Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislis — tarsi nacionalinis stadionas

2008-01-30 00:00

Pirmą kartą posėdžiavusi visuomeninė Pažaislio taryba ieškojo būdų, kaip pagreitinti architektūrinio ansamblio remontą. Miesto valdžios paprašyta skirti pinigų.

Pirmą kartą posėdžiavusi visuomeninė Pažaislio taryba ieškojo būdų, kaip pagreitinti architektūrinio ansamblio remontą. Miesto valdžios paprašyta skirti pinigų.

Pernai įsteigtos viešosios įstaigos „Pažaislio kultūros ir turizmo centras“ direktorius Egidijus Buika pasiūlė Kauno miesto savivaldybei tapti šios įstaigos dalininke. Dabar ja yra tik Lietuvos Švento Kazimiero seserų kongregacija,

Pažaislio tarybos narys Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, kad šį prašymą turės nagrinėti miesto tarybos kolegija, kuri pateiks siūlymą tarybai.

„Pažaislio kultūros ir turizmo centras“ ketina rengti investicinį projektą ir apie 10 milijonų litų prašyti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Dalį projektui reikalingų lėšų tikimasi gauti iš miesto savivaldybės.

„Visų pirma reikia parengti paveldo apsaugos specialųjį planą, paskui – techninį ir investicinį projektus, tik tada galima tikėtis pinigų iš fondų. Pažaislio ansamblis – visos Lietuvos baroko perlas. Reikėtų, kad Vyriausybė rastų pinigų Privatizavimo fonde ir galėtume parengti techninį projektą. Šis architektūros palikimas mūsų valstybei ne mažiau svarbus nei Vilniuje statomas nacionalinis stadionas. Jo techniniam projektui rengti skirta 3 milijonai litų iš Privatizavimo fondo“, – pastebėjo meras.

Specialųjį planą gali užsakyti tik Kultūros paveldo apsaugos departamentas, todėl nutarta jo atstovus kviesti į Pažaislio tarybą. Kompozitorius Giedrius Kuprevičius siūlė įkurti fondą, kuriame būtų renkamos lėšos Pažaislio vienuolynui remontuoti.

Pažaislio taryba taip pat siūlo sustiprinti vienuolyno aplinkos apsaugą: įrengti automobilių eismą ribojančius užtvarus, vaizdo kameras.

Vienuolyną prižiūrinčios vienuolės stengiasi prižiūrėti joms patikėtą vienuolyno kompleksą, tačiau jų pastangų per maža. Baroko ansamblyje nėra šildymo ir vėdinimo sistemų, sanitarinių mazgų ir kitų normaliai kompleksui funkcionuoti reikalingų komunikacijų.

Pernai buvo tvarkomi Pažaislio bažnyčios bokštai. Per trejus metus iš Kultūros paveldo departamento biudžeto lėšų turėtų būti sutvarkyta avarinės būklės liepų alėjos tvora.

Pernai aptvarkyta vienuolyno šiaurinė oficina, kurioje įrengta nedidelė seminarų salė, suvenyrų parduotuvėlė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų