Eksperto išvada: dėl skilimo evakuotas daugiabutis saugus, gyventojams galima grįžti

Pirmadienį vakare iš sostinės Gabijos gatvėje esančio daugiabučio evakuoti gyventojai galės į jį sugrįžti, nustatyta, kad namas yra saugus eksploatuoti, antradienį pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Vakar vakarą atvykęs ekspertas atliko nuodugnią apžiūrą ir šįryt pristatė pastato apžiūros išvadą, kurioje nurodoma, jog namas yra saugus, o gyventojams rekomenduojama grįžti į savo butus. Kitaip tariant, evakuacija artimiausiu metu bus atšaukta“, – pranešime cituojamas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Jis taip pat padėkojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) „už ryžtingą sprendimą – iki apžiūros išvadų pateikimo gyventojų saugumą buvo būtina užtikrinti gyventojus išvedus iš pastato“.

Anot savivaldybės, 2004 metais pastatytas namas susideda iš pilno gelžbetoninio karkaso ir lygių monolitinių perdangų, o išilginis rėmas su po perdanga išsikišančiais rygeliais užtikrina pastato išilginį pastovumą.

Tačiau, namo vidaus ir laiptinių sienos yra sumūrytos iš silikatinių plytų mūro, o pertvaros įrengtos iš 10 cm storio gipsinių plokščių mūro bei gipskartonio.

„Ypatingo statinio ir projekto ekspertas Vytautas Elenbergas apžiūros metu nustatė, kad namą laikančios konstrukcijos nepažeistos, o užfiksuotos deformacijos yra lokalaus pobūdžio“, – teigiama pranešime.

Astos Užusienienės nuotr.

Anot V. Elenbergo, deformacijos yra susijusios su nekokybiškai įrengta grindų danga ir tuo, kad pertvarose buvo neįrengtos privalomosios deformacinės siūlės bei nesiimta kitų priemonių.

Eksperto teigimu, akmens masės plytelės, kurių atšokimas išgąsdino gyventojus, buvo priklijuotos nekokybiškai, tačiau tai nesusiję su karkaso deformacija. Taip pat su bendra konstrukcijų deformacija nesusiję yra ir pertvarinėse sienose atsiradę įtrūkimai.

„Apie galimybę grįžti į savo namus būsto administratorius jau artimiausią valandą gyventojus informuos telefonu, elektroniniu paštu bei būsto administratoriaus sistemoje“, – rašoma savivaldybės pranešime.

PAGD duomenimis, pirmadienį apie septintą vakaro buvo gautas pranešimas, kad devynių aukštų daugiabučio laiptinėje, nuo septinto aukšto į viršų plečiasi plyšiai laiptinėje ir butuose.

Atvykus ugniagesiams viršutiniuose trijuose pastato aukštuose pastebėtos pastato deformacijos, įtrūkimai sienose ir grindyse.

Anot gelbėtojų, iš namo buvo evakuoti visi jame buvę gyventojai – 24 žmonės nuvežti į viešbutį Rodūnios kelyje, viena moteris išvežta į ligoninę. Likę gyventojai naktį praleido pas giminaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
to baikit......baikit teisus...pritariu ) Jumoras tikras ), namai statyti prieš 17 metų tikrai negali būti blogi, bet, pasirodo iš tiesų chruščiovkės ir brežnevo laikų -tvirtesni...)

Čiubaka

Čiubaka portretas
šiais laikais tų egzpertų tiek privisę, kad žmogus nežinai ir katruo tikėti

Anonimas

Anonimas portretas
RIMICKIO darbai DDDDD
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių