Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislis tviska prezidentiniu ritmu

2009-03-17 09:00
Pažaislis tviska prezidentiniu ritmu
Pažaislis tviska prezidentiniu ritmu / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pažaislio vienuolyno prieigos švarinamos tik laukiant ypatingų svečių.

Nuo besimėtančių šiukšlių Pažaislio vienuolyno aplinką gelbsti tik aukštų užsienio svečių vizitai. Tuomet komunalininkai suskumba sutvarkyti teritoriją.

Vienąkart išvalyti neužteko

Šiandien Kaune viešės Bulgarijos prezidentas Georgijus Parvanovas, kuris bus pakviestas apžiūrėti ir Pažaislio vienuolyno. Šio architektūros ansamblio prieigose vakar mėtėsi buteliai, žėrėjo stiklo šukės, plaikstėsi popieriai ir kiti dieninių bei naktinių iškylautojų atributai. Sunku patikėti, bet prieš praėjusį penktadienį, kuomet vienuolyne lankėsi Austrijos prezidentas Heinzas Fischeris, ši automobilių stovėjimo aikštelė buvo išvalyta.

Miesto savivaldybės užsakymu bendrovė "Kauno švara" šiandien rytą į Pažaislį atsiųs mobilią valytojų brigadą. Keturi ar penki žmonės per valandą sutvarkys aikštę, kad aukštas svečias nė neįtartų, koks įprastinis šios vietos vaizdas.

Kol kas Pažaislio vienuolyno prieigos neįtrauktos į valymo darbų programą, kurią sudarė miesto savivaldybė. Jei ne prezidentų vizitai, vienuolyną juostų dar riebesnis šiukšlių sluoksnis.

Nutirpus sniegui stiklo šukių, plastikinių butelių ir kitokių šiukšlių nusagstyti kilimai išlindo aikštelėse, iš kurių atsiveria nuostabūs miesto vaizdai ir į kurias galima atkakti su visu "baru" – automobiliu. Ratuoti romantikai pernelyg pavargę paėjėti keliasdešimt metrų iki šiukšlių konteinerio. Aikštelė prie Kauno marių, Nemuno ir Neries santakoje – greta riedutininkų įrenginių ypač pažymėtos šių lankytojų. Buteliai blizga ir dar nesužaliavusioje Nemuno salos paklotėje.

Pavasaris aplenkė valytojus

Savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys guodėsi, kad miestui tvarkyti reikia bent 10 mln. litų, o iš biudžeto skirta apie 7 mln. Be to, reikės padengti kreditorinį įsiskolinimą – apie milijoną litų.

Miestas nepagražės ir dėl to, kad nebus tvarkomi daugiabučių namų kiemai, už kurių valymą anksčiau mokėjo gyventojai. Jiems valyti reiktų dar papildomai apie 13 mln. litų.

Uoliausiai prižiūrimi ir kiekvieną dieną valomi – Istorinės Prezidentūros kiemelis, Rotušės aikštė, Laisvės alėja. Kitos gatvės šluojamos du ar vieną kartą per savaitę, kai kurios kitos vietos – vos kartą per mėnesį.

Jaunimo mėgstamos automobilių stovėjimo aikštelės prie Pažaislio, Kauno marių, Santakoje, Nemuno sala – bus tvarkomos pagal specialų grafiką.

Anksčiau, pasak Z.Girčio, prie Pažaislio ir Kauno marių dirbo specialiai paskirtas darbuotojas, galbūt ir šiemet taip bus daroma. Kitokio būdo kovoti su aplinkos teršėjais savivaldybės tarnautojai nežino. Pasak Z.Girčio, nuolatiniai aikštelių klientai ne tik šiukšles palieka po kojomis, bet ir šiukšlių konteinerius nutempia į vandenį.

Pasitelks ir bedarbius

"Kauno švaros" Miesto valymo skyriaus vyriausiasis vadybininkas Deividas Streikus tikisi, nuo balandžio tiek Pažaislis, tiek kitos erdvės bus įtrauktos į valomų teritorijų sąrašą. Pernai aplinka šalia vienuolyno buvo tvarkoma kiekvieną rytą.

Vasaros sezonui "Kauno švara" prašo darbo biržos skirti bedarbių viešiesiems darbams, tačiau negauna jų tiek, kiek prašo. Šiemet, padidėjus nedarbui, įmonė tikisi, kad miestą papildomai valys 80 žmonių. Pernai jų buvo perpus mažiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų