smulkių po litą, ir pavėlavęs gal 15 minučių, nuėjau klausytis koncerto.“

Aleksandras tvirtino nuoširdžiai nustebęs, kai grįžęs nerado už valytuvų užkišto baudos kvito. „Nors paprastai, jei tik pavėluoji susimokėti bent 20 minučių, baudą skiria be diskusijų“, – patirtimi dalijosi vilnietis.

Prašo konkretumo

Kad tokių istorijų vis dar būna, savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorius Gintas Bliuvas neneigė. Tačiau jis informavo, jog šiuo metu jau sulaukta pasiūlymų dėl naujų mokėjimo automatų diegimo. Esą jei viešojo pirkimo procedūros vyks sklandžiai, jau netrukus Vilniuje atsiras naujų automatų, kurie ne tik priims debetines mokėjimo bei vilniečio korteles, suteiks galimybę atsiskaityti ne prieš pasinaudojant paslauga, o tai jau padarius, bet ir leis atsiskaityti mobiliuoju telefonu be papildomų priemonių, t. y. lipdukų.

„Analizuojame kiekvieną konkretų skundą, tad ir šiuo atveju reikėtų konkrečios informacijos – kada pastebėtas gedimas, kurioje tiksliai vietoje, ar tuo metu buvo gauta kitų pranešimų. Tik tada galima pasakyti, ar tai – paties vairuotojo piktnaudžiavimas, ar atsiskaityti nepavyko dėl mūsų kaltės. Jei to padaryti iš tiesų nepavyksta, visada prašome pranešti nurodytu telefonu. Tai galima padaryti ir po darbo valandų, veikia atsakiklis“, – patarė G.Bliuvas.

Naujovės jau pavasarį

Anot jo, šiuo metu kaip tik vertinama naujų stovėjimo automatų konkurso dalyvių kvalifikacija, nagrinėjami patys pasiūlymai, lyginamos kainos. Tad jei viešojo pirkimo procedūros neįstrigs teismuose, naujovių galima sulaukti jau „nutirpus pirmajam sniegui“, t. y. 2013-ųjų pavasarį.

„Nuo senųjų tie automatai skirsis tuo, kad bus saugesni, apsaugoti nuo vandalų ir bandymų pasipelnyti juos užkišant, taip pat bus įjungti į bendrą sistemą, kuri akimirksniu praneš apie gedimą. Planuojame, kad bus sudaryta galimybė atsiskaityti ir vilniečio kortele, kad mokėti reikės tik išvažiuojant, o ne statant automobilį. Kol kas galimybės atsiskaityti popieriniais pinigais nenumatoma, nes sumos nedidelės. Tačiau brangiausiose stovėjimo zonose numatyta leisti atsiskaityti ir debetinėmis kortelėmis. Taip pat patobulinsime sistemą, kad būtų galima susimokėti trumpąja žinute ir neturint lipduko, kaip yra Taline“, – pasakojo „Susisiekimo paslaugų“ vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų