Pereiti į pagrindinį turinį

Pilių direkcija: kavinės Gedimino kalne nebus

2013-04-26 11:31
Pilių direkcija: kavinės Gedimino kalne nebus
Pilių direkcija: kavinės Gedimino kalne nebus / K. Vanago/BFL nuotr.

Eifelio bokštas Paryžiuje ne tik miesto simbolis, bet ir turistų traukos centras. Tad nenuostabu, kad jame galima ne tik grožėtis miestu, bet išgerti kavos ar vyno. Ar tai įmanoma ant Vilniaus simboliu laikomo Gedimino pilies kalno? Ne, nebent nelegaliai.

Kavinei – griežtas tabu

Pagurkšnoti alaus karštą vasaros dieną lauko terasoje su vaizdu į po kojomis plytintį miestą – ne vieno vilniečio ir Lietuvos sostinės svečio svajonė. Na, o jei dar šalia valstybingumo simboliu laikomo Gedimino bokšto mūras, pagundai tikrai sunku atsispirti. Galbūt todėl ne vienas užkopęs į kalną nebijo pažeisti viešosios tvarkos – atšilus orams su savimi už skverno atsinešti alkoholio.

Situacija galėtų pasikeisti, jei šalia Gedimino bokšto įsikurtų kavinė. Maistas ir gėrimai į ją būtų gabenami eskalatoriumi, o į viršūnę užkopę turistai rastų ne tik atgaivą sielai, – Gedimino bokšto pilies muziejų, – bet ir kūnui. Tačiau Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorei Birutei Kulnytei, kuriai pavaldus visas pilių kompleksas, toks vaizdinys nepasirodė priimtinas.

„Kodėl jūs norit kavinės Gedimino kalne? Ten valstybės vėliava, man atrodo, kad valstybės vėliava ir kokia nors kavinė nelabai dera tarpusavyje. Vilniuje daug gražių vietų, kur gali būti kavinė. Ir šiaip Vilniuje jau gana daug kavinių, galinčių patenkinti visų poreikius. Tad gal palikime pagaliau tą Gedimino bokštą ir kalną ramybėje“, – teigė B. Kulnytė.

Cukrainė buvo prieš karą

Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė pabrėžė, kad Gedimino pilies bokštas kavinei netinkamas dar ir todėl, kad čia nėra jokios kavinei reikalingos įrangos.

Anot pašnekovės, kavinė šalia bokšto veikė tuomet, kai Lietuva buvo netekusi nepriklausomybės, tačiau dabar prisiminti tų laikų nederėtų. „Prieš Pirmąjį pasaulinį karą Gedimino bokšte buvo cukrainė, okupacijos metais buvo. Tačiau dabar tikrai nereikia“, – dėstė B. Kulnytė.

Pašnekovė taip pat patikino, kad vietos kavinei nėra nė prie vieno iš Lietuvos nacionaliniam muziejui priklausančių pastatų. „Prie pilių komplekso kavinės taip pat nereikėtų“, – pabrėžė B. Kulnytė.

Įsikurs Valdovų rūmuose

Vis dėlto, savaitraščio duomenimis, viena kavinė šią vasarą duris atvers Gedimino kalno papėdėje, prie Vadovų rūmų.

Kiek anksčiau apie tai, kad sostinės širdyje, prie svarbių kultūros paminklų, panašiai kaip daugelyje Vakarų Europos miestų, galėtų veikti kavinės yra sakęs ir sostinės meras Artūras Zuokas.

„Nematau nieko bloga, jei Katedros aikštėje būtų kelios kavinės. Arčiau Šventaragio gatvės, Gedimino paminklo – kodėl gi ne?“ – viename interviu sakė miesto vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų