Permainingi vasaros orai atneš ir tirštus rūkus

Keičiantis orams Vilniuje pastarosiomis dienomis dažnai tvyro rūkas. Kontrastingi orai prognozuojami visai vasarai, todėl panašu, kad šis reiškinys bus nuolatinis šiltojo sezono palydovas.

Ši vasara, palyginti su praėjusiais metais, pagal sinoptikų prognozes turėtų būti šiltesnė, tačiau ir su kur kas daugiau kontrastų. Labai karštas dienas keis liūtys, vėjai ir dėl tokių oro permainų rūkas vilniečius gali varginti ne vieną dieną.

Rūkas – tai virš žemės paviršiaus susikaupę smulkūs vandens lašeliai ar kristalai. Jis, kaip ir debesys, susidaro, kai ore kondensuojasi vandens garai. Esant rūkui matomumas nesiekia 1 kilometro.Kuo rūkas vandeningesnis (g/m³) ir kuo didesnės jo dalelės, tuo matomumas mažesnis.

Rūkas dažniausiai susidaro atšalus orams, kai vienos temperatūros ir drėgmės oro masės nunešamos į kitokių sąlygų teritoriją ar staigiai pasikeitus temperatūrai toje pačioje vietoje. Mieste rūko poveikis žmogui žalingas, nes susimaišęs su išmetamais teršalais kenkia sveikatai, tačiau žemės ūkyje jis praverčia sumažindamas pavasario ir rudens šalnas.

Vidutinė vieno rūko trukmė yra 4–6 valandos, o maksimaliai jis gali tvyroti net keletą parų. Per metus rūkas Lietuvoje vidutiniškai būna nuo 200 iki 670 valandų. Ilgiausiai rūkas tvyro Žemaičių aukštumoje,  550... valandų. Trumpiausiai Rytų Lietuvoje ir Sūduvos aukštumoje – apie 180–220 valandų per metus. Didžioji rūko valandų dalis tenka spalio–kovo mėnesiams. Tik pačiame pajūryje šis laikotarpis užsitęsia iki balandžio mėnesio.

Sinoptikų duomenimis, 2009 metų vasara bus šiltesnė už pernykštę, tačiau išsiskirs ir dideliais kontrastais.


Šiame straipsnyje: rūkasorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių