Pereiti į pagrindinį turinį

Po apskrities reformos žmonės liko be atostoginių

2010-07-21 10:45
Po apskrities reformos žmonės liko be atostoginių
Po apskrities reformos žmonės liko be atostoginių / Antano Slavinsko nuotr.

Nuo liepos panaikinus Kauno apskrities viršininko administraciją, šešių švietimo ir ugdymo įstaigų darbuotojai nesulaukia nei atlyginimų, nei atostoginių.

Neturi pinigų mokesčiams

Kauniečiui Jonui Buzui, dirbančiam santechniku Kauno apskrities specialiojoje mokykloje, tenka atidėti visus atostogų planus. "Norėjau aplankyti anūką Anglijoje, bet kol kas negavau nei atlyginimo, nei atostoginių", – skundėsi vyras. Jis suka galvą, kaip sumokėti mokesčius už būstą, nes kitų pajamų neturi.

Pasak J.Buzo, kol jų mokykla buvo pavaldi apskričiai, taip niekada nebūdavo. Nuo liepos 1 d. įgyvendinant apskričių reformą, ši ir dar šešios specializuotos apskrities švietimo ir ugdymo įstaigos buvo perduotos Kauno miesto savivaldybei.

"Pinigų negauname ir niekas nieko nepaaiškina, kas vyksta, kada jie bus", – piktinosi Kauno apskrities specialiosios mokyklos darbuotojas.

Tikina, kad pervedė

Savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus Apskaitos poskyrio vedėja Asta Liaudinskienė aiškino, kad savivaldybė negali pervesti pinigų šešioms iš apskrities perimtoms įstaigoms, nes kol kas jų negavo iš Švietimo ir mokslo ministerijos. "Jie turi pervesti mums, o tada mes pervesime įstaigoms", – procedūras dėstė A.Liaudinskienė.

Poskyrio vedėja tikino du kartus per dieną skambinanti į ministeriją ir laukianti žinios apie pinigus. "Vienintelė paguoda – laukiame. Tik labai nepatogu prieš žmones", – apgailestavo A.Liaudinskienė. Anot jos, su savivaldybei ir anksčiau priklausančiomis įstaigomis atsiskaitoma laiku.

Švietimo ir mokslo ministerijoje pasiteiravus, kodėl stringa šių įstaigų finansavimas, Komunikacijos skyrius informavo, kad pinigai pervesti liepos 20 d. Belieka tikėtis, kad pinigų kelionė nuo ministerijos iki mokyklų darbuotojų piniginės neužtruks.

Kenčia neįgalūs vaikai

Atostoginių mokėjimas darbuotojams šiek tiek stringa ir Vilijampolės vaikų ir jaunimo pensionate, kuris panaikinus apskritį buvo perduotas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Įstaigos vadovas Juozas Laurynas situacijos nedramatizavo.

"Darbo užmokestį mokame pagal ankstesnį grafiką. Atostoginius mokame dalimis, nes nėra sukaupta tokios didelės sumos, kurią iš karto būtų galima išmokėti apie 30 proc. atostogaujančių darbuotojų", – tikino J.Laurynas. Jo manymu, valstybėje susiklosčius tokiai situacijai, darbuotojai turėtų būti tolerantiški.

Pensionato, kuriame prižiūrimi ir ugdomi protinę negalią turintys vaikai ir jaunuoliai, vadovas džiaugėsi, kad įstaiga pateko Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos žinion. Direktoriaus teigimu, antrąjį šių metų pusmetį 50 tūkst. litų padidintas pensionato finansavimas.

Vis dėlto įstaigos vadovas pripažįsta, kad ši suma neužlopys visų skylių. Metinio 6 mln. litų biudžeto neužtenka minimaliems poreikiams užtikrinti. J.Lauryno teigimu, trūksta mažiausiai 500 tūkst. litų. "Anksčiau vienam vaikui maitinti skirdavome 9 litus per dieną, dabar – 8 litus 50 centų. Neperkame patalynės ir drabužių, gyvename iš paramos", – taupymo būdus vardijo J.Laurynas.

Dalia Pajėdienė, Kauno vaikų globos namų "Atžalynas" direktorė

Mes su darbuotojais stengėmės atsiskaityti iki liepos 1 d., nes gaudavome finansavimą iš kelių šaltinių. Mums lėšas pervesdavo ir tos savivaldybės, iš kurių vaikai gyvena mūsų namuose, todėl dabar problemų nekyla. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija po liepos 1 d. Kauno savivaldybei dar nepervedė mums skirtų lėšų, bet sutartis jau yra pasirašyta. Didesnių permainų dar nepajutome, nes labai mažai laiko praėjo nuo perdavimo savivaldybės žinion. Kol kas nėra aiški savivaldybės pozicija, ar bus reikalingi dveji vaikų namai – mūsų ir savivaldybei anksčiau priklausę vaikų namai Panemunėje. Tai kelia nerimą darbuotojams, tačiau kol kas tvarkomės ir dirbame.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų